Хронична идиопатична уртикария

• 2 896
  • 11
  •   1
Отговори
Здравейте! Имам нужда от помощ, съвет или насока.....
Имам уртикария с неизяснен произход. Появявят ми се червени петна /уртики/по лицето и шията предимно. Правила съм тестове за храни и козметика. Според тестовете, имам алергия към шоколад,бадеми,риба, домати,банани, краве сирене. А към козметиката - медицински измивен гел за лице. Минах на диета, спрях приема на тези продукти изцяло и употребата на козметичния продукт. Всичко си продължи, без никаква промяна. Пробвах да не се храня един ден и да не използвам ежедневната си козметика. Отново ми се появяваха петна. Приемах дълго време антихистамини-атаракс, ериус,кетотифен. Първата една седмица се наблюдаваше минимален резултат. Минах на кортикостероид-дексаметазон по схема, след него - дипрофос /инжекционен разтвор/ две ижекции през 2 седмици. Докато приемах кортикостероидите всичко беше наред, изчезнаха уртиките, кожаха ми се изчисти цялостно, видимо имаше промяна. В момента, в който спрях приема или по-скоро свърши лечението, всичко започна отначало. Да не забравя и колко чай от коприва изпих, и Демир бозан - чаят, който се препоръчва. Изчетох много статии и силно се притеснявам, че това не се лекува. Според източници, това е лоша реакция на имунната система. Моля за съвети и препоръки! Благодаря!!!!!

Последна редакция: пн, 27 фев 2023, 19:07 от Божидара Маринова 736113

# 1
Изследвания за хистаминова непоносимост? Консултация с имунолог?

# 2
Следващата стъпка е фецес диагностика.
Изследване за паразити.
Пропускливи черва.
Хистаминоза
Дисбиоза, чревна екология

Интересно е, че си се повлияла от антибиотика. Това означава бактериален виновник... За това чревната екология ти е спешна.

Иван Рилски - доц. Тодорова - имунолог е избора ми за имунолози, които смятам да посетя.

# 3
До сега ми е правена ПКК - всички стойности са в норма, освен еозинофилите - има повишение. Имунологични изследвяния за C-реактивен протеин и ензими-ASAT и ALAT - в норма. Чревните изследвания също са добре. И други имунологични са изследвани, но в момента не се сещам. Но като цяло, няма нищо притеснително според резултатите. Пропуснах да кажа, че ходих на стоматолог за фокална диагностика, според изследването има фокално огнище на два зъба - мъдреци. Извадиха ми ги, но като цяло всичко си продължи.

# 4
Със същия проблем съм от 3 години. Напълно контролиран е от 1.5 години.

Целият филм с изследванията съм го играл - панорамни снимки, изследвания за паразити (трикратни с нам си какво оцветяване), фокални инфекции (УНГ, зъболекар, пулмолог), не знам колко проби с прик тестове и кръвни изследвания. Последните назначени бяха 6 листа - 5 епруветки с кръв ми взеха.

След като ми беше писнало тотално, отидох при друг алерголог. Направиха ми прик тест с автоложен серум (т.е. центрофугирана моя кръв) и воала...оказа се, че проблемът е автоимунен и е свързан с мастоцитите и нищо друго. Реагирам на себе си. Всичките конвенционални изследвания за автоимунен проблем (АНА скрин, профил и т.н.) бяха отрицателни/в референтни граници.

Няма лечение. При мен, обаче, Фортекал (1 на ден) постига почти цялостен контрол на симптомите. Много рядко да ме засърби някъде, но вече няма ангионевротични отоци/уртикарии. Заболяването изчезва само за 7-8 години и не се знае защо е така. До тогава - Фортекал; ако спре да контролира симптомите - обратно на преглед. Нямам никакви отклонения в чернодробните показатели (т.е. не ме товари ежедневното пиене). Странични ефекти - никакви, пия го вечер.

Ако имате въпроси - питайте. Не е страшно - от както нямам отоци/уртикарии (почти 2 години), започнах да забравям за проблема.

Последна редакция: ср, 01 мар 2023, 02:08 от Hope4C

# 5
Аз в момента пия ериус, но ефекта е минимален. Значи да искам от алерголога да ми направи прик тест с автоложен серум?

# 6
Hope4C, при кой алерголог ходихте?

# 7
Аз в момента пия ериус, но ефекта е минимален. Значи да искам от алерголога да ми направи прик тест с автоложен серум?

При мен поне - това беше решението. Няколко лекари “по трасето” ме предупредиха, че издирването на конкретен причинител за уртикарията често е неуспешно. И при мен поне - така се оказа; нямаше друга причина. Съответно, тестът с автоложен серум сложи край на безкрайното търсене.

