Работа, CV-та, HR-и, съвети - 84

• 50 140
  • 1 195
  •   1
Отговори
# 750
Естествено, че не, и не си купувай. Работодателят е длъжен да ти предостави всичко необходимо за работа.
И аз така си миислех, излязоха ми с обяснението , че така било за всички които кандидастват за позицията remote QА  и така било  във всички интернационални компании,  при които се работи от вкъщи.  лол... ок... Аз пък що ли познавам хора които също си работят от вкъщи, ОБАЧЕ лап топа им е от фирмата , служебен, нищо че те си имат и друг лап топ, личен.

Търся си работа от много време, доходите ми са ниски, той като съм фрийланс, един ден имам пари, на следващия нямам. с тези нестабилни и малки доходи само това ми остава да си цапна един кредит за айпад или пък да се чудя от къде да извадя пари, от спестени за да си го купя директно без кредит. И без това имам пари , които за нищо не ми стигат, те  ще ми искат да си купувам Айпад... много нагло ми се струва. И дори обидно! 
Ами съжалявам, много исках да работя при тях, но няма да стане да си плащам айпадите!

Това звучи много нагло от тяхна страна! Да купя айпад за да работя за тях! Как ли пък не? Единствено разбирам хора на граждански договори, фриленс, които си купуват техника, за цел работа. Но едно е да си видеомонтажист и да си купиш лаптоп, за да монтираш, друго е да си qa и да очакват айпад да им купиш… абсурдно е!

Относно Ани и Лили, аз бих лавирала. Хем не бих отказала да се крос трейна, хем не бих казала, че съм едва на 30% заета и с охота приемам нови задължения.

# 751
Всичко е въпрос на сметки. Виждала съм обяви "търсим еди какъв си със собствен автомобил". Ми няма лошо - фирмата не иска да инвестира в коли, обаче трябва да плаща не само труда, но и бензина, амортизациите, застраховката...  Или търсят преводач, нормално е да очакват да си има компютър и даже софтуера, а те да му плащат само за превода. Та нещата са шарени и работодателят може да иска всичко, но ти решаваш дали те устройва. Някъде дават работни дрехи, другаде всеки сам си купува.

# 752
Няма лошо. Ако средната заплата за дадената позиция е примерно 2 хил. лв., но ако си с лична кола/лаптоп, ти предлагат 4 хил. лв, защо не?

# 753
Няма лошо. Ако средната заплата за дадената позиция е примерно 2 хил. лв., но ако си с лична кола/лаптоп, ти предлагат 4 хил. лв, защо не?

Това е нереалистично, но ако вместо 2000 дават 2500 и договор за минимум 12 месеца с неустойка при прекратяване, тогава вече е друго. 500 * 12 = 6000 в края на краищата, а и експлоатационният срок на машинката е над две години, та особено ако се очаква договорът да бъде подновен си е голяма далавера.

# 754
  • Somewhere far away
не за да ... но все пак. нагло е. изрично каза, че не е нужно от сега да го купувам. но ще е нужно,  когато започна при тях. ако започна. но тогава също няма да имам пари, защото цялата заплата ще отиде за айпад.

# 755
  • Варна

Ако съм ви шеф и на 100% да бяхте заети дори нямаше да ви питам искате ли, не искате ли да сте бекъп. Кой да замести колежката ви като я няма, съседния екип ли? Или да назначат още един нищоправец, който да работи само като някой е в отпуска или болен? Един екип сте, и става дума за няколко седмици в годината. Много се ядосах дори като четох за тоя казус.
Интересно мислене. Зает си на 100 % и да поемеш минимум 8 седмици 50 % още натоварване, защото сме били екип. И ако случайно се разболее някой , да се чувства мега виновен , защото натоварва колегите си. Ако така мислят шефовете , със сигурност ще си търсят нови хора често за екипите.

Miraj и аз мисля , че не е добре за теб да си казваш че си по-малко натоварена в работата и охотно да приемаш нови задължения. Колежките ти ще демонстрират ангажираност и това ще рефлектира върху теб.

# 756
  • Сф
Bad Karma, не ме разбра- напротив, доста добре ми плащат, работата е елементарна, с малко оптимизации и имплементации на системи, въобще може да ме няма, но благодарение на пищящото Лили са ме взели, че видиш ли имало много работа и менталното й здраве щяло да пострада с толкова много работа.
The squeaky wheel gets the oil.

Изумена съм от разпиляването на ресурси, от липсата на стройна организация в тази международна компания, сравнявайки с предишната. Плащат много добнре, а работата е ок. И се възползвам. На предишната ме бяха изгърбили, замествания, бърн аут, и сега се радвам на спокойствието. Сега ми се е паднало и ме устройва.

А Лилито е странно създание, обича да я потупват по рамото и да се хвали колко много работа има. Това е човек, който се хвали че имал и втора работа. Питат я каква- ами била дистрибутор на Avon.....  Не била познавала друг човек, който работел толкова много, колкот тя..... Като ми го каза и само си мютнах микрофона и се изхилих гръмогласно Grinning

Последна редакция: пт, 31 мар 2023, 08:49 от Miraj*

# 757
  • Somewhere far away
.  Или търсят преводач, нормално е да очакват да си има компютър и даже софтуера, а те да му плащат само за превода. Та нещата са шарени и работодателят може да иска всичко, но ти решаваш дали те устройва. Някъде дават работни дрехи, другаде всеки сам си купува.
съгласна съм, но в днешно време всеки има . ако не комп, то лап топ. докато айпад? ами не. на мен не ми трябва айпад, не ми е трябвал и досега и нямам намерение нито желание да си купувам такъв. и да ако вече имам, нямаше да е проблем - но при положение че нямам , а това е скъп дивайс без да е никаква инвестиция- това вече  за мен е проблем!

