Баба Марта бързала, на всички от 'Искам бебе' мартенички вързала. /тема 37/

• 39 153
  • 827
  •   1
Отговори
# 765
АА, то това е интересното при мен, че ми назначават желязо при висок хемоглобин (135), но нисък феритин (40) и желязо (13). Като тези стойности са дори след интравенозна вливка правена май месец, не знам къде отива това желязо. Абе луда работа, направо ще ми гръмне главата. Благодаря все пак за информацията, ще я имам предвид за втората бременност, ако изобщо се реша на втора, че имам вече сериозни съмнения. Grinning

flow_rs, ти беше от Варна нали? Къде ражда първия път и от кого беше доволна? Аз сега се записах да се следя освен при Желязкова и при Евгения Георгиева, че като шеф на отделението по патологична бремнност в АГ-то уж била добра и разбира от проблемни плаценти, а моята нали е с дефект. Но тепърва ще се запознаем.

# 766
АА, аз също смятам да си направя един курс с Цикатридина глобули като наближи моментът 😁 При мен са идвали рецепти за тях точно с тази цел. Отделно скоро ще започна да мажа и перинеума със специално масажно олио за бременни.
ПП SGC, моят хемоглобин е 112, а желязото 10 😁 и пак не искат да ми назначат. В комбинираните витамини има желязо, но явно няма ефект от него. Явно за моят АГ желязо до 6 си е супер.

# 767
И моята препоръка е в късните месеци да не четете много истории за раждане. На мен ми предстои след броени дни и точно сега реших да се филмирам с подробности за секциото 😂
И на мен АГ-то беше колеблива да ми назначи желязо, но на мен само феритинът беше към долна граница. Желязото беше в средата, а хемоглобинът не ми е падал под 135 цяла бременност. В крайна сметка не съм пила.

# 768

ПП SGC, моят хемоглобин е 112, а желязото 10 😁 и пак не искат да ми назначат. В комбинираните витамини има желязо, но явно няма ефект от него. Явно за моят АГ желязо до 6 си е супер.
Това не е много похвално или смешно. Ниското желязо води до преждевременно раждане и анемия на бебето. Ти не си в първи триместър все пак. Лекаря ти е странен (не давал упойки, не изписвал желязо….)
А по въпроса ти с ритането, то ако в 21 седмица не рита - кога? Преди това не се усеща много, защото бебето е малко, а след това е голямо и му е тясно за акробатични изпълнения.
П.с На мен в 23 седмица ми беше 10 желязото и ми изписаха тотема - едно от най-добрите решения евър. Влязох да раждам секцио с перфектен хемоглобин, почти никаква кръвозагуба съответно светквично възстановяване. Синът ми дори на 6 месеца беше с 158 хемоглобин, тоест депата си бяха запълнени прекрасно. (Повечето на тази възраст след 6 месеца пиене само на мляко са с ниски стойности) Може да прочетете колко е важно желязото за децата и след раждането.

# 769
АА, благодаря много за информацията! АГ коментира изследванията, че са супер.
Страхът ми е породен от една близка, която я докараха до кръвопреливане, тъй като нейния лекар много неглижираше и хемоглобин и желязо. Аз с предната бременност влязох да раждам с хемоглобин. 119 и цяла бременност не съм имала проблеми с него.
Благодаря отново, няма да пия на своя глава Blush

# 770
  • Замък сред облаците
SGC, принципно желязото е ниско и при скрити възпаления и инфекции също. Иначе хемоглобинът може да е висок и да компенсира ниско съдържание на кислород също, затова се гледа и средното разпределение.

Кактус, подкрепям Алисън. Много неглижиращо ми звучи тоя лекар генерално. С Мацето бяхме коментирали наблюдения над съфорумки при Вецев, бил супер през Б да следи кръвоток и кръворазреждане (нюзфлаш, ако няма патология на артериите или риск от прееклампсия те нямат нужда от следене дори с тромбофилия… ) ама на раждането е касапница и има много неприятни истории, та чак и колегите му го коментират. Вкл все се “оказва” че са масово за секцио при него… Обаче във форума това някак се замита, не знам толкова ли е добър в омайването. Знам че и тук има момичета минали през него, може да ме нахейтят за коментара, но като четеш много сходни истории при един лекар някак ти светва лампичката, че в на конвейр по неговите си методи.

# 771
АА, в следенето на бременни с тромбофилия е супер, също на всеки 30 дни назначава кръвни изследвания и урина, два пъти за бременността микробиология, за сега една цитонамазка, един път ОГТТ, който сега ще назначи отново предполагам. Точно и заради ражданията се бият да са при него(трудно е да се вреди човек, но аз имах късмет, че и преди трансфера бях при него) и останах много изненадана, че насърчава да не се използва упойка, но пък се радвам, че няма да ме натиска за секцио без причина. Аз го питах за хемоглобина и желязото, но е категоричен, че хемоглобинът трябва да падне под 110. Ще питам Чучумишев и Тончев дали са на същото мнение и ще споделя. 🤗❤️ Предпоследният път Тончев ми каза, че желязото ми е добре, а беше дори под 10, но тогава имах и добър хемоглобин, също и не бях бременна.
ПП аз си продължавам комбинираните витамини, които съдържат и желязо.

