Баба Марта бързала, на всички от 'Искам бебе' мартенички вързала. /тема 37/

• 39 394
  • 827
  •   1
Отговори
# 750
Аз съм раждала със секцио, обаче майки, раждали естествено при моя лекар, са казвали, че той без епидурална не пипа пациентките 😃
И е на същото мнение - защо трябва да се мъчиш, след като има облекчен начин за естествено раждане.
Това за напъните, че няма да знаеш кога да напъваш - затова си закачен за апарат и акушерката те наставлява. По този начин имаш останали сили за тези напъни (вместо да са отишли във виене от болка и точно, когато ти трябват, да ги няма).

Това е мое виждане, разбира се, и ако раждам естествено сега, никога не бих позволила да ме пипат, преди да ми сложат упойка 😃

# 751
Това раждане звучи като ядрена физика. Кактусче късмет ти пожелавам, че като чета май всичко е до шанс и малко зависи от нас.

Аз по друга тема да попитам. Хора, имам някакви мега гадни болки в стомах и корем и кръст и навсякъде в тази област. Които не са силни, но са достатъчно гадни да са всеки ден напоследък, особено следобед и вечер. Бях ходила веднъж до спешното, казаха че са черва. Следящата също сякаш не се трогна, но на нея забравих да обясня какви болки са точно. По принцип болката се различава, един път е високо горе около пъпа и е тъпа, един път е ниско долу и е остра, отделно имам и менструални болки ежедневно по много пъти на ден. Подозирам, че е някакво съчетание на възпаление на червата, защото ми къркорят супер много и болки от самата бременност, но не знам как да се оправя. Лекарите все ми казват пий ношпа и магнезий и готово. Да ама тези въобще не ми действат. Чудя се някаква диета ли да направя и какво изобщо да ям, ако наистина е някакво възпаление на червата. Не знам бременна дали е ок да правя диети. На някоя случвало ли се е? И тъй като съм на доста километри от читави лекари, не мога всеки път като ме заболи да ходя, може ли да ми кажете някакъв индикатор кога наистина е спешно да се отиде. Защото тъкмо ми мине прегледа, всичко е наред няколко дни и се случва нещо притеснително и трябва да чакам 2 седмици....ужасно е. В момента съм 16 г.с. и нямам идея вече кое е нормално и кое не. Тая бременност вече ме отчайва, пък си мислех, че инвитрото е трудно. Worried

# 752
АА, мъж е 😅 то хубаво да държи на естественото, но чак и да държи без упойка....между другото, жена му е анестезиолог 🤣🤣🤣 Та може и точно тя да ми слага упойката, хаха
SGC, вземи си хубав пробиотик и спираш всякакви бобови храни, зеле, кисело, плодове на гладно, че и чисто прясно мляко дори. Ще мине 😘
ПП нормално ли е бебчето да рита толкова силно в 20-21г.с? Обикновено сутрин и вечер, през деня леко от време на време.

# 753
На мен пък ми харесва това ако те е страх или те боли да си кажеш, а не да си търсиш 1038745 причини да се "оправдаеш", за да избереш било то упойка или секцио. Няма нищо лошо нито в едното нито в другото. Щом имаме право на избор, нека си го правим. Ние бяхме коментирали с моята лекарка за естественото и упойките тя ми каза направо "ще искаш, щом и тези дето раждат за 5-6 път искат". Бях съгласна с нея за всичко.
А по повод пола на лекаря аз съм на друго мнение. За мен по-скоро е дали е раждала лекарката е по-голям фактор, както и опита й като години. Защото съм била на преглед при една млада и при рутинен преглед имах болки 2 дни след това.

Аз попаднах на страхотен екип - анестезиолог, акушерка и лекари! Страшно съм им благодарна и пак бих раждала при тях. То не бяха майтапи, шеги, смях (и това преди и след самото секцио, защото бях с пълна).

