Работа, CV-та, HR-и, съвети - 84

• 50 136
  • 1 195
  •   1
Отговори
# 720
  • Бургас
А какво се разбира под признание.

# 721
Според мен, Catcher, изобщо не си мислят, че ще напускаш. Вероятно само ти се самоуспокояваш, но, четейки те, от много време, не мисля, че и сама си вярваш и ще напуснеш.
Или оставаш и приемаш условията им, или сериозно търсиш изход. Иначе ще пишеш още много в темата.

# 722
А вие по време на болничен четете ли си мейлите и отговаряте ли?
Бях в болничен миналата седмица, бях доста зле и реших, че ще си обърна сериозно внимание, като само в понеделник пишех няколко мейла, докато всички по линията влязат в час с to-do листа ми и докато всички партньори разберат да търсят колегите ми.
В следващите дни почивах и се лекувах.
Връщам се в понеделник и имам 400 непрочетени. В някои от тях има неща от прекия ми ръководител, като: ще се свържеш ли с еди кпй си, ще пишеш ли до еди коя си група за нещо си ... т.е. очаквали са са да чета и пиша.

Според мен в болничен не се работи. Особено, когато работата може да се свърши от абсолютно всеки друг в екипа, аз не съм незаменима.

Как е според вас?

# 723
Също смятам, че не трябва да се работи, нали си болна? ....но общата настройка е, че трябва да сме на линия нон стоп. Решила съм вече да не работя, когато съм в отпуск. Понеже прекаляват някои хора....

# 724
Болнични се дават, за да може човек да обърне внимание на здравето си. Поправете ме, ако греша, но работодателят търпи някаква санкция, ако съответните органи установят, че служителят е работил повреме на отпуск по болест.

Аз си чета служебния имейл, ако съм в състояние и единствено препращам на някой колега супер спешни неща, които би могъл да свърши или някакви запитвания от клиенти. Това обаче са максимум 1-2 имейла в рамките на стандартен болничен от една седмица.

Преди няколко години се наложи да вляза по спешност в болница в един от най-лошите възможни моменти. Единственият човек, който можеше горе-долу да скалъпи нещо по нещата, които върша, в същия момент беше в отпуск по майчинство. Съответно неотложната задача я пое човек, който хал хабер нямаше как да я свърши. Справи се! Беше ми малко гузно, че съм причинила такъв стрес на колежката, но в крайна сметка намериха начин да свършат работата без аз да се включвам от болничната стая.

# 725
  • в сърцата на децата <3
А вие по време на болничен четете ли си мейлите и отговаряте ли?
Настройваш мейла да връща автоматично, че си out of office и приключваш. Влезеш ли в обяснителен режим все ще си виновна. Фирмата няма да се срине без теб, ще се справят.

# 726
  • София
Ако поименно отговоря на всички, ще стане ферман, затова фактологично ще нахвърлям.

Да, очаква се точно това- ако имат въпроси, да дойдат да ме питат за 15 мин и да изясним, ако е нещо важно, да им го проверя, няма аз да разпеделям директно задачите - обсъждаме с мениджъра и той им казва, ако нещо се забави - да им напомням. Пъдар с 2 думи. Казано е "лийд", защото смятат, че е вълшебната думичка, заради която скачаш, колкото ти кажат.
Айрин, знам много добре как звучи, но са 3-ма човека, не 20. Плюс това аз съм работила с други колеги, обучавала и са се справили блестящо, за което са получили моето мнение пред мениджмънта, включително по- нагоре. Тук се споделят масово проблеми за съжаление, т.е. четеш един фрагмент. Винаги хваля колеги и давам "кредит", когато има защо. Покривала съм грешки и т.н. Така се с чиста съвест мога да се оплача, когато нещо не върви. А ако са толкова чудни, защо "за да вървят нещата, те трябва да имат постоянен достъп до моя мозък". Цитирам.
Какво се случва реално: Не става дума за обученията, тях си ги водя системно и напоително, както по принцип си правя. Защото те са на компанията. Относно задачките/мини проектите/както искате го наречете.
Никога не са 15 минути и никога не са въпроси. А е - не мога да го направя, нямам идея, кажи ми как да стане и какво точно трябва да направя. Което може да отнеме и до 4-5ч. Или пада изцяло на мен. Ако ги помоля да помислят и тогава да дойдат с конкретика, просто се покриват и не отговарят, чакат да назрее проблем.
Примерно идва клиентът и иска нещо - да кажем от-до план/анализ/прогноза за някой клиент. Едва ли не аз да го направя цялото, а някой друг да го занесе. Не ми трябва "признание" в морален смисъл или тиквен медал, а чуждите задълженията да са си чужди. Не да ги върша напълно, някой само да го разцъка накрая и да ми се дават задачки през медиатор.
Tsugumi, знаят и се усеща надпревара с времето - как да източат повече от мен. И коментари има от другите колеги, индиректни запитвания, чудят се. На мен доста ми личи, като ми писне на шапката.

