Трудова борса и обезщетения - Тема 7

• 65 546
  • 1 204
  •   1
Отговори
# 1 020
Зависи от дохода ви за последните 2 години не само последната 1, взима се усреднено. Така че зависи преди тази 1 г в сегашната фирма каква е била ситуацията, не става ясно тогава пак ли на минимална или не. Зависи и как е прекратен договорът. Твърде малко информация давате. Попрочетохте ли 1-ва страница на темата също?

# 1 021
Преди да започна сегашната ми работа,бях безработна,без обезщетение. Забравих да кажа,че имам телк 51% и получавам пенсия 3 група.
Тоест ,аз заради операция и после телк,не работех.
А преди телка и операцията,беше ковид пандемията,и получавах помощи за децата като бяха онлайн.Тогава бях регистрирана на борсата,но без обезщетение

# 1 022
Не знам дали ТЕЛК и пенсията ви влияят по някакъв начин, не съм наясно съжалявам. Ако не влияят, то от това което описвате дотук има 2 варианта. Важно е как е прекатен договорът!

1/ За периода, в който не сте осигурявана, за база се взема МРЗ за съответния период. Осигурителният ви доход също е МРЗ за съответния период. Тази година е 933 лв, за 2023 е била 780 лв. Според това кога е прекратен договора и кои 24 месеца назад се обхващат, може да се сметне приблизителен среден доход. 60% от него би било приблизително обезщетението. То обаче се изчислява на работен ден. После сумата, която се получава всеки месец, варира според броя работни дни в него.

Това важи ако сте прекратена по определени членове, не мога да ги изброя всички. Чл.71, чл. 328 и някои други - по инициатива на работодателя. И ако последните 3г не сте ползвала обезщетение.

2/ АКо сте освободена по 325, 326, 331 и още някои /изброени на 1-ва страница/ ИЛИ ако последните 3г ви е отпускано обезщетение, то ще сте на минимало обезщетение 18 лв/работен ден.
Пак казвам не знам ТЕЛК дали нещо променя.

Ако нещо съм пропуснала ако някой желае да ме поправи, моля...

# 1 023
И това е достатъчно,благодаря Ви!

# 1 024
  • Somewhere far away
Имам следната чуденка. От писмото което получих става ясно донякъде но все пак искам да съм сигурна. Имам право на минималното обещетение, получих препоръчано писмо, отидох в пощата подписах се на две  хвърчащи листчета и ми връчиха писмото. в писмото единственото съществено , което пише е че ми се отпуска това обещетение. Сега следва ли нещо да се прави от мен, трябва ли да ходя до НОИ, нещо друго ? Или приключвам с този ангажимент?

# 1 025
Нищо не трябва да правиш. Пари - на 15 число. За предходния месец.

# 1 026
  • ...на безопасно
Здравейте! Нямам право на парично обезщетение. В този случай важи ли 7-дневния срок за регистрация в БТ?

# 1 027
  • София-Младост
Здравейте! Нямам право на парично обезщетение. В този случай важи ли 7-дневния срок за регистрация в БТ?
В този случай не е необходимо да се регистрирате даже.

# 1 028
А за здравните осигуровки евентуално няма ли смисъл? И още нещо, ако евентуално се регистрира с още 3 години ли й се отдалечава правото на платена борса, разбира се след съкращение по съответния член? Имам приятелка, която на 31.12. ще остане без работа и няма право на платена борса, защото преди по-малко от две години е ползвала борса. И се чуди дали да се регистрира заради здравните и евентуално да й помогнат в търсенето на работа, защото е на 55 години. Но ако след две години отново я съкратят, дали ще има право на борса или тази регистрация може да й изиграе лоша шега? Ако е така, по-добре да си ги внесе сама тези здравни.

# 1 029
  • София-Младост
Здравните се поемат от държавата, само ако имате право на обезщетение. При регистрация без право на обезщетение, здравносигурителните вноски са за ваша сметка.

# 1 030
Трите години също се гледат, ако има обезщетение. Само за регистрация, не

# 1 031
Ако е получавала преди 2 години и сега има останалото нужно, мисля че има право на 4 месеца на минимално обезщетение. Това обаче вече си стартира нови 3 години през които не може пълно обезщетение.
Ако няма да подава за обезщетение, регистрацията е само за евентуална помощ при търсене на работа, което... да кажем че не им е силата. И ще има ангажимента да ходи на определените дати да се подписва. Не е задължително да се регистира човек там.
Тя затова е и такава статистиката... Броят само официално регистрираните там като безработни.

# 1 032
Здравейте, попаднах на точната тема по моя казус. Получих противоречива информация и ми се иска да ми се изяснят нещата вече.
В интернет също гледах, но ми се иска някой запознат да коментира.

От няколко години работя в компания, като съм назначена по определен проект за извършване на опрашена работа, но без краен срок на договора. Основанието е чл.68 ал.1 т.2 от КТ.
Работодателят ми ми съобщи,че до няколко месеца проектът приключва и трябва да ме освободят.
В момента съм в майчинство втора година и предстои януари месец да приключи и да се върна на работа, детето навършва две годинки в края на януари.
Работодателят предлага, ако желая, да използвам натрупания платен отпуск през периода на майчинството веднага след приключване на майчинството.
И след това да ме освободят, като не посочиха на какво основание ще го оформят това прекратяване на договора, защото аз не искам да подписвам по взаимно съгласие.
В моя случай при освобождаване поради приключване на проект, по който съм назначена, дължи ли ми компанията обезщетение все пак?
Останах с впечатление, че не ми дължат обезщетение поради спецификата на самото основание, на което е сключен ТД, но все пак искам да съм сигурна дали няма възможност да се възползвам от някакъв вид обезщетение поне докато намеря работа.

# 1 033
  • София-Младост
Освобождаването трябва да е по инициатива на работодателя. Свършил е проекта и ви освобождават. Обезщетение, ако има неизползван отпуск, се дължи, друго не.

# 1 034
Благодаря ви за бързото включване!
А в такъв случай мога ли да се възползвам от обезщетение за безработица след майчинството и след като прекратят ТД?
Не съм наясно след майчинство как стои въпросът.
Със сигурност няма да подпиша прекратяване по взаимно съгласие, тъй като стана ясно, че е по тяхна инициатива.

Общи условия

Активация на акаунт