# 758

Ако съм ви шеф и на 100% да бяхте заети дори нямаше да ви питам искате ли, не искате ли да сте бекъп. Кой да замести колежката ви като я няма, съседния екип ли? Или да назначат още един нищоправец, който да работи само като някой е в отпуска или болен? Един екип сте, и става дума за няколко седмици в годината. Много се ядосах дори като четох за тоя казус.
Интересно мислене. Зает си на 100 % и да поемеш минимум 8 седмици 50 % още натоварване, защото сме били екип. И ако случайно се разболее някой , да се чувства мега виновен , защото натоварва колегите си. Ако така мислят шефовете , със сигурност ще си търсят нови хора често за екипите.

При заместване не се прави абсолютно всичко, а се степенува. Заместване не значи, че ще работиш двойни часове. Все едно говоря на хора без грам практически опит, да не сте току що излезли от университета? Моите шефове така мислят, така мислим и ние, работниците. На нас не ни трябва шефа да ни обясни, че ако някой отсъства работата не трябва да спира. Но виждам не е разпространеното мнение. Нито пък се е налагало шефът да ни казва кой кого ще замества - такава елементарна култура за работа в екип си имаме и ние самите, включително при отсъствия от по месеци за гледане на дете - организираме се изцяло сами. Работата се разпределя, каква е алтернативата според теб?

А как е при вас? Наемате някой, който нищо не прави, но ако колегата ти се разболее за седмица му поема работата ли?

Последна редакция: чт, 30 мар 2023, 17:12 от Анонимен

# 759
Deathcrush, е, да, ако ти е скъпо и не искаш да купуваш, просто отказваш и това е.

Преди много години, когато нямаше още масово компютри, в една фирма искаха да имам личен компютър за работа. Тогава бяха супер, супер скъпи, а позицията беше ниска и недобре платена (да кажеш, че си струва....). Естествено отказах.

При отсъстващ колега се правят спешните неща. Ако е нещо, което може да се отложи, се отлага.

# 760
  • Сф
Разковничето е, че са мързеливи англичанки, намерили са мекото на хляба и ги е страх да не го изгубят. Тяхната цел е да принудят ВП-то да намери заместник на напусналия преди година мениджър над нас.  Че той да върши оперативна работа.  И ВП-то не сме го интересували и не се грижел за нас, защото не бил оперативен (според техните думи) Sweat Smile  Sweat SmileSweat Smile
Много им е сбъркано мисленето, нищо чудно, че постоянно се прехврълят процеси от ей такива неадекватни чужбинци към БГ. И аз до сега не съм видяла работата да спира  един като го няма. В предната компания всеки имаше минимум по 2 бекъпа, завъртвахме работата, за да може да се покрие и нямаше проблеми.

# 761
Мираж, западноевропейците така разсъждават. На твое място не бих спорила с тях. В моя екип в началото си мислих, че само аз имам работа за 2-3 часа на ден, другите толкова заети изглеждат все. Смятай едно ВП си беше наело асистентка в Белгия за модериране на срещи в тиймс, ми тя не знаеше къде да цъкне. Сигурно взима двойна на моята заплата. А от "мишленцата" в третия свят очакват да научиш коя да е нова програма като инстантно кафе. Но такова им е мисленето, те са друга вселена и няма как да се засечете по този въпрос. Още повече, защо на теб ти се скъпи за бюджета на шефа? Гледай себе си, щом има бюджет да наема хора, значи има бюджет и заплатите да ви вдигне. Вече за лъгане, аз не бих си залагала главата. Пък ако много абсурдно ти стане, се премести. И аз бях на другата крайност преди това, да ме гърбят до бърнаут за малко пари.

# 762
Идвам с "казус". По принцип избягвам конфликтите, но в последните поне 6 месеца нещата стават все по-зле. Работата се увеличава постоянно откъм обем, заплатите не помръдват. Понеже никога досега не съм си "искала" повишение на заплатата, имам нужда от съвети как точно да си поискам при следваща 1:1 среща с мениджъра -- директно повдигам въпроса и излагам постижения и всичко, което правя добре? Веднъж се опитах да повдигна въпроса как стоят нещата с евентуално преминаване едно ниво по-нагоре, след което ми беше казано, че едва ли не трябва да се нагърбя със задачите на мениджъра и не знам още какво. Не говорим за управленски функции, а просто едно ниво изкачване като човек минал обучения, имащ опит и т.н.

# 763
  • Сф
Не ми се свиди бюджет, ама как да си изкривя душата и да кажа, че имаме нужда от още един? То за нас няма работа, какво остава за още хора. Ако са прекалено нагли, в един момент ще стане ясно колко сме заети и ще изгърмим всички.

# 764
Софт, от колко време си във фирмата и кога е било последното увеличение (заплата и длъжност/ниво)?

Общи условия

Активация на акаунт