Уртикария

• 288
  • 4
  •   1
Отговори
Здравейте!

Тъй като след няколко дни ми престои доста натоварващо пътуване свързано с постоянни концерти, пот, жега и много голяма влага, с много път.. съм много притеснена от случващите се реакции на тялото ми от последната седмица.

Трябваше да си направя ваксина за жълта треска. Бях добре инструктирана какво не трябва и какво трябва. Реакция от нея уж трябваше да се появи макс до 10 ден. Таа при мен вечерта на 10 ден се появиха няколко червени петна по вътрешността на лявата ръка, от свивката към дланта, сърбящи. Два дни преди това имах болки в долната част на краката, чувствах ги като отекли, но не бяха. Тогава го отдадох на цялото натоварване. Съответно на сутринта се събудих от сърбеж около челото и врата, където имах също много малко червени петна. Говорих с доктора, който постави ваксината. Той препоръча ериус за 20 дни. Добре, но на седващия ден от лявата ръка бяха минали на дясната и увеличени по челото. Посетих личната, която ми постави урбазон 20 и ми каза да приемам по 2 ериус. Предписа ми общо 3 инжекции, т.е. по още една за следващите два дни. И така до четвъртък включително бях супер, без никакви проблеми. Петък обаче вечерта бях смазана, едвам избутах репетицията, която имах, появиха се болки в ръцете, тези в краката отново се появиха, но по-леки, както и в гърлото. Без задух. През нощта почти не спах, чувствах се ужасно отпаднала все едно с много висока температура, но без изобщо да имам такава. Пих парацетамол и успях да поспя. Събудих се с обрив по челото, краката, раменете. Притеснителното за мен беше отока(не много голям)на единия клепач и леко подути устни (подпухнали) и усещането като от бодлички по тях.

До този момент не съм имала никакви проблеми с алергии, хапчета, храни и т.н. Тъй като съм паника в ституации като тази, веднага писах в healee на двама алерголози.  Междувременно като си събрах акъла отдох и до спешното. Там ме прегледа алерголог. Обясних ситуацията. Каза ми, че не вижда нищо притеснително за него, нормална реакция, уртикария ми каза. Предписа ми фортекал 2×1 (сутрин на гладно и вечер). Като ми каза, ако се засили отново да вдигна на 2×2, а ако не се оправи на мина на метилпреднизолон(той е за спешни случаи по време на пътуването). Биха ми отново урбазон 60. Междувременно се поуспокоих след като ми каза, че няма притеснение. Прибрах се и се наспах, обриви и болки бяха минали. А отговорът на другите двама доктора в  healee беше почти идентичен. Антихистамин + котико. Като според единия е възможно да бъде серумна болест, реакция предизвикана от имунни комплекси.

До тук добре, но взех, че се зачетох из нета, листовки и т.н. Сега съм в лека паника какво да правя. Това пътуване го чакам ужасно дълго. Но пък от друга страна след премисляне започва много да ме притеснява това с подуването по клепача и устните... гърлото и започвам да се питам дали не е прекалено рисково.

Предполагам, че от влагата ще се засили, а ми се очертават 3 пъти нощтни пътувания от по 8-10часа. 

Моля някой минал през уртикария, ако е възможно да даде съвет.

Благодаря!

# 1
Привет! С уговорката, че моя случай беше много различен - при мен се получи уртикария заради прекалено излагане на слънце, и уртиките (обривите) не мигрираха, както явно се случва при Вас.
На мен лично урбазон (или каквото и да ми биха тогава в спешното) не ми помогна особено, затова беше само еднократно. Помогнаха ми антихистамини - на хапчета, но най-вече - локалните кремове (аз мажех обилно с Псилобалсам) и охлаждане на кожата (намалява сърбежа, поне временно). И време - при мен тежката фаза мина за около 2 седмици.
Скрит текст:
Лично аз във Вашия случай бих спряла с урбазона (особено ако са само уртики по тялото, без глава/гърло). Той е доста тежко лекарство, за животозастрашаващи ситуации. Да, силно дискомфортно е за няколко дни, но ако не е животозастрашаващо, не бих. Освен това от хора с хронична мигрираща утрикария съм чувала, че уртиките им обикновено мигрират (т.е появяват се не там, където са били преди) точно след курс с кортикостероиди.

