Тъй като след няколко дни ми престои доста натоварващо пътуване свързано с постоянни концерти, пот, жега и много голяма влага, с много път.. съм много притеснена от случващите се реакции на тялото ми от последната седмица.
Трябваше да си направя ваксина за жълта треска. Бях добре инструктирана какво не трябва и какво трябва. Реакция от нея уж трябваше да се появи макс до 10 ден. Таа при мен вечерта на 10 ден се появиха няколко червени петна по вътрешността на лявата ръка, от свивката към дланта, сърбящи. Два дни преди това имах болки в долната част на краката, чувствах ги като отекли, но не бяха. Тогава го отдадох на цялото натоварване. Съответно на сутринта се събудих от сърбеж около челото и врата, където имах също много малко червени петна. Говорих с доктора, който постави ваксината. Той препоръча ериус за 20 дни. Добре, но на седващия ден от лявата ръка бяха минали на дясната и увеличени по челото. Посетих личната, която ми постави урбазон 20 и ми каза да приемам по 2 ериус. Предписа ми общо 3 инжекции, т.е. по още една за следващите два дни. И така до четвъртък включително бях супер, без никакви проблеми. Петък обаче вечерта бях смазана, едвам избутах репетицията, която имах, появиха се болки в ръцете, тези в краката отново се появиха, но по-леки, както и в гърлото. Без задух. През нощта почти не спах, чувствах се ужасно отпаднала все едно с много висока температура, но без изобщо да имам такава. Пих парацетамол и успях да поспя. Събудих се с обрив по челото, краката, раменете. Притеснителното за мен беше отока(не много голям)на единия клепач и леко подути устни (подпухнали) и усещането като от бодлички по тях.
До този момент не съм имала никакви проблеми с алергии, хапчета, храни и т.н. Тъй като съм паника в ституации като тази, веднага писах в healee на двама алерголози. Междувременно като си събрах акъла отдох и до спешното. Там ме прегледа алерголог. Обясних ситуацията. Каза ми, че не вижда нищо притеснително за него, нормална реакция, уртикария ми каза. Предписа ми фортекал 2×1 (сутрин на гладно и вечер). Като ми каза, ако се засили отново да вдигна на 2×2, а ако не се оправи на мина на метилпреднизолон(той е за спешни случаи по време на пътуването). Биха ми отново урбазон 60. Междувременно се поуспокоих след като ми каза, че няма притеснение. Прибрах се и се наспах, обриви и болки бяха минали. А отговорът на другите двама доктора в healee беше почти идентичен. Антихистамин + котико. Като според единия е възможно да бъде серумна болест, реакция предизвикана от имунни комплекси.
До тук добре, но взех, че се зачетох из нета, листовки и т.н. Сега съм в лека паника какво да правя. Това пътуване го чакам ужасно дълго. Но пък от друга страна след премисляне започва много да ме притеснява това с подуването по клепача и устните... гърлото и започвам да се питам дали не е прекалено рисково.
Предполагам, че от влагата ще се засили, а ми се очертават 3 пъти нощтни пътувания от по 8-10часа.
Моля някой минал през уртикария, ако е възможно да даде съвет.
Благодаря!