Работа, CV-та, HR-и, съвети - 84

• 50 102
  • 1 195
  •   1
Отговори
# 780
  • Бургас
На мен всичките тези неща винаги са ми били като някаква секта.

# 781
На мен всичките тези неща винаги са ми били като някаква секта.
Всъщност, принципите, които използват всички корпорации са точно на религиозни общности със силно изявен йерархичен принцип и култ към личността. Механизмът е същия. Изобщо не са оригинални.

# 782
  • Сф
Кечър, няма други българи, аз съм единствената. Лили и Ани са в УК, а останалата част от екипа и ВПто в САЩ.
Той като иска обратна връзка как се справям с работата, я иска от Лили. Това ме притеснява, че ако го играя честно, няма да е с Лили и в един момент ще ми подлее вода.
Изненадана съм от развитието на ситуяцията, че са толкова смели да ми се обадят и да ме натискат да изопачавам нещата. Това си е чист заговор

# 783
Здравейте!
Имам следното питане. Днес минах на интервю за работа. И ЧР служителката сподели, че ако бъда наета ще бъда т.н. лизингов служител (мисля, че така се изрази) Т.е. ще сключа договор към друга компания, но ще работя за тази, за която кандидатствам.
 Може ли някой да обясни по-подробно и най-вече ме интересуват недостатъците на този тип трудови отношения.

# 784
  • Сф
Недостатъците са много. Това са т.нар. контрактори, или 3rd party служители.
В повечето случаи нямаш същите облаги като редовните служители- по- ниско заплащане, по- малко бонуси, дни отпуска, социални придобивки. В случай на съкращения, първо отлитат 3rd party хората. Може да имаш клауза в договора, че не можеш директно да кандидатстваш към компанията, което е голям минус, ако в един момент те харесат и искат да те дръпнат към голямата компания.
Чети хубаво договора.

# 785
Ще имаш договор с някоя аутсорсинг фирма, а интервюто е било с клиента им, за да са сигурни, че ще те приемат.
Освен изброеното от Мираж, най-големият недостатък според мен е, че често при тази схема се регистрира нова фирма за всеки проект и след приключването му фирмата се фалира, та на обезщетение от работодателя при съкращение няма да можеш да разчиташ.

Последна редакция: пт, 31 мар 2023, 13:37 от bboiko

# 786
  • Бургас
Закриване и фалиране на фирма са две съвсем различни неща.

# 787
  • София
Изясни си кой от двата варианта е. Мираж и Бойко говорят за две различни неща.

Мираж, щом са американци, не казвай, че нямате пълна заетост. Просто кажи, както са те посъветвали, да опитате да се трейнвате.

# 788
За едно и също говорим. Контракторите не са само единични фрийлансъри, масово са през фирма посредник, която задържа процент.
За компанията-клиент е по-лесно да се отърве от тези служители, защото не са на директен договор и не им дължи обезщетения. Компанията-посредник прибира процента уж защото тя поема грижата за обезщетения, намиране на нов проект и т.н. Но в България често го заобикалят това с разни вратички и се явяват просто паразит.

# 789
  • София
Договор с аутсорсинг фирма не е договор с 3d party.

# 790
  • в сърцата на децата <3
Аз да отчета, че ме отсвириха Laughing Всъщност напълно очаквано, много бях се гипсирала на последното техническо интервю. Но пък ми направи добро впечатление, че звъннаха, не ми пратиха шаблонен мейл. HR-ката каза, че са се спрели на технически по-подготвен кандидат с опит - логично с опит да е по-подготвен и да предпочетат него. Каза, че момчетата от екипа ме били харесали много иначе и ме попита дали съм ок да ми запази документите за следващо кандидатстване, за да ме потърсят като се отвори нова позиция. Това стандартна практика ли е? На всички ли го казват и да очаквам ли реално в бъдеще наистина да ме потърсят? Принципно няма да седна да ги чакам, но не се знае - знае ли се. Доволна съм, че стигнах до последната стъпка в подбора и като за първи опит го броя за много полезен опит. Със сигурност на следващо интервю няма да съм чак такава паника и ще се представя значително по-добре.

И един въпрос - като пускам кандидатури през LinkedIn някои рекрютъри ми пращат мейли с искане да направя едни малки тестчета за доказване на технически познания. Няма проблем, правя ги. Почти нямам такива, на които да съм под top 30% (колкото е минимума за успешно минаване). Въпреки това след попълването им - ни вопъл, ни стон. В самата платформа е посочено, че рекрютъра вижда, че съм паснала теста и резултата ми. Да не би да трябва да им пиша? Гледам да не съм агресивно-настоятелна, защото надали ще направи добро впечатление.

# 791
Колко време след изпращане на CV се обаждат за интервю?!

# 792
Зависи - седмица, две...може и повече.

# 793
И един въпрос - като пускам кандидатури през LinkedIn някои рекрютъри ми пращат мейли с искане да направя едни малки тестчета за доказване на технически познания. Няма проблем, правя ги. Почти нямам такива, на които да съм под top 30% (колкото е минимума за успешно минаване). Въпреки това след попълването им - ни вопъл, ни стон. В самата платформа е посочено, че рекрютъра вижда, че съм паснала теста и резултата ми. Да не би да трябва да им пиша? Гледам да не съм агресивно-настоятелна, защото надали ще направи добро впечатление.

Аз не бих им писала. И като цяло не бих си губила времето да се занимавам с фирми, при които процеса на кандидатстване е такъв. Логиката ми е, че кандидатстването/наемането е диалог - те правят стъпка (пускат обява), после ти (кандидатстваш), после пак са наред те (викат те на интервю) и после пак си ти (евентуално, решаваш тест). Ако имаш някакви известни сертификати, често прескачат тези стъпки, поне моите наблюдения са такива. Отдавна не са ме питали базови въпроси на интервю и отдавна не са ми тествали английския.

Скрит текст:
Най-любимото ми е като кандидатствам по някаква обява и ме препращат към вътрешна платформа, в която трябва да си стачна СВ-то и после да попълня сто поленца с информация, която вече я има в СВ-то ми. Тук директно се отказвам, защото щом още на входа те затрупват с бумащина, представям си какво ще е после.

# 794
  • София
Но пък ми направи добро впечатление, че звъннаха, не ми пратиха шаблонен мейл. HR-ката каза, че са се спрели на технически по-подготвен кандидат с опит - логично с опит да е по-подготвен и да предпочетат него. Каза, че момчетата от екипа ме били харесали много иначе и ме попита дали съм ок да ми запази документите за следващо кандидатстване, за да ме потърсят като се отвори нова позиция. Това стандартна практика ли е? На всички ли го казват и да очаквам ли реално в бъдеще наистина да ме потърсят? Принципно няма да седна да ги чакам, но не се знае - знае ли се. Доволна съм, че стигнах до последната стъпка в подбора и като за първи опит го броя за много полезен опит. Със сигурност на следващо интервю няма да съм чак такава паника и ще се представя значително по-добре.

Не, твърдо не е стандартна практика. Наистина са те харесали.

Цитат
Колко време след изпращане на CV се обаждат за интервю?!

Различно е, зависи и за каква позиция се кандидатства.

Общи условия

Активация на акаунт