S.G.C. аз имах подобно много силно и болезнено срязване като бях в 4м. като ставах от дивана една вечер. Много се уплаших и бягах в спешното. Оказаха се газове, но явно понеже все още нямах никакъв корем (а и съм джобно гадже на височина) и е нямало много място от нарастването на матката се притиска нещо. Лекаря ме понатисна малко тук там и се оправи. Но не знам твоето да не са контракции.

Kaktus може някоя храна да го провокира. При мен това беше грейпфрут, само да имаше дни без движение и бягах да купувам. Grinning (какви мили спомени )

Последна редакция: вт, 03 дек 2024, 09:39 от flow_rs

# 754
  • Замък сред облаците
SGC, те почват вече и коремните мускули да се разделят, аз така си обяснявах боцкането около пъпа.
За червата - гледай да се храниш противовъзпалително - без готови/пакетирани храни, обрано откъм подправки, без запържено. В общи линии, простички, сезонни, лесносмилаеми храни с повече разтворими фибри (неразтворимите дразнят повече понеже).
От мазнините - зехтин, масло, мас. Месо си хапвай с хубав произход.

Последна редакция: вт, 03 дек 2024, 09:41 от АА

# 755
flow_rs, всеки път е различна храната, може и изобщо да не съм яла, но особено надвечер като легна и ще ми излезе през корема с шутове 😅 Една седмица е напред и е доста силничко, важното е да е здраво. Просто се протедних дали е нормално и дали е добре 😁 Най-обича таткото да легне до мен и започва.

# 756
Kaktus и аз се присъединявам към останалите и ще те посъветвам да не се настройваш предварително и да си навиваш на пръста с упойка или без, с шевове или без.

Имам две вагинални раждания без нито един шев. Мен ме гледаха като еднорог и се шегуваха, че третото мога и вкъщи да родя, така че си е нормално да има тук-там по някой шев, ама чак 40… 

С епидурална упойка са и двете ми раждания. При първото раждане се биех в гърдите, че мога и без упойка, ама след 15 часа на система с окситоцин, бързо изоставих всякакви такива илюзии. При второто малко ме е яд, че можех и без, защото ми сложиха упойката и след 20 минути трябваше да напъвам. Не мога да се изкажа как се усещат напъните без епидурална, но аз съм чувала точно обратното - че с нея не знаеш кога да напъваш (при мен това категорично не е вярно).

Всичко много бързо минава и се забравя, няма смисъл да го мислиш предварително, всичко е индивидуално. Важен е резултатът. Simple Smile

# 757
  • Замък сред облаците
Абе, мацки, не бъркайте шев с брой разкъсвания, че оставам с усещането че това се получава. Аз имах разкъсвания на 3-4 места (шийката и вулвата) плюс епизиотомията. На всяко разкъсване по около 2-3см се слагат средно между 3-5-8 шева, ако помня правилно, щото имах “късмета” да ги огледам с огледалце. Нещо ми се върти че на раждането АГ ми каза 17 шева общо. Тия вътрешните дори не ги разбрах честно казано. Та 40 шева при раждане без упойка и епизиотомия ако е на магаре не ми звучи учудващо.

Eunoia, никакво желязо няма да почваш на своя глава!!!!!! Желязото в първи триместър е абсолютно противопоказно (освен ако рискът без него е по-висок от без него), защото има токсичен/тератогенен ефект върху плода. Още ти е в норма хемоглобинът. Потрай до 14 седмица. Б12 ти е нисичък, мен ми го искаха над 300 да го държа. Него можеш да приемаш по 1000мкг подезично. Във втори триместър вече като почнеш желязото можеш да увеличиш дозата на 2000мкг, в трети пак да смъкнеш на 1000 според изследванията.

# 758
Eunoia, послушай АА ❤️ Моят е 112 с нисък хематокрит в почти 21г.с. и не ми изписват все още. Ти нямаш нужда от прием на желязо в момента. Направо си с перфектен хемоглобин.