Ще дам конкретен пример, моля не ме цитирайте:
Скрит текст:
Идва "задачка". Вече преди месец. Дадена е на Х. Още на същия ден ми се звъни - не мога, как да стане. За да се стигне до крайната цел, трябва да се оправят данни. Давам насоки, правя част и пращам. След седмица - питам - никакъв напредък. След още седмица - ми се включва и казва крайният срок е еди- кога си. Нагличко ми се видя, за вас може да не е, дадох още насоки и отрязах. После тишина. Нищо - една буква, един ред няма от тогава.
Пристига имейл към всички, че еди- кога си ще имат някакъв си толгейт и аз си правя сметката, че до един- два дни ще го поискат и това. А ние още нямаме дори данните. Последните 3 дни съм търсила, ровила и писала мини скриптче. Програмист сигурно ще ми се изсмее, но аз не съм техническо лице, просто винаги съм се учила и намирала начин как да си набавя информацията. Като го рън-на утре около 20 пъти, защото не се справих с  итерациите, ще имаме данните, за да се пристъпи към крайната цел. И сега ще кажат - дай им го, за да го имат наготово или научи ги... Да ги уча на туулове, които дори не се предполага да използваме.
Преди изпращане на имейли, често се пита - какво да напиша вътрееее? Какво да му върна на тозиии?
Никакъв килим не ща, да си ги вършат задълженията, но сега ще изпратя от мое име. В крайна сметка никой не го е пипнал. 

Не се работи по време на болничен, мисля, че има и санкции, ако решат да правят проверка.
Сложи си OOO, както са те посъветвали. Аз чета, всичко изчитам, за да не се стресирам, като се върна, но не връщам отговори, когато съм отпуск или болничен. Кажи на шефа си най- любезно, че болничен значи временно нетрудоспособна, следователно не се очаква да работиш.

# 727
Ами, просто не върши чуждите задачи. Да се оправят. Ако ще напускаш, нервите си ги пази. Излишно ми се струва да се дразниш.

# 728
  • София
Така ще направя, но почти всяка седмица имам очна ставка с мениджъра, който иначе 2 месеца не се вясна и като цяло е шапка на тояга, да ме пита дали им "помагам".
И на тях им е казал - ако не могат нещо, да идват при мен.

За мен мачът е игран, но пак се нервирам в такива ситуации.

# 729
Кечър, разбирам те (за интервенцията), понеже и на мен ми предстои и знам какво е да се налага да отсъстваш за нещо различно от грип/вирус. Нядявам се всичко да е наред при теб здравословно и да се възстановиш бързо! Щом имаш здравословни грижи, фокусирай се навътре към себе си и не пръскай излишна енергия в работата.

Според мен ти липсват граници. Прочетох ти последното мнение и това в скрит текст. Струва ми се, че мекушаво се държиш и за това чакат на теб. Ако си по-твърда, няма да се оплакват толкова, че не знаят как, при условие, че им обясниш “правиш това и това”. Не да го правиш ти вместо тях.

Относно работата по време на болничен, аз съм твърдо против. Не работя в отпуски и болнични. Имам едно единствено изключение и то е, че на първо число от месеца (ако е уикенд, първия работен ден) изпращам един репорт. Отнема малко време и гледам да си го правя аз. Мога да помоля колегите да го направят и да им покажа как се прави, но до сега болничен не съм излизала, а отпуск май бях само веднъж на 1 септември. Правя го от добра воля. В отпуск не ме занимават с нищо, няма проблем с това.

# 730
  • в сърцата на децата <3
Ами Кеч, като си помогнала - до там. Задачката е на Х, ти си ПОМОГНАЛА. Датс ол. Като не е свършено - да си понесе последствията.

# 731
  • Бургас
Наистина много неприятна ситуация, Кечър. Но как вземат на работа хора, които хал хабер си нямат какво работят, че даже не знаят какво да пишат в мейла. Аз като знам как ме разкатават на техническите интервюта до най-малката подробност. Щом водите обучения явно взимате съвсем пресни джуниъри и ги обучавате от нулата може би. Толкова ли е паднало нивото.

# 732
А защо не идат при теб поне с предложение как да станат нещата, а идват, казват “не знам” и ти им го правиш? Аз такова поведение избивам дори от главите на стажантите. Иначе бих предложила да кажеш и на тях, и на шефовете, че си на разположение за въпроси още няколко седмици (не знам кога са били прехвърлени задачите), колкото сметнеш за редно, колкото до неща, които са повече от разяснения как, просто да отказваш и със сигурност ако ще е половин работен ден, да ги връщаш. Трудно ми е да преценя като не знам какво е естеството на работата.

Може да не съм разбрала примера, но ми се стори, че някой не знаел, ти си дала идея, после си тръгнала да го питаш как вървяло и докъде е стигнал. Защо, трябва ли ти информацията за твоята работа? Ако не, защо се занимаваш? Ако да, той трябва да се обяснява защо не е налична. Как пък няма да гоня някой да му върша работата.

# 733
  • София
Защото мениджърът ни се опитва да си построи комунизма на мой гръб - да ги следя, напомням. На всички ни трябват данните иначе. И ме питаха - помогна ли им.
Не са наети от него, дадоха му ги. Не се водят джуниър, а синиър. И го казах на всички - да идват с предложения, а не с директно как да се направи. И на шефа, и на тях, че и нагоре. Че няма да бъда бавачка. Помощ е едно, друго е това.

Шери, права си, нямам добри граници, а като ми писне, ставам прекалено серт вербално.
Надявам се и при теб всичко да мине добре, здравето е най- важно Simple Smile

Вече няма да отговарям по тиймс просто. Затова писах и нагоре - тиймс винаги е вратичка за някои неща. Има си имейл - да питат в имейл по точки и ще им кажа.

# 734
Защото мениджърът ни се опитва да си построи комунизма на мой гръб - да ги следя, напомням.

Това изглежда като работа за team leader. Тези хора нямат ли такъв? Ако просто се опитват да ти възложат подобна дейност без съответните правомощия и заплащане, то това е откровена цигания от страна на работодателя.

Общи условия

Активация на акаунт