Работа, CV-та, HR-и, съвети - 84

 • 45 107
 • 1 195
 •   1
Отговори
# 1 185
 • Мнения: 7 334
Няма никакъв смисъл от подобен спор.

Аз лично се дразня на наглите и нахални служители. Не ме вълнува с деца ли са, без деца ли са - ако са мързеливи, скатават се и гледат някой друг да им свърши работата, а мрънкат, че са ощетени и/или взимат малко пари, ами сори - дразнят ме и не мога да ги оправдая. Но с годините се научих, че съвестните хора са малко и ако не ме засягат пряко, да си действат както си решат. В крайна сметка си имат мениджъри и щом им се позволява това поведение - ами хубаво. Коя съм аз, та да се меся? Аз си имам директни подчинени, които съм си избирала внимателно и с мисъл, та да не се чудя как да им върша тяхната работа и да чакам с нетърпение сами да си бият шута. Разбрана съм, не правя изречения за по-ранни излизания, по-дълги обедни почивки и т.н., но задачите са изпълнени, таргетите са постигнати и всички по веригата са доволни. И колективът си е колектив, никой не гледа другарчето с раздразнение, завист или злоба, а се уважават и подкрепят. Дано да е все така.

# 1 186
 • Mars Hotel
 • Мнения: 4 953
Крайно време е за нова тема.

# 1 187
 • София
 • Мнения: 18 023
Fire, не се гледат с лошо, защото аршинът ти е еднакъв към всички, както и трябва.
Почивките за кърмене са разписани в кодекса за "кърмачки", а даването не привилегии на различни служители се прави с клауза в договора.

Колкото и да го въртите, не е нормално системно един да върши работата на друг само защото вторият има деца. Че то има жени, които не желаят деца. Те какво да правят - да вършат на всички освен.

# 1 188
 • София
 • Мнения: 2 935
Само като чуя думата “уговорки” и се отлепям от стола. Няма такъв филм, просто няма. Има договор с клаузи, няма устни договорки с някой си мениджър, който днес го има, но утре го няма и с него си заминават въпросните “уговорки”.

Ще се работи в София до 18-19ч и още как, нали всички искаме да сме в международни компании. Часовата разлика кой да я покрие?! Естествено, че няма да са нито в Германия, нито в Англия, още по-малко пък в Америка.

Да не се логна на мийтинг без някаква адекватна причина?! Това за мен е абсурд, равен на самоотлъчка. Още по-малко пък да си мисля, че 10 участника ще сменят часа на мийтинга, защото аз не мога….Кога и къде го видяхте това? Пък аз нека си блокирам слотовете в календара.

Единственото кардинално решение на тези проблеми е почасовото заплащане, но в България това няма да се случи никога. Не работиш, няма и пари. Ходи си на фитнес, в планината, вземай си децата, кой както намери за добре да си прекарва свободното време, негово си е решението.

# 1 189
 • Мнения: 30 494
Брейййй, много закани, много нещо.....

Освен ако вие не сте собственикът, който да го интересува колко плаща и за какво работно време (макар и рядко да е равно на производителността....), не виждам за какво се пенявите толкова.
Който иска да работи по американското часово време, ще си направи сметката дали му е възможно.
Който си има други приоритети, ще си ги гони.

За всеки има място, еле пък в София.
Гледайте малко по-леко на нещата и тревата на съседа не винаги е по-зелена. Дребнавостта на никой не е помогнала.

# 1 190
 • Бургас
 • Мнения: 7 181
И когато доходите ни станат такива, че да се живее спокойно.
Когато обществото спре да гледа на доходите като на рождено право, а ги възприеме като нещо което се изработва може и да станат добри. До тогава ще се чака поредният спасител.

Че кой ги гледа като рожденно право?
Произхождам от селски район, където хората са трудолюбиви и бачкат здраво за доходите си. Физическа работа. Тежка физическа работа. Такава, че на повечето гражданчета пред компютърчето на втория ден ще им окапят ръчичките. И какво. Това не променя факта, че доходите са ниски. Много от тези хора работят по няколко месеца по чужбините същата физическа работа и получават повече. Да не би там да работят по по-пазличен начин? Просто ставката е по-висока.
Аз работя една и съща работа от години. Само че има голяма разлика от това, което получавах преди в БГ провинциалната фирма и сега в чуждестрантата фирма.

