Работа, CV-та, HR-и, съвети - 84

• 49 994
  • 1 195
  •   1
Отговори
# 1 020
Светлица, дай пример за такива компании.

# 1 021
  • София
Момичета, един страничен въпрос - къде работят 50 годишните жени? Имам чувството, че са невидими... Клоня към тази достолепна възраст и се чудя какъв е шансът ми да си намеря нова квалифицирана в моята си област работа,

Кажи каква е твоята област, какво можеш, какви умения имаш и ще ти намерим работа.
Аз съм 10 г. по-стара, вече се пенсионирах. Ами търсят ме, искат ме.
Мога да работя като касиер в банка, финансова къща, Изи пей и подобни.
Мога и в счетоводна къща. Но имам изискване когато реша да се метна на самолета и да отида при детето и внуците си. Или ако те дойдат да съм целодневно с тях. Колкото и да са ми близки работодателите няма да изтърпят. А и колежките ще натоварвам.
Затова не работя, търгувам ДЗР от всякъде.

# 1 022
BadKarma, къде на Запад има максимален осигурителен праг? Мислех, че е това е българска измишльотина.
Ако работиш в сферата на инвестициооното банкиране или asset Management, вярвам, че се работи извънредно. Иначе в редовите индустриални фирми работното време в Западна Европа в петък е до обяд. И масово имат по 30 дни платен отпуск.

Не виждам нищо странно в това, че млад човек си е поискал да работи по-малко в петък. Дано има все повече такива хора и в някакъв момент масово да минем към 4 дневна работна седмица.

# 1 023
  • Mars Hotel
Светлица, дай пример за такива компании.
Eто тези показва търсачката на Jobs.bg, но има и много други. Основното изискване обикновено е владеенето на чужди езици - колкото по-редки, толкова по-добре платени са.

# 1 024
Здравейте, присъединявам се към темата, която следя от известно време, тъй като жеаля да сменя позицията си. Всъщност при мен се очертава по-сериозна промяна, тъй като към момента се занимавам с административна дейност (натрупах не малко опит, но това не е моето), но след практическо обучение и успешно премината цялостна програма за графичен дизайн в SoftUni бих искала да започна работа в това направление. Напълно наясно съм, че няма да е лесно да започна като "новак" на 30+ години, вероятно няма и да ме приемат насериозно, но все отнякъде трябва да започна. В момента съм се съсредоточила в подготовката на портфолио, но се чудя как моето cv би могло да събуди интерес в работодателя, за да погледне и портфолиото ... дали самият факт, че съм на 30+ без опит няма директно да ми затвори вратите?! Ще се радвам на полезни съвети и евентуално примери за това вие как бихте или сте постъпвали в подобни ситуации. С огромно желание се захванах с това обучение (реално и преди съм се занимавала с графичен дизайн, но любителски) и сега, когато трябва да направя следващата стъпка съм леко в паника ... Flushed

# 1 025
Здравейте, присъединявам се към темата, която следя от известно време, тъй като жеаля да сменя позицията си. Всъщност при мен се очертава по-сериозна промяна, тъй като към момента се занимавам с административна дейност (натрупах не малко опит, но това не е моето), но след практическо обучение и успешно премината цялостна програма за графичен дизайн в SoftUni бих искала да започна работа в това направление. Напълно наясно съм, че няма да е лесно да започна като "новак" на 30+ години, вероятно няма и да ме приемат насериозно, но все отнякъде трябва да започна. В момента съм се съсредоточила в подготовката на портфолио, но се чудя как моето cv би могло да събуди интерес в работодателя, за да погледне и портфолиото ... дали самият факт, че съм на 30+ без опит няма директно да ми затвори вратите?! Ще се радвам на полезни съвети и евентуално примери за това вие как бихте или сте постъпвали в подобни ситуации. С огромно желание се захванах с това обучение (реално и преди съм се занимавала с графичен дизайн, но любителски) и сега, когато трябва да направя следващата стъпка съм леко в паника ... Flushed
Като човек занимаващ се с архитектура, където портфолиото е must, моят съвет е да наблегнеш на него, с не на cv-то. При нас е повечето случаи първо се гледа то и дали допада на фирмата като качество, а и вайб, и чак след това се гледа резюмето.

# 1 026
BadKarma, къде на Запад има максимален осигурителен праг? Мислех, че е това е българска измишльотина.
Ако работиш в сферата на инвестициооното банкиране или asset Management, вярвам, че се работи извънредно. Иначе в редовите индустриални фирми работното време в Западна Европа в петък е до обяд. И масово имат по 30 дни платен отпуск.

Не виждам нищо странно в това, че млад човек си е поискал да работи по-малко в петък. Дано има все повече такива хора и в някакъв момент масово да минем към 4 дневна работна седмица.

Без да претендирам да съм запозната с всички данъчни режими, много ме учудва въпросът. Мислела съм си, че на много, ако не на повечето места има някаква форма на лимит, в някои случаи различни лимити за здравно/социално/пенсионно. Дори САЩ, най-западният Запад, имат лимит за изчисляване на дължимото за социално осигуряване, сега погледнах - $160к към 2023. Да е ясно, естествено, че се плащат данъци след тази сума, просто този вид данък или осигуровка ако изкарваш 200к се смята на база 160к. Ясно ви е, де, то и в България е така.

Аз пък не го намирам изобщо окей някой след университет без един ден стаж да дойде и да ми обяснява как му се работило 4 дена седмично. Намирам го откровено нагло. Ако на мен някой си позволи да ми изтърси такова нещо на интервю още там ще му кажа, че при нас работа няма да си намери. Не е почнал още да работи и вече го мързи… В тази сфера работя, да.

