Защо не успяхме.....

• 9 488
  • 195
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Васалите какво правят? Joy Получават част от плячката, която се разпределя между васалите. А плячката от разорените села и градове е? Grinning
Защо Шишман, който е бил васал, е отказал да предприема действия срещу съседите си, а Крали Марко, Иван Срацимир и Стефан Лазаревич - не?

И като четете Ботев и Вазов, то къде у тях виждате робското мислене, робския живот, робската ограниченост? Точно тези имена са пример за това, че българите не са били роби в нито един аспект и трябва да се гордеем с това, а не да ги поробваме, само защото бай Иван от Москва, когото реално се чете и тачи, а не нашите революционери, е казал така.

Последна редакция: нд, 12 мар 2023, 19:51 от Lunna_sonata

# 181
И ако съществуват на туй нещастно време
      и гении на злото, и изверги големи,
     каквито са например: зловещий Елиот,
  Дизраели и Дерби - и всичкият им род...
                    (из "Векът")

# 182
При истинското робство само господарят на роба може да си го убие. Ако друг убие чужд роб ще има тежки последици.
Тежки, тежки - някоя глоба или колкото струва 1 роб. Смяташ, че ще го бесят ли? Освен ако убиецът не е роб.

Турско робство и отделен роб-българин са малко различни неща. Според речника:
Робство: 3. Положение на държава или народ под чуждо владичество; иго.

Последна редакция: вт, 14 мар 2023, 01:02 от BCD

# 183
Един роб не е бил евтин. Освен това собственикът му може да иска и други компенсации, защото робът му е бил ценен и да отиде на съд. Защита е все пак.

А това в речника е писано не от историци, ами от литератори в БАН, които са нагласили като правило общоприетото схващане, внушено на масата хора, а и политкоректно по време на соца.

Ама щом ви харесва дедите ви да са били роби, давайте. То да беше само това разминаване между мен и масата българи....

# 184
Един роб не е бил евтин. Освен това собственикът му може да иска и други компенсации, защото робът му е бил ценен и да отиде на съд. Защита е все пак.

А това в речника е писано не от историци, ами от литератори в БАН, които са нагласили като правило общоприетото схващане, внушено на масата хора, а и политкоректно по време на соца.

Ама щом ви харесва дедите ви да са били роби, давайте. То да беше само това разминаване между мен и масата българи....
Ами дай, само защото нещо не ни харесва, да променим цялата история. И защо го тълкувате по този начин, като нещо срамно? Защо да не е така: народът ни явно винаги е ценял свободата си толкова много, че всяко чуждо владичество се е възприемало като робство (макар да не са ги купували и продавали по тържища). Все пак не комунистите започват първи да я използват тази дума, че да ги обвиним тях и за това.

# 185
То и "Чичо Томовата колиба" е роман /художествено литературно произведение/, но всичко, което не съвпада с написаното/описаното за робите и робството в него,  не е робство.
Робството в САЩ започва някъде в началото на 17 век, времето, когато по нашите земи "силата" на Османската империя е насочена в друга посока.
Историята не е нещо, което да бъде харесвано или нехаресвано. Тя е такава, каквато е, факт е обаче, че през годините всеки я експлоатира, както му е удобно.

ПП От там, откъдето произхожда рода ми, вероятността предците ми да са били хайдути е по голяма, отколкото да са били роби.Wink

# 186
Десетки милиони, всяка година, отиват в Гърция да разгледат античния Партенон, древни светилища и храмове, византийските крепости, църкви и манастири. Цял свят се стича и в Истанбул да разгледат османските дворци, имения на византийски и османски аристократи, джамии и църкви от Римско време. Наша София е препасана с антични и средновековни църкви и манастири, непокътнати през времето. Не излизат сметките за разрухата на каквото е имало.
Проблемът с разрухата покрай турското не е толкова (само) какво са разрушили, а какво е пропуснато да се построи. 15-16 век можеше да направим нещо повече от крепости. Може да погледнеш останалите замъци на Запада - тия от 12-ти век са съвсем скромни развалини. Сериозните постройки са от по-късни векове. Най-фаталният проблем с падането под турско е било, че още не е изобретена печатната машина. Ако беше станало 100г по-късно и да има няколко хиляди печатни книги на български, щеше да е доста по-различно откъм останали документи. Отделно, че много книги отпреди турско са били унищожени чак 19ти век и то не от турците, а повече от гръцки свещеници, които имат достъп до нашите манастири. Гледа стара книга - опаа, не е на гръцки, в огъня.

# 187
Така е, спрели са развитието ни, но не само, а и са ни върнали назад.

# 188
Мисля си понякога, че България е фатално орисана, негативно предопределена, ако искате, без да съм фанатично вярваща в такива неща, да го наречем теория. И че ако имаш нещастието да се родиш в малка страна, от която нищо не зависи и все е разигравана от големите, не е добре да си прекален патриот. Само би страдал, виждайки как и страната ти страда.
А България в днешно време не предлага много. Малкото, което си струва, е опорочено и опропастено. Аз лично оценявам героичните ни и славни дела от миналото, но то си най-вече това, минало. Настоящето е окаяно и жалко.

# 189
  • Пловдив
Моето настояще не е нито окаяно, нито жалко и категорично ми е обидно да бъде наричано така, а който се чувства жалък тук, може да се премести където и да е, ако вече не е - тъкмо по-малко мрънкане ще слушаме.

# 190
Моето настояще не е нито окаяно, нито жалко и категорично ми е обидно да бъде наричано така, а който се чувства жалък тук, може да се премести където и да е, ако вече не е - тъкмо по-малко мрънкане ще слушаме.
Битието определя съзнанието.
Кой каквото си е надробил, си го сърба, но често не търси причината в себе си, а в някаква карма, или световната конспирация, или поне в негативната енергия на мястото.

Ами не, нищо му няма на мястото. Искаш - действаш - става. Нищо не предприемаш - чакаш - не става.

Не е така със здравето, там понякога те връхлитат зли неща, но за собствения бит да е крив някой друг - не ми се вижда реалистично търсене на причина.

# 191
И като се премести някъде си, после да не идва и да продължава на "набива канчета", какво трябва или не трябва да правят останалите тук. За жалост се получава точно обратното, мрънкалниците си остават такива, в която и точка на света да бъдат.
А положението ни е цветя и рози. Всичко е Ок.Simple Smile

# 192
Ами, не мога на черното да кажа бяло. Има толкова много проблеми в България, че затварянето на очите пред тях е дори по-сериозно от засягането, че някой бил казал, че било окаяно. Има някои реалности, които не се влияят от личните прехласвания и убеждения. Разбира се, ако на някой му харесва да живее в кочина, е съвсем друг въпрос...

# 193
  • Пловдив
Така, де, и аз по същия начин ги казвам фактите, не мога да кажа на черното бяло - има една група жалки мрънкалници, които се чудя какво още правят тука, в кочината, каквато явно представляват домовете им и обкръжението им, ако не са емигрирали.

# 194
Мрънкалници, викаш, на всеки ли, който изказва отрицателно мнение? Може би просто не са толкова заслепени.

Общи условия

Активация на акаунт