# 1 191
 • София
 • Мнения: 2 935
Soul, много добре разбираш поста ми. Нито съм собственик, нито са закани, това е просто мнението ми като отговорен служител. Ако го няма обаче и собственика, и клиентите, от къде ще дойде моята заплата? От небето няма да падне, нито ще я събера по дърветата.

# 1 192
 • Мнения: 3 036
Че кой ги гледа като рожденно право?
Произхождам от селски район, където хората са трудолюбиви и бачкат здраво за доходите си. Физическа работа. Тежка физическа работа. Такава, че на повечето гражданчета пред компютърчето на втория ден ще им окапят ръчичките. И какво. Това не променя факта, че доходите са ниски. Много от тези хора работят по няколко месеца по чужбините същата физическа работа и получават повече. Да не би там да работят по по-пазличен начин? Просто ставката е по-висока.
80%+ от българите. Масово исканията на разните протести, както и обещанията на партиите са си чиста комунистическа пропаганда.
Само на балканите се гледа на физическия труд като на някаква висша добродетел. В ерата на технологиите да твърдиш, че това, че някой бачка с години без грам мисъл е някакво постижение е безумно назадничаво мислене. Ааа чакай, пропуснах и в Беларус и бившите съветски републики също изповядват тия ценности. Даже Путин е с по-съвременно отношение към технологиите.
Да, в Западна Европа услугите извършвани от човек са по-високо заплатени, но съответно и разходите за живот са по-високи. Та накрая като теглиш чертата нискоквалифицираните професии не дават по-висок стандарт на живот. Даже напротив, понеже там държавата си търси дължимото активно.

П.П. може да те изненадат "гражданчета пред компютърчето" в каква физическа форма са. Имал съм колеги световни вицешампиони по карате, други балкански по вдигане на тежести и т.н. все работещи на компютър. Себе си няма да се описвам да не звучи като хвалене.
Въобще такива снизходителни подмятания показват само ниска култура.

Последна редакция: пн, 10 апр 2023, 01:36 от bboiko

# 1 193
 • София
 • Мнения: 18 023
Изчетох всички постове и само мога да кажа, че съм леко отвратена от всичките лексикални блудства, че нещо си е дребнавост, гледане в паничката на другия и Вуте Муте, драматизация. Да си търсиш правата не те прави дребнав.

Прочетох и на няколко места, че тези, недоволните, после се държали, сякаш са им длъжни. Съмнявам се, до възпитание е. Мен ме взимаше жена по едно време от детската градина. И родителите ми се прибираха след половин час - до 40 мин. Богати не са били, съвестни - да.
За мен е манталитет и пък съм видяла, че тия много разбраните, лежерните на чужд гръб, като мине на техния нещо, стават най- големите истерици. И хич не се смятат за дребнави.
Впрочем, аз не съм била потърпевша досега от подобен сценарий. Но мои колеги са били. Съвестни и идващи винаги навреме на работа, поемащи рикуести на наглярка, казваща "аз как да си взема детето с това работно време на компанията". Правеше си хоум офис дори когато нямахме право. Справедлив човек съм, против съм. И ако ми се случи, ще бъда изключително фрустрирана.

Скрит текст:
Умишлено огрубената словоформи от моя страна са генерализирани и нямат общо с децата сами по себе си. Ако ставаше дума за друго, пак щеше да е подобно, с което се изразява нетърпимост към двоен аршин. Но директното сравнение и себепоставяне над даден човек - ти може да снесеш, аз възпитавам Айнщайнче и човек си е жалкарско и комплексарско.

# 1 194
 • Мнения: 888
Да ви кажа аз точно от такива съвестни родители, за които най-важното е било работата (не собствен бизнес ) имам психологически травми. Така че да си жертваш личните цели, за да преследваш корпоративните е безсмислено. И всеки ден се убеждавам, защото въпреки горчивия опит и аз съм съвестна.

# 1 195
 • Сф
 • Мнения: 4 870
Заповядайте в 85-та тема

Общи условия

Активация на акаунт