Работа, CV-та, HR-и, съвети - 84

• 50 132
  • 1 195
  •   1
Отговори
# 735
  • София
Да, знам, затова се дразня
ТЛ+ робиня в едно, когато както изнася

# 736
Кечър, колко години още ти трябват, да го проумееш това:
Скрит текст:

Ако може отново да подбутна проблема с разминаване с длъжностната характеристика - мога ли да се защитя на такова основание, в случай, че започнат да ми правят неприятности... защото реално никъде не са ми пращали писмено или аз да се подписвам, че ще се уча на power bi, да ми е възлагано писмено data analytics. Всичко досега се е случвало устно в тоймс. Досега нямах против, но откакто започнаха да ми тропкат с краченце, леко вече се поядосах.
Аз пък в момента съм с кодти здравословна форма и трябва да си дам време за възстановяване. Утре ще си пусна болничен за първи път от не знам колко години, вместо да гърмя отпуска за изследвания или да подсмърчам пред компютъра вкъщи.

# 737
Защото мениджърът ни се опитва да си построи комунизма на мой гръб - да ги следя, напомням.

Това изглежда като работа за team leader. Тези хора нямат ли такъв? Ако просто се опитват да ти възложат подобна дейност без съответните правомощия и заплащане, то това е откровена цигания от страна на работодателя.

Е, естествено, че ще се опитат, пък ако мине номерът.

Аз имах донякъде подобна ситуация миналата година, един път свърших работата, втория път директно отидох при шефа и му казах да забрави и че съм на разположение в “консултантска роля”, тоест да си кажа мнението, ако ми го искат, но не и да върша оперативно работата. И аз му казах, че не съм съгласна да върша цялата работа, а накрая някой друг да я представи пред клиента като своя или “наша”, и то човек, който няма елементарна представа от материята. Имам много разбран шеф, той каза, че абсолютно ме подкрепя и повече няма да се случи и вече само в някакви изключителни ситуации ми пишат да ме питат 😆

Аз също по принцип помагам и съм разбрана, но имам много нисък толеранс към хора, които не полагат усилия да се научат и да разберат материята, а още по-нисък ми е толеранса към синиъри, които ми пишат с въпроси “какво да отговоря”, “какво да кажа”, и за нещо, което дъвчим от години да се объркват.

# 738
  • София
Кечър, а защо не опиташ следната схема: консултант за 1-2 месеца и след изтичането всички запитвания към теб да идват по мейла само. Така можеш да добавяш мениджъра си в копие, скоро ще му писне да го спамиш, а и на колегите ти ще им е неудобно. Ако дойдат - казваш им да ти препрятят мейла, че не си го намиаш в пощата.

Ако не друго, поне ще събереш доказателствен материал.

Аз много добре те разбирам, била съм в подобна позиция като твоята, но аз я използвах да си вдигна още квалификацията.

Интересно ми е какъв тип скриптове пишеш, ако искаш да споделиш - може и на лично Simple Smile

# 739
  • Somewhere far away
Според вас коректно ли е да ме карат да си купувам, със собствени пари iPad ?!  с цел работа, т.е. ще се ползва само за работа тъй като на мен айпад не ми трябва и няма да  го ползвам в свободното си време така или иначе.  Работила съм и преди на такава позиция, но дивайсите, които също бяха Apple дивайси, се предоставяха от фирмата, не са ни карали нищо ние да купуваме!

# 740
Естествено, че не, и не си купувай. Работодателят е длъжен да ти предостави всичко необходимо за работа.

# 741
  • Сф
Имам дилема и ще ми е интересно да чуя странични мнения.

Работя от БГ, но екипът е в УК, т.е. аз съм едиснтвена тук. Присъединих се миналата есен, като от почти година екипът няма директен мениджър, а сме прикрепени към мениджърът на нашият мениджър, т.е. 2 нива над нас.