НЕ СЪМ ЛЕКАР! Не излагайте живота си на риск! Аз така прецених навремето, на своя отговорност и с оглед моите обстоятелства! Вашите са различни!!! Стискам палци всичко да мине до турнето Simple Smile

# 2
Ако решиш да тръгнеш, направи добра застраховка при известен застраховател. Ако пътуваш със самолет, уведоми стюардесата. Вземи рецепта за ампулите, които ще носиш. Нямам представа как ще процедират властите, но със сигурност не си единственият такъв пътник. Можеш да се свържеш с превозвача за указания. Преди да заминеш попитай при напечено положение дали да биеш урбазон, например. Някой около теб трябва да може да я направи. Имала съм уртикария с оток на лице, клепачи, уста, но съм лекувана в Пирогов и МА. Постепенно ми затихна след кортикостероидите. Информирай се  при други усложнени от ваксината как трябва да се действа.
Топло и сол дразнят обрива. Къпане с хладка вода, носи свободни дрехи, които да не те загряват допълнително. Можеш да го облекчаваш с вода отгоре , тя охлажда. Например, по време на път можеш да мокриш мека памучна кърпа и да слагаш за кратно отгоре. Има и ограничения на храни- яйца, шололад, ягоди и още нещо имаше, смятат се за алергизиращи. Без колбаси, пикантни храни и подправки. Алкохолите са загряващи.
П.П Не съм сигурна, но мисля, че урбазоните са на писалка, готова за поставяне на инжекцията, а не на ампули.

# 3
Дискплеймър: мисля че се познаваме и пътуваме за едно и също място.

Аз също си поставих тази ваксина, но при мен страничните ефекти бяха в първите дни.
Отпадналост, замайване, главоболие, втрисане, хрема плюс отделни утрики на клъстери без сърбеж, които сменяха местата си и изчезваха за ден. Седмица по-късно всичко беше преминало.
Принципно имам някакви алергии и пия фортекал за тях, но в този период бях в почивка.
Понеже бях предупреден за честотата и видовете странични реакции при тази ваксина, не сметнах за необходимо да вземам допълнителни лекарства или да си наруша почивката от фортекала.
Вероятно, ако нещата бяха загрубели, щях да взема мерки, подобни на твоите.

Не знам дали ще е полезна тази информация и дали има общо с твоята ситуация, но миналата година по същото време направих повсемесна уртикария по цялото тяло, подобно на тази:
Скрит текст:
... придружена от температура и болки и подуване в ставите, заради които не можех да спя.
Ходих в спешното на Болница Токуда, където ме изгониха, че не съм бил спешен, след това отидох в спешното на Пирогов, където ми изписаха Зиртек и Дермодрин, сложиха ме на хранителен режим (без яйца, шоколад, ягоди, мед и мляко) и ме пратиха на преглед при ревматолог.
Ревматологът ме прегледа, направи ми изследвания и каза, че понякога следствие на вирусни инфекции (включително от Covid-19) се наблюдава подобен тип по-остра реакция на организма.
Успокоих се и всичко мина за 10-тина дни.

И аз не съм лекар, но се чудя възможно това твоето да е реакция към вируса на жълтата треска, възможно ли е покрай стреса, свързан с пътуването, тялото ти да не е много на себе си и също така съм склонен съм да се съглася Klar, че урбазонът е по-скоро крайна мярка, натоварваща допълнително организма, и в случая вероятно лекарите са преценили, че е по-добре да те/се "застраховат" да не направиш по-тежка реакция.
От друга страна, ако реакциите зачестят и най-вече изглежда, че започват да пречат на основни функции (както пише в протоколите за спешност) - дишане, хранене, зрение, движение, ... бих помислил за хоспитализация.
Стискам палци да не се налага!

Успех и късмет!
Здравето е най-важно!

Последна редакция: пн, 16 юни 2025, 14:10 от Miroslav Rusev

# 4
От около месец за първи път съм с уртикария, която се появи след прием на антибиотик след ангина. Консултирах се с дерматолог, която като постави диагнозата изрично подчерта, че това не е алергия, а е следствие или на самия вирус или на стрес/ умора. Пия вече трета седмица също фортекал по 2 пъти на ден, като след седмица две трябва да го намаля. Самият сърбеж значително се  подобри.

Общи условия

Активация на акаунт