Последна редакция: вт, 03 дек 2024, 12:41 от Kactus

# 772
Малко оф топик, но наскоро разбрах, че Вецев е изписал на моя позната при втората ѝ бременност след 1 аборт, потенциално заради тромбофилия, тъй като е имало тромби ако не се лъжа, само аспирин от самото начало. Впоследствие направи и втори ранен аборт. Не съм задълбавала какво точно се е случило, за да не я разстройвам, но тогава ми се стори много странно, че Вецев ѝ е изписал само аспирин при наличието на тромбофилия и вече един ранен аборт. Може и да греша, а и знам че зависи от мутациите, но все пак само аспирин? Нали точно аспирина може да доведе до кървене и някак се усъмних в неговата преценка, а уж всички го хвалят, че бил много добър с рискови бремнности.

# 773
Каква преценка може да има след като е АГ, а не хематолог? Съжалявам, но грешката си е нейна, за тромбофилия или терапии с кръворазреждащи се консултираш с хематолог.
Каква е ползата от два пъти обременяване с глюкоза? Едно голямо товарене на организма. Всички бременни са с потенциална ИР и следва да се хранят по режим, плюс че бебето расте най-много от протеини и белтъчини, а бързите въглехидрати и захарта не са му от никаква полза.

# 774
Да, поговихме с нея и я посъветвах следващия път да си действа с хематолог, дори си записа час доколкото знам да се консултира предварително.

За обременяването, задължително ли е да се прави по време на бременност? Правила съм веднъж преди няколко години и мислех че ще умра, много лошо ми беше, треперех цялата. А сега бремнна направо не знам как ще изкарам.

# 775

За обременяването, задължително ли е да се прави по време на бременност?
Не е. И аз не съм правила като бременна

# 776
Читавия АГ дори да не е хематолог е наясно с тромбофилията.
Лекарката при която хидех на ФМ по препоръка на моята АГ беше доста подробна в обяснението си за тромбофилията, какви са най-новите тенденции в международните журнали и така нататък. И ме успокои и ми помогна да разбера някои неща.
АГ също е наясно, пускали сме изследвания, коментирала ги е само ако изрично попитам.
Плюс че хематолози двама общо взето потвърдиха терапията на АГ и на лекарката по ФМ, всички общо 4 ма лекари и един кардиолог та 5 назначиха само аспирин до 34 г.с. след което минах на фраксипарин.
Така че според мен е комплексно и зависи и от опита и от познанията на лекарите, и от мутациите. Но аз имам мутациите, които и други жени имат, а са на инжекции от началото.
И никой не ме неглижира, на лекар съм два пъти в седмицата с тонове и какво ли още не.
Специално за Вецев мен ме е оперирал, но не ме е следял той. Обаче една от най добрите ми приятелки имаше загуба в 8 месец, което беше огромна трагедия. С втората бременност Вецев я следи и изроди и има прекрасно момченце на година и половина. И тя е с тромбофилия, а първата загуба вероятно е била от високо кръвно, което никой не е хванал.
Така че примери и в едната и в другата посока много има.

Последна редакция: вт, 03 дек 2024, 13:04 от Дух

# 777
  • Замък сред облаците
Алисън, то по принцип и късно се препоръчваше ОГТТ при бременните, към 28гс мисля, да не говорим че самото обременяване си носи негативи за метаболизма.
Май на диабетичките правеха по 2 обременявания, ако не се лъжа.

# 778
Кактусче, нормално е вечер или въобще когато ти си в покой бебето да не Grinning
Все пак като се движиш то се "люлее" вътре и спи. Много често това е прична и като се родят бебетата да обърнат ден и нощ, успокояват се с носене (тук със 1000 ръце и крака препоръчвам слинг).

Аз бях с нисък хемоглобин (съответно после и желязо) през цялото време. В началото беше около долната граница 106-110 после падна на под 100 и вече приемах препарати, но наистина на своя глава нищо не вземайте. Също не можех да прием никакво месо в началото (понякога и то много рядно пилешко, ама знаете колко желязо има в него). В нашето семейство това не е новост, всичко жени сме били така по време на Б.

S.G.C. , от Варна съм да. Аз раждах при Евгения Георгиева, но тази в АГ болница (че има и още една със същото име). Тя работи заедно с мъжа си и двамата са уникални. Акушерката (Ели) ми сега е по майчинство, но на нея съм разчитала много, даже и след раждането ми оказа подкрепа за кърменето. Тя до последно ме успокояваше и за естествено, но при мен не станаха нещата.
Не знам колко е запозната с такива Б, но факт е, че избягаха от МД, защото не им даваха да работят с рискови. (Тази жена си ми спаси живота, но това е друга тема, не свързана с бебетата)

И тук не мога да се съглася, че "Читавия АГ дори да не е хематолог е наясно с тромбофилията." Моята дирекно ми каза, че знае горе/долу какво се прави, но ме прати на специалист. За което отново шапка й свалям! Няма его, макар да има на какво отгоре да стъпи!
На мен например сега Желязкова ми каза, че нямам нужда от никаква терапия, а с последния ми А бях на Фраксипарин. А тя е много добър лекар... който иска да вярва, на когото прецени

Последна редакция: вт, 03 дек 2024, 15:30 от flow_rs

# 779
Много ти благодаря за включването! Мале как ме зарадва, че си била точно при Георгиева и си много доволна. Голяма мъка ми беше докато избера на кой лекар да се спра за израждането и все не се чувствах спокойна да избера лекар. За повечето лекари четох много противоречиви мнения, а за нея сега само положителни неща и то за спасени бебета в ранни седмици. Малко се прецаках да се следя при Желязкова, защото тя хем не изражда, хем претендира да знае много и тя настоява да спра клексана, защото коагулацията ми била добра, а нямало проучвания до какво можело да доведе клексана върху бебето и развитието му, но аз на инат въобще не го спирам, хемтоложката ми каза в никакъв случай. Трябваше само на ФМ да ходя при нея.

Общи условия

Активация на акаунт