Работа, CV-та, HR-и, съвети - 84

• 49 947
  • 1 195
  •   1
Отговори
# 960
Поне по лични наблюдения, стандартното работно време в София е от 9 до 18 ч. В родния ми град пък е най-късно до 17 ч.

# 961
Тогава обаче и ти си "пораснал" и си наясно, че животът не е само работа и медал няма да ти дадат, че си бачкал до среднощ.
Изключвам професиите, които го изискват.

Не всеки има нужда да стане родител, за да стигне до това заключение, но аз съм се чудила винаги какво ги бърка околните някой колко работи и дали си мисли, че животът е само работа? И да има деца, и да няма, и така да си мисли, и да не мисли, какъв е смисълът да се коментира? Никой не е длъжен да си живее живота според нечии представи за каквото и да е, най-малко пък работно време.

# 962
Аз харесвам работа на смени, но за счетоводител няма, няма да има и великденски.
Какви великденски?

# 963
Постепенно се налага тенденция за отказ от завоювани трудови права и се създават едни "модерни" роби.

# 964
Тогава обаче и ти си "пораснал" и си наясно, че животът не е само работа и медал няма да ти дадат, че си бачкал до среднощ.
Изключвам професиите, които го изискват.

Не всеки има нужда да стане родител, за да стигне до това заключение, но аз съм се чудила винаги какво ги бърка околните някой колко работи и дали си мисли, че животът е само работа? И да има деца, и да няма, и така да си мисли, и да не мисли, какъв е смисълът да се коментира? Никой не е длъжен да си живее живота според нечии представи за каквото и да е, най-малко пък работно време.

Много ясно, че е така. Никой не е длъжен да дава отчет на другите колко работи, но и да не се оплаква колко е експлоатиран.

Постепенно се налага тенденция за отказ от завоювани трудови права и се създават едни "модерни" роби.

+1

# 965
Интересно, че така мислите, защото аз пък имам впечатление, че повечето хора ги мързи яко, не си дават никакъв зор, нямат особени амбиции и са си построили комунизма. И това изобщо не само в България.

# 966
Аз харесвам работа на смени, но за счетоводител няма, няма да има и великденски.

Какви великденски?

За Великден много фирми дават великденски, ама в счетоводните къщи няма.
Повечето фирми, които обслужваме ще дават между 50 и 200 лева, на мъжа ми в натура, а за мен нищо.

# 967
И на нас няма да ни дадат нищо за Великден, освен, че ще работим и петък, и в понеделник на Великден(без администрацията), при това за редовен надник.

# 968
При мен почивни дни ще има, нещо отгоре - не. Та така.

# 969
И на нас няма да ни дадат нищо за Великден, освен, че ще работим и петък, и в понеделник на Великден(без администрацията), при това за редовен надник.
Защо за "редовен надник", нали са официални почивни ден?

Ако не сте на смени, аз това го разбирам по следния начин:

"Достатъчно умен, интелигентен и информиран съм да зная, че е неправилно и незаконно. Но Няма да сигнализирам в ИТ, защото:
1. Не ми пука. И без това няма какво да правя в къщи.
2. Взимам достатъчно голяма заплата и съм доволен.
3. Не съм сигурен, че ще си намеря толкова добра работа, като ме изхвърлят от тук заради сигнала. Защото не съм сигурен в качествата си (или съм сигурен в липсата им).
4. За моето място чака опашка.... Шефът ми познава лично 2млн българи, които ще му целуват ръка за моето място..."

защo?

# 970
Около мен забелязвам, че масово се работи от 10 до 19:00, което пък е съвсем късно. Даже които работят с американци понякога ги държат до 20-21 и не говорим за кол център. Аз винаги питам на интервюто какво е стандартното им работно време, защото също ходя на разни неща след работа, към 18:30.

# 971
Всъщност околните ги бърка работното време на хората, защото когато в една фирма всички работят по 8 часа, но някой се натяга и седи по 9 или 10 и накрая тези, които си спазват работното време биват притискани с "щом Х може, значи и ти можеш". И така се раждат изрази като "Работното ни време е до 5, но не се гледа с добро око, ако си тръгваш преди 6."

# 972
Аз сега съм в майчинство, но преди това бях ок и с по-късно работно време. Обикновено ми беше от 10 до 19 ч, но и след 19 ч съм бачкала доста пъти. Такава ми е работата, а и аз самата съм по-продуктивна в по-късните часове. Живот и здраве, един ден като се върна, най-вероятно по-ранното приключване на работното време ще ми е по-удобно заради детето.

# 973
  • Бургас
Интересно, че така мислите, защото аз пък имам впечатление, че повечето хора ги мързи яко, не си дават никакъв зор, нямат особени амбиции и са си построили комунизма. И това изобщо не само в България.

Особено извън България. Ами така де. Защо да опъва като вол като и без особени усилия също получава добра заплата и живее добре.

Относно великденските аз никога през живота си не съм получавала. Честно казано предпочитам да взимам добра заплата, отколкото да се надявам на великденски и коледни.

Даже които работят с американци понякога ги държат до 20-21 и не говорим за кол център.

И ние работим с американци, но работното ни време е до 18ч. Фирмата ни е стабилна и си държи на позициите. Веднъж ни бяха сложили една среща в 18.30 и нашия мениджър (американец) ни каза, че не сме длъжни и ако пак се случи да се чувстваме свободни да не присъстваме. Един вид почнем ли да правим компромиси ще ни се качат на главата. То си трябва твърда ръка.

Последна редакция: пт, 07 апр 2023, 10:40 от Irene Adler

# 974
Защо за "редовен надник", нали са официални почивни ден?

Ако не сте на смени, аз това го разбирам по следния начин:

"Достатъчно умен, интелигентен и информиран съм да зная, че е неправилно и незаконно. Но Няма да сигнализирам в ИТ, защото:
1. Не ми пука. И без това няма какво да правя в къщи.
2. Взимам достатъчно голяма заплата и съм доволен.
3. Не съм сигурен, че ще си намеря толкова добра работа, като ме изхвърлят от тук заради сигнала. Защото не съм сигурен в качествата си (или съм сигурен в липсата им).
4. За моето място чака опашка.... Шефът ми познава лично 2млн българи, които ще му целуват ръка за моето място..."

защo?
Не ми се влиза в излишни спорове. Работа мога да си намеря, когато поискам, стоя за момента, защото ме удовлетворява единствено работното време (8-17) и това, че е много близо до вкъщи. Лично аз съм подавала сигнал до инспекцията по труда и по някакви неведоми пътища бяха разбрали от фирмата преди да дойдат, че ще имат проверка и всичко беше заметено преди да пристигнат. Не ми се занимава повече с вятърни мелници, стоя, опитвам се да си повиша конкурентоспособността на пазара на труда и като намеря нещо, което ми предлага по добри опции за работа/свободно време ще се махна.

Общи условия

Активация на акаунт