Работа, CV-та, HR-и, съвети - 84

• 50 100
  • 1 195
  •   1
Отговори
# 795
Ако ме препрати към сайта им при кандидатстване, лично мен не ме спира. Макар че някои сайтове са уникално бъгави и неудобни за работа, и съдържат лични данни като задължителни полета, като рождена дата и адрес, които не попълвам по най-изчерпателния начин. Току-виж им хакнат бъгавия сайт и с тази информация може да се злоупотреби. Веднага се сещам за телефонни измами и фишинг мейли.

# 796
Ако препращането към сайта на фирмата ме спираше (да кандидатствам там и да попълвам 100 полета), нямаше да намеря сегашната си работа, която ме удовлетворява.

# 797
  • в сърцата на децата <3

Аз не бих им писала. И като цяло не бих си губила времето да се занимавам с фирми, при които процеса на кандидатстване е такъв. Логиката ми е, че кандидатстването/наемането е диалог - те правят стъпка (пускат обява), после ти (кандидатстваш), после пак са наред те (викат те на интервю) и после пак си ти (евентуално, решаваш тест). Ако имаш някакви известни сертификати, често прескачат тези стъпки, поне моите наблюдения са такива. Отдавна не са ме питали базови въпроси на интервю и отдавна не са ми тествали английския.

Скрит текст:
Най-любимото ми е като кандидатствам по някаква обява и ме препращат към вътрешна платформа, в която трябва да си стачна СВ-то и после да попълня сто поленца с информация, която вече я има в СВ-то ми. Тук директно се отказвам, защото щом още на входа те затрупват с бумащина, представям си какво ще е после.
Сертификата ми ще е налице до няколко дни. Останалото е нормално да ми го търсят на този етап, още нямам никакъв опит. За мен не е драма да правя тестовете, просто някак очаквам обратна връзка когато им покривам критериите по документи И съм минала теста с по-висок от изискуемия процент. В смисъл те ми пишат, че на база CV искат да попълня теста и след него е тишина. Поне един шаблонен отказ, да знам, че са получили решенията... Невър майнд, важното е, че не изпускам аз нещо Simple Smile

# 798
Ако препращането към сайта на фирмата ме спираше (да кандидатствам там и да попълвам 100 полета), нямаше да намеря сегашната си работа, която ме удовлетворява.

Абсолютно подкрепям, предишната фирма в която работех е по същия начин, попълваш всичко и в прикачен файл Св и мотивационно. Най- добрата фирма, в която съм била до момента. Наложи се да я сменя по чисто логистични причини, но още ми липсва.

# 799
Хмм, в такъв случай започва да ми става все по-любопитно защо една читава фирма би искала от бъдещите си служители да предоставят една и съща информация два пъти (например имена, контакти, езици, предишен опит). Трябва да има някакво обяснение.

# 800
Попълването на информация в системата значително улеснява управлението на целия процес, както и обработката и анализа на същата.

CV-то от своя страна позволява на кандидата да разпише неща, които не пасват никъде в системата. При голям брой кандидати предполагам, че се четат само тези, които са преминали първоначалното отсяване.

# 801
Хмм, в такъв случай започва да ми става все по-любопитно защо една читава фирма би искала от бъдещите си служители да предоставят една и съща информация два пъти (например имена, контакти, езици, предишен опит). Трябва да има някакво обяснение.

Просто са им такива системите, не го мисли толкова.

Аз в миналото съм попадала и на уж “умни” системи, които четат от автобиографията и копират в полетата - понеже трябва да се и попълни. Е, да, ама не. Копирали са грешни неща, поне в част от полетата.

# 802
Доколкото съм запозната - това е логиката в нашата фирма. Дори да има и нещо друго, фирмата наистина е добър работодател.

Попълването на информация в системата значително улеснява управлението на целия процес, както и обработката и анализа на същата.

CV-то от своя страна позволява на кандидата да разпише неща, които не пасват никъде в системата. При голям брой кандидати предполагам, че се четат само тези, които са преминали първоначалното отсяване.

# 803
  • София
В САЩ препращането към сайт на работодател да попълваш е масова практика. Времеемко е наистина, но това е просто почти навсякъде. С такава препратка съм също на настоящата ми работа. След стандартната лична информация имаше и тест за решаване например.

# 804
  • София
Аз пропускам, ако видя, че се иска мотивационно писмо. Не ме радва, защото и очакването е да напишеш някакво клише темплейт, а не защо наистина искаш да работиш при тях.

# 805
Мотивационното писмо за мен винаги е било пълна глупост. Не си спомням някога да съм писала за работа.

# 806
Аз малко ще върна дискусията малко по назад към служебните телефони. Бях се оплакала, че има клеинт, който ми звъни в извън рабитно време - е нещата взеха да излизат от контрол съвсем. Вчера ми звъня в 5:30 и събуди детето. Днес ми е зеънял в 9:30 и добре, че телефона ми беше без батерия и не е могъл да се свърже. Въпроса ми е как да поставя границата така, че да не съм прекалено груба, защото това вече граничи с телефонен тормоз.
ПП: Имах вече разговор с мениджъра по тази тема и той само ми се изсмя и ми каза да не вдигам.

# 807
  • Бургас
Ами не вдигай. Ако телефона и служебен направо го изключвай. Ако е личен го сложи на без звук. Като не му вдигнеш няколко пъти и ще се усети.

# 808
  • Somewhere far away
и за мен е пълна глупост това с мотивационните писма. какво наистина очакват да им напишеш? много остаряла и неадекватна  практика.

# 809
  • Пловдив
Аз пък пиша мотивац.писмо, но не е точно такова. С две - три изречения изтъквам защо смятам, че съм подходяща за тази позиция и защо смятам, че те са подходящи за мен. За всяка обява ми е различно. Без клишета и суперлативи. Простичко. Колкото да се открои СВ то ми и да ми даде някакво предимство сред стотиците изпратени. И върши работа. Ама аз не съм някво ИТ със сложно и чуждоземско звучаща професия, работещо за незнам коя си голяма межд.компания.

Общи условия

Активация на акаунт