Току що ми се обажда едната колежка (приемрно, Лили), после се включи и другата (Ани), опитвайки се да ме убедят да поизопача фактите  на среща в четвъртък. Ани няма кой да я замества за отпуските и шефът иска аз и Лили да се включим и обучим като бекъпи. Но Лили е твърдо против, защото това ще й донесе повече работа. В момента и двете сме заети на не повече от 30% от работното време, т.е. има на къде да си го запълним. Аз бих се крос-трейнала, имам интерес към работата на Ани.
И тук идва дилемата- казах, че ако ме питат на колко % съм заета, не мога да излъжа, че сме прекалено заети и нямаме възможност да поемем заместване. Това ще ми даде кард бланш пред мениджъра, но се опасявам, че те двете ще е обърнат срещу мен, ще зословят, и като по- старши ще ми ритат столчето. От друга страна, не искам и аз сама да се вкарвам в устата на вълка, и да бъда бекъп, и в един момент да се окаже, че трябва да си върша и моята работа, и да замествам.

Как бихте постъпили вие?

# 742
  • София
Мерси за съветите, проблемът е, че то от мениджъра излиза. Той много добре си ги знае и просто иска да ме използва да им върша работата скришом. Затова просто ще игнорирам.
Относно имейлите преди е правил забележка (да, невероятно...), че било awkward и creepy постоянно да си разменяме мейли и понякога се включваше да напише - я се разберете по тиймс, каквото не е ясно. Ама иначе, когато е нещо за техния си задник (ръководството), си го документират чинно, нали...

Скрит текст:
Слънчезара, на python беше, не бих казала, че пиша, просто търсих, търсих, от тук от там. Познавам и мога да се оправя със синтаксиса на SQL, PowerBI, QV, но не владея програмни езици и не искам да владея, защото когато си много оперативен, всички те гърбят и те оставят на ниски позиции, докато другите се обясняват колко добри сейлсове и мениджъри са и кунките им не са за тая просташка работа. В контекста на не IT -насочен екип, разбира се.

И по тази причина - да кажа на Спринг, че заплатата за PowerBI скриптаджия, който да избуха целия бекенд е 5. Аз не взимам толкова, мисля, че и ти. Моята позиция също няма нищо общо - по- пазарно ориентирана е, не техническа. Можеш да се правиш на улава, мен също ме караха да направя нещо подобно, защото по страните съкратиха хора с по 20г опит. Аз започнах да "пиша", защото ми беше интересно, но в тетрадка. Това е know how, за което не ти се плаща. Компаниите намират балами, които като видят, че са по- съвестни, искат да ги използват за какво ли не безплатно.

Аз съм правила брошури, професионално изглеждащи като доброволец, защото съм много креативна, кадърна, чудесна и т.н. за едно наше събитие. Ако бяха наели някого, щяха да му броят поне 500лв. После една парцалеса се изказа, че ще мога да им (?) правя брошурите. Без умения, образование, пише като третокласник, арогантна и кичозна, но се редна за мениджър, понеже няма никакви скилове. Пък много скилнатите са магарета.
Луда си, ако им направиш дашборд при това отношение ми е мисълта.

# 743
Точно аз досега търпях, защото един вид трупам знания и опит, сега мога да си сложа pbi dax в сивито. Но до там - като ми се закучи нещо и ако не успея да намеря решението по интернет, или се натъкна на advisory, че си е зададено програмно ограничение, буквално ми се реве. За заплата не се оплаквам аз никак, заради нея седя, плюс придобивки. За 1000лв отгоре да си разсипя здравето... не мерси. За какво записах финанси, а не ИТ. За по-технически неща, хич не се натискам, изобщо не ме влекат.
А сега както отскоро работя по дашборда на депютито на шефа, която си мисли, че гледам вълшебно копче и ме мързи да ги натисна, малко ми идва в повече. Да не говорим, че шефа е решил явно, че може да ме моделира като пластелин. Изобщо не го интересува аз накъде искам да се развивам. На интервюто още му казах - тази позиция ще ми е стъпало към ПМ. През ушите... от задължение сега ми препрати, че от фирмата в клон София имахме отстъпка за ПМИ съмит, и трябваше после да го подсещам, че казах ДА. Добре че успях да отида... Мисълта ми е, ако някой вземе да ми каже, че нещо не им правя дашбордите както те искат, мога да извадя коз, че не ми е по ДХ. Да не говорим колко ръчна работа ме карат да правя... защото не ми дават достъп до съответните бази данни, за да ги вържа като източници на данни он прем, ами ми препращат нечии експорти и давай на ръка копи пейст. Това са поне 50 екселски листа, които допълнително трябва да мъдря как да структурирам и да дебна за ръчни грешки... 😒 че и да ти танцуват на главата...