Дорис, слагам в скрит текст, за да не се интерпретира като реклама:
Скрит текст:
проф. Мария Стаевска - Александровска (София). Тя има особен интерес в лечението точно на уртикарии.

# 8
До сега ми е правена ПКК - всички стойности са в норма, освен еозинофилите - има повишение. Имунологични изследвяния за C-реактивен протеин и ензими-ASAT и ALAT - в норма. Чревните изследвания също са добре. И други имунологични са изследвани, но в момента не се сещам. Но като цяло, няма нищо притеснително според резултатите. Пропуснах да кажа, че ходих на стоматолог за фокална диагностика, според изследването има фокално огнище на два зъба - мъдреци. Извадиха ми ги, но като цяло всичко си продължи.

Тук, преди малко, изписах един ферман за моя случай. Щом сте имала Еозинофилия, вижте за паразити и по-точно Токсокароза.

https://bg-mam.ma/p/278652/47487383

Поздрави

Последна редакция: ср, 17 яну 2024, 00:23 от tyulen

# 9
Здравейте! Моля за отговор на някои от въпросите ми, в случай че ги знаете. Преди 3 вечери се прибрахме от работа и бях взела дрехи от Тему/нещо като алиекспрес/. Премерих само едната рокля и я свалих, всичкостана за минутка. После ги сложих за пране и веднага след това получих странен обрив по лактите, запопна и сърбеж. После премина и на лицето. Отидох в спешното нищо не ми казаха, питаха ме само дали знам от какво може да е. Аз тогава не се сетих за роклята, казах само, че последното ми ядене е било окомо 5 часа  преди това. Не бях пила и лекарства. Но бях болна седмица преди това, ако има значение. Изписа ми фортекол. Пих хапчето и заспах, събудих се след 3 часа и нямаше и следа от обрива. Държа да отбележа, че имам ПА и огромен страх от алергии. Проверявам всичко като ненормална. Щв прикача снимки и моля по-запознатите дс изразят мнение.. Прилича ли като все едно да е минал силен препарат, един вид от роклята?

# 10
Здравейте, след посещение при алерголог имам поставена диагноза - студова уртикария/ алергия. Прояви се след като влезнах във водата на морето - всичко ме засърбя и цялото ми тяло се обрина на огромни кръгове като опарено от коприва. Предишни години също ми се бяха получавали такова обриви от водата,но в много по-лека форма. Сега дори да си допра шише със студена вода веднага се подува мястото и се зачервява. Алерголога ми изписа Рупафин, днес го започнах.След 10 дни сме на море отново, но мен вече ме е страх да вляза във водата. Има ли хора с подобен проблем? Има ли спасение? Сега започнах да си мисля дали няма да ми влияе и студения въздух зимата.. Много съм се стресирала, казаха никакви студени храни и напитки,сладоледи.. Та реших да потърся други хора с подобен проблем и видях ,че това е най-скорошната тема.Благодаря!

# 11
Здравейте, след посещение при алерголог имам поставена диагноза - студова уртикария/ алергия. Прояви се след като влезнах във водата на морето - всичко ме засърбя и цялото ми тяло се обрина на огромни кръгове като опарено от коприва. Предишни години също ми се бяха получавали такова обриви от водата,но в много по-лека форма. Сега дори да си допра шише със студена вода веднага се подува мястото и се зачервява. Алерголога ми изписа Рупафин, днес го започнах.След 10 дни сме на море отново, но мен вече ме е страх да вляза във водата. Има ли хора с подобен проблем? Има ли спасение? Сега започнах да си мисля дали няма да ми влияе и студения въздух зимата.. Много съм се стресирала, казаха никакви студени храни и напитки,сладоледи.. Та реших да потърся други хора с подобен проблем и видях ,че това е най-скорошната тема.Благодаря!
Аз също имам уртикария, появи се преди 4 месеца. Пих ериус до преди 15 дни и имам една инжекция урбазон, не знам към какво,
 проявявам алергия, заклщото понеделник съм на алерголог. Преди месец почнах витамин Д, беше ми много ниско, виждам подобрение, преди всеки ден имах обриви, ( въпреки гладуването ми/само на хляб бях/на диета) подобрение нямаше. Пуснете си изследвания да видите дали нямате ниски стойности на нещо, защото на мен личният лекар ми каза към храна ще е алергията, но преди това нямах никога към храна, хапвах си всичко без притеснение.

Общи условия

Активация на акаунт