По въпроса с отпуската, и аз имам 30 дена, но това е доста над минимума по закон. Колеги от бранша доколкото знам и сме говорили също всички имат по толкова. Предполагам един вид компенсация за евентуална работа извън работно време, ама файда (не може да компенсира каквото много хора изработват отгоре). Стандартно получаваме и годишен бонус, който обикновено варира и в идеалния случай отразява положените през годината усилия.

Изобщо не виждам натискането за стандартна 4 дневна седмица откъде идва, нали не си мислите, че ще ви плащат същото за по-малко работа? Не разбирам и аргумента как някой бил толкова преработен на 5 дена по 8 часа, че му идва в повече. Или е да имат един работен ден на разположение, в който евентуално да организират други ангажименти (това е за мен голямо удобство). Аз казах вече, за мен решението е в държавите, в които това още не се е случило, да започнат работодателите да предлагат възможност за почасова работа. И като ви е кеф - работете на 80% и имате пак 4 дневна седмица.

Имам чувството обаче, че звучи различно някак - да взимаш 100% от заплатата си и да работиш 4 дена вместо 5, или да взимаш 80% и пак да работиш толкова. Да не ме разбере някой погрешно, и аз бих предпочела да имам 3 дена почивка, но не ми се вярва, че това ще се утвърди като международен стандарт и за всички браншове. Не и в рамките на моя живот. Но може да се изненадам, де 😁

Последна редакция: пт, 07 апр 2023, 20:45 от Анонимен

# 1 027
  • Somewhere far away
Във всички бели държави нещото, което е много важно е да има work - life balance. Но БГ е много назад във всяко отношение, както и  в това и силно ме съмнява скоро да се случи.

# 1 028
А сигурно ли е че младежът си е поискал да работи по-малко или може да е питал различно да са му разпределени часовете през седмицата, така че да я приключва по-рано? Това ако работата го позволява, разбира се. Ако не - въпросът ми отпада, то няма смисъл.
Познат така работеше преди години, заедно с цялата фирма де. От понеделник до четвъртък работеха по 9 часа и работната седмица свършваше за тях в петък на обед. Като чух за пръв път за това, беше преди двуцифрен брой години и си признавам че бях много изненадана. Фирмата беше чуждестранна и донякъде целта беше менижърите които са си от там, да имат по-дълъг уикенд да се прибират в родната си държава, ако правилно си спомням.

# 1 029
Четиридневна работна седмица не означава непременно 80% от работата - възможно е и 4 дни по 10 часа, което за мен е за предпочитане пред стандартния вариант. Разликата м/у дву- и тридневен уикенд е драстична.

# 1 030
Не виждам пък чак какво толкова шокиращо има във въпроса. Пита си човекът, току виж му казали може. В работата на една приятелка в петък работят до 15 ч., при това без да отработват другите дни, така че всичко е възможно.

# 1 031
Може би не виждаш, защото не си запозната с този тип бизнес. Точно шокиращо си е думата. Сигурна съм, че има много сфери и фирми, в които е възможно, но човек трябва да има все пак елементарна представа къде и за какво си пуска документите.

Естествено, че работата не го позволява. Какво да кажем на клиентите и на бизнес партньорите си, господин Планинарят без ден работен стаж си замина на обяд, ще чакате до понеделник?

Има си основно работно време, през което трябва да сме налични. Самият факт, че се задава такъв въпрос на интервю за позиция в тази сфера е абсурдна. Ако ме попитат дали и колко оувъртайм се очаква, ще им отговаря. Но тея претенции за първа работа на мен не ми навяват асоциации на нищо различно от голям мързел. Тепърва трябва някой да го обучава и вместо да се поинтересува от други теми, свързани с фирмата, отделът, задачите, първо идва да иска нещо подобно. Несериозно е.

Ако цялата фирма е на тоя принцип, разбирам, но не е това случаят и не знам за бизнес партньори и колеги от други фирми с подобни модели на работа. Те повечето са по 4/5 дена в седмицата в офиса, той искал да си тръгва на обяд…😂

# 1 032
Ами, хубаво, де, при вас не става, при друг може и да стане. Не е като да е попитал дали ще му осигурите хеликоптер...

# 1 033
Както казах, в този бизнес в никоя фирма няма да стане.

Понеже каза хеликоптер се сетих как една колежка на сестра ми като я назначавали попитала дали можела да си идва с личния самолет на работа 😄 живее на другия край на страната и са се уговорили да идва два дена седмично. Та тя си има явно от онези малките самолетчета и предпочитала да пътува така 😁

# 1 034
BadKarma, не претендирам, че съм запозната с данъчните системи на целия ЕС/ Европа, но поне в Германия, Франция и UK няма максимален осигурителен праг.

Относно 4-дневната работна седмица, аз съм сигурна, че ще стане, въпрос на време е. Една от причините е, че дигитализацията и AI ще поемат голяма част от задачите в много сфери, не само в производството. Но няма да има масови уволнения заради риска от социални размирици. Друга причина е, че за младите поколения балансът личен живот - работа е много по-важен и изобщо не са склонни да следват кариерните пътища на предишните поколения. Като нещо не им харесва, си го казват, стават и си заминават.  В България тези тенденции са слаби, но ние така или иначе сме малки и не полагаме трендове, но те все пак пристигат и в България, макар и със закъснение. Simple Smile
А пък вие инвестмънт бенкърите, ако искате продължавайте да си спите в тоалетните на офисите, толкова секси професия сигурно си струва саможертвата за някои хора 😂

Общи условия

Активация на акаунт