Последна редакция: чт, 30 мар 2023, 16:05 от Анонимен

# 744
Имам дилема и ще ми е интересно да чуя странични мнения.
Скрит текст:
Работя от БГ, но екипът е в УК, т.е. аз съм едиснтвена тук. Присъединих се миналата есен, като от почти година екипът няма директен мениджър, а сме прикрепени към мениджърът на нашият мениджър, т.е. 2 нива над нас.

Току що ми се обажда едната колежка (приемрно, Лили), после се включи и другата (Ани), опитвайки се да ме убедят да поизопача фактите  на среща в четвъртък. Ани няма кой да я замества за отпуските и шефът иска аз и Лили да се включим и обучим като бекъпи. Но Лили е твърдо против, защото това ще й донесе повече работа. В момента и двете сме заети на не повече от 30% от работното време, т.е. има на къде да си го запълним. Аз бих се крос-трейнала, имам интерес към работата на Ани.
И тук идва дилемата- казах, че ако ме питат на колко % съм заета, не мога да излъжа, че сме прекалено заети и нямаме възможност да поемем заместване. Това ще ми даде кард бланш пред мениджъра, но се опасявам, че те двете ще е обърнат срещу мен, ще зословят, и като по- старши ще ми ритат столчето. От друга страна, не искам и аз сама да се вкарвам в устата на вълка, и да бъда бекъп, и в един момент да се окаже, че трябва да си върша и моята работа, и да замествам.
Как бихте постъпили вие?

Е какво значи, че не искаш да заместваш?! Все някой трябва да замества колегите като са болни. Освен това при (по твои собствени думи) 30% заетост е направо нагло човек да се оплаче, че не иска да му дават повече работа. Това означава, че работиш ден и половина от пет дена, а през останалото време си клатиш краката, и не само ти явно! Вие няма да вършите работата ѝ постоянно, а когато някой отсъства, и то не всичко, а най-наложителните неща или по-елементарните и бързо ставащите. Не знам откъде ви идва, че от 30% заетост ще скочите на 200%. Ако колежката, която ще замествате е заета на 100% и напусне и си разделите работата ѝ, пак ще сте заети на 80% и реално един ден от седмицата няма да имате никаква работа.

Не виждам откъде накъде ще се съобразяваш с желанието на мързеливите си колежки да лъжат. Задавам си въпроса как се е стигнало дотам, че има няколко човека в един екип, дето нямат заетост и за половин работен ден, но им се плаща като за цял? Как така не са наясно мениджърите, че нямате никаква работа?

Ако съм ви шеф и на 100% да бяхте заети дори нямаше да ви питам искате ли, не искате ли да сте бекъп. Кой да замести колежката ви като я няма, съседния екип ли? Или да назначат още един нищоправец, който да работи само като някой е в отпуска или болен? Един екип сте, и става дума за няколко седмици в годината. Много се ядосах дори като четох за тоя казус.

Последна редакция: чт, 30 мар 2023, 16:13 от Анонимен

# 745
  • София
Лили и Ани са пътници в средносрочен план. Не бих лъгала за заетостта, разбира се - без проценти, това е ясно, мисля.
Крос трейнвай се, но и лавирай, не казвай - о да, свободни сме, ще се заместваме.
Щом вече го има като идея, то ще стане, така или иначе. И без теб и твоя "input".