# 759
  • Замък сред облаците
Mommy, то това вече е от еластичността на тъканите или иначе казано ген (има там гени отговарящи за производството на колаген), плюс че и годинките са от значение пак за тази еластичност - а ти си млада Simple Smile.

Оооо, нещо се сещам в тази връзка за еластичността. Филме по препоръка на нейния лекар слагаше цикатридина овули 4 или 6 седмици преди термин. Точно за подобряване еластичността на тъканите. Те са подобни на фенифлората дето и аз слагах наскоро, имат хиаулоронче и живот и здраве за второ раждане ще ги слагам и аз 😝

# 760
АА, и ти като цяло си права, ама не съвсем. 😁 Моите знания за това какви и как се получават разкъсванията са от дълги разговори с Надежда Стаменова. Аз й имам пълно доверие за това, като човек, изродил вече хиляди бебета.
И аз съм раждала на магаре и двата пъти, както казах с леко външно разкъсване единия път и без никакви втория. Но, подчертавам дебело, че упойката първия път ме хвана като по учебник и усещах чудесно напъните и слушах акушерката кога да спра, за да не се разкъсат тъканите. Това го подчертавам дебело за всички, които се притесняват. Голяма заслуга за това кога и колко ще са родовите травми имат и те, защото имат техники за опъване на кожата. Много са комплексни нещата и за съжаление няма как да се обобщи генерално какви са причините. Няма и как да се съпоставят жените при равни други условия, за съжаление.
Аз съм пила малинови листа и преди двете раждания по някаква схема. Съмнявам се да е имало ефект, но си ги пиех.
Кожата ми съвсем не е еластична, защото имам тонове стрии от пубертета, но имах нетравмиращи раждания.
Важно е и двете страни в процеса да бъдат адекватни, спокойни и да си имат доверие.

# 761
  • Замък сред облаците
То всяка акушерка си има убежденията. 😄 тук спорът е дълъг за различните принципи. Аз лично не мога категорично да кажа кое е най-доброто, има много доводи в полза на различните школи. Затова повече препоръчвам да се запознае човек с практиките у нас - на Елена Василева видеата някой вече ги спомена, супер информативни са и много помагат. В смисъл, масовата практика е в легло/на магаре, изключения са на 4 крака или във вана. И да не забравяме че не лекарят, а акушерката е водеща при естествено раждане, лекарите присъстват буквално само за рязане и шиене на раждането. Колкото и да си я обичам моята, това е реалността. Затова ако можете, избирайте акушерки или избирайте болници с добри родилни акушерки. Моята беше разкошна и бих я избрала отново.

# 762
Благодаря за съветите, ям доста бобови заради протеина, и доста кисело. Ще огранича малко тези храни и ще внимавам.

Аз пия желязо от първия триместър. Confused Хематолог и АГ още от 9-10 седмица си ми изписаха, че съм с анемия. Пиех тотема. Сега съм на фероградумет. Имах нисък феритин и желязо, в норми но към долна граница. Дано не съм направила поразии...

# 763
По-скоро съм съгласна с АА, че е до ген и еластичност на кожата. Странното е, че имам супер суха кожа, склонна към екземи, но явно еластична, защото нямам никакви стрий. Другото е, че съм доста гъвкава, генетично, не знам двете дали имат общо, за първи път се замислям.

Със сигурност и акушерките и напъните имат значение, ама по-голямо значение имат гените. И размера на главата на бебето! И двете ми бебета бяха с малки главички и малки размери като цяло. Grinning

# 764
  • Замък сред облаците
SGC, както казах, ако рискът е по-голям без него е ок. Все пак да не забравяме че хемоглобинът пренася кислород към бебето, а той самият е граден от желязо, б12 и фолат. Но щом си била анемична, по всяка вероятност няма как да си направила поразии (ето, 2 триместър си), а тялото ти е разходвало приетата добавка. Говорим за самоназначаване иначе и то при нормален хемоглобин, макар и към долна граница.
Припомням че при бременни долната граница на хемоглобина е 110.

Общи условия

Активация на акаунт