# 746
  • Сф
Ами и за мен е нагло да излъжа, че нямаме капацитет да заместваме, като очевидно имаме.

Дойдох на заверено положение, честно казано колкото малко работя, те толкова малко не могат да ми плащат. Аз си имам странични неща, които движа успоредно, така че реално съм уплътнена, но не са свързани с позицията.
Лили само реве колко сме заети, записала е един курс, който кара в работно време и постоянно тръби, че не трябва да си взима от личното време при положение,че щял да й помага за работа. А не е така. Днес й го казах, че курсът не трябва да й приоритет и да се оплаква, че няма време за оперативна работа, заради този курс.
Преди мениджърът над нас е покривал Ани, и сега двете мрънкат, че него като го няма, неговият трябва да се заеме с това. А въпросният шеф на шеф е VP, абсурдно е да очакват, ВП да е оперативно и да замества по 2 седмици някой от индианците.
Лили е много устата и грам не дава да й се каже нещо на въпреки, друга гледна точка. Настоява да наемат още 1 човек. Казах й, че е луда и разпиляване на ресурси на нашето нямане на работа да се взима човек, който евентуално да замества. А през останалото време какво ще прави? 
Опасявам се, че ще се обърнат срещу мен и ще извъртят нещата в тяхна полза и аз ще изляза черната. Ама не мисля да лъжа.
Обмислям нищо да не кажа на срещата и след това на 1:1 с ВП-то да му обясня как стоят.

# 747
Колкото и малко да ти плащат, никой не ти е опрял пистолет в главата да подписваш. Това, че ти плащат малко не е аргумент да работиш малко. Ако договорът ти е за 40 часа това е времето, което дължиш на работодателя си. И ако заетостта ти се вдигне на 100% (каквато е редно да бъде средно при добро планиране) не е проблем на работодателя ти ако не можеш да си движиш страничните проекти, нито е длъжен да се съобразява с това. Същото важи и за колежките ти.

Пак повтарям за заместването, това не е въпрос на капацитет, а че така функционират екипите и фирмите. Не е хубаво да има твърде много знания и компетенции, съсредоточени в един човек, и никой да не може да му свърши работата ако по някаква причина отсъства или напусне. Да не би да ви е на всички първа работа това?

Звучат ми честно казано доста глупави и ограничени, че и нагли, твоите колежки. От друга страна, ако настояват да наемете още един човек (какво ще прави той?!) и мениджърите ви се съгласят, защото очевидно и те не си вършат качествено работата като не са наясно със заетостта ви, здраве да е.

Не мога да си представя как те могат да извъртят срещу теб ситуацията, ти какво предполагаш точно?

Последна редакция: чт, 30 мар 2023, 16:54 от Анонимен

# 748
  • Somewhere far away
Естествено, че не, и не си купувай. Работодателят е длъжен да ти предостави всичко необходимо за работа.
И аз така си миислех, излязоха ми с обяснението , че така било за всички които кандидастват за позицията remote QА  и така било  във всички интернационални компании,  при които се работи от вкъщи.  лол... ок... Аз пък що ли познавам хора които също си работят от вкъщи, ОБАЧЕ лап топа им е от фирмата , служебен, нищо че те си имат и друг лап топ, личен.

Търся си работа от много време, доходите ми са ниски, той като съм фрийланс, един ден имам пари, на следващия нямам. с тези нестабилни и малки доходи само това ми остава да си цапна един кредит за айпад или пък да се чудя от къде да извадя пари, от спестени за да си го купя директно без кредит. И без това имам пари , които за нищо не ми стигат, те  ще ми искат да си купувам Айпад... много нагло ми се струва. И дори обидно! 
Ами съжалявам, много исках да работя при тях, но няма да стане да си плащам айпадите!

# 749
А като си фрийлансър не можеш ли да им го начислиш в сметката? 😄 или позицията е била на нормален трудов договор?

И не, не е стандартно, нито в малките, нито в големите компании. В темата има хора запознати с трудовото право в България, евентуално могат да ти кажат къде точно и как е дефинирано задължението на работодателя към работника.

Общи условия

Активация на акаунт