Трудова борса и обезщетения - Тема 7

• 65 570
  • 1 204
  •   1
Отговори
# 1 005
  • София
14 дни наведнъж и ако не се лъжа, до 40 дни за годината.

# 1 006
  • София-Младост
Личния може да издаде еднолично до 14 дни.

# 1 007
Личният може до 14 дни да даде....но от работата ще се усетят , защото сте питали вече за отпуска и ще навържат нещата.

# 1 008
Това явно си е преценка на работодателя еднолично. Отпускът е с разрешителен режим, той не разрешава... И какво излиза, за този работодател първите 3 или 6 месеца си роб? Отказва всякакъв отпуск даже неплатен, а явно има важна причина жената. Дето се вика роднина да почине не можеш да мръднеш. Много неприятно да не кажа грозно.  На бас, че като нищо е и от тези дето "не признават болнични". Не визирам ако вземе болничен в този случай вече, а ако се разболее.

# 1 009
Това явно си е преценка на работодателя еднолично. Отпускът е с разрешителен режим, той не разрешава... И какво излиза, за този работодател първите 3 или 6 месеца си роб? Отказва всякакъв отпуск даже неплатен, а явно има важна причина жената. Дето се вика роднина да почине не можеш да мръднеш. Много неприятно да не кажа грозно.  На бас, че като нищо е и от тези дето "не признават болнични". Не визирам ако вземе болничен в този случай вече, а ако се разболее.

При смърт на близък работодателят е ДЛЪЖЕН да освободи работника - това по КТ.
Разлика има....при смърт не е по преценка.

# 1 010
Проверих, права си. Не знаех, че така е формулирано, но да - явно е длъжен да даде отпуск при брак, кръводаряване, смърт в определените случаи, призовка от съд и някои други според чл. 157. Явно за всички други случаи зависиш изцяло от шефа. Той и на тези случаи не би се зарадвал де, щом е с това мислене. Заслужава си жената някак да го изиграе, но аз бих се замислила въобще що за фирма е това...

# 1 011
Не знаем подробности. Все пак тя има право на ПГО щом има 20г трудов стаж. Казали са й че няма да я пуснат с грешния мотив - че нямала 4 месеца при тях, което е незаконно основание в случая за отказ.
Но щом не иска да я пусне, и да подаде писмено заявление, ще й откаже на друго основание...може и да е правилното по закон тогава, но разултата ще е същият.

# 1 012
Не съм сигурна дали изобщо са длъжни да се обосноват за отказа, при положение че нямат задължение да разрешават отпуск, освен в посочените случаи когато пък нямат опция да откажат.
Тъпо обяснение са дали, то и по-скоро ми звучи като - "ти вчера дойде и вече искаш да отсъстваш, не ти ли е неудобно?", отколкото по-формално казано така за срока. И такива сме ги виждали, буквално същите думи съм чувала на предишна работа към колежка.

# 1 013
Платен отпуск се полага пропорционално на отработеното време, иначе работодателя е прецакан.
Груба сметка - 20 дни годишно са 1.67 дни на месец. Ако тя е на работа да кажем от един месец, и той й разреши примерно 10 дни отпуск, и след това тя напусне, работодателя е ощетен, защото е платил за нещо, което все още не се полага.
Кофти е, че не влиза в положение, но наистина не е длъжен да разреши нито платен, нито неплатен отпуск, нито пък е длъжен да посочва причините за отказа. Само при гореспоманетите особени случаи и то документално обосновано. При смърт на роднина е длъжен, но с уточнението, че е само за роднина по права линия - майка, баща, баба, дядо, деца. Лели, братовчеди и т.н. не са в това число.

Последна редакция: вт, 12 ное 2024, 14:42 от HoneyBee33

# 1 014
  • София
Няма ограничение. Може и на втория ден, стига да ти разреши. Същото е и за платен, ако имаш изобщо 8 месеца стаж през живота си (май го намалиха даже на 6 м.)
Даже 4 месеца го направиха, по време на пандемията го намалиха на толкова и така си остана, не знам да са го намалили. 6 месеца е за изплащане на болнични от НОИ, може би затова ти е асоциацията с такъв срок.
Колко месеца трябва да се  изкара при нов работодател, за да ти разреши същият, ползването на неплатен отпуск?
Само от тях зависи, на разрешителен режим е и не са длъжни да разрешат независимо колко време е работено. Но законов минимален срок няма. Разговаряй и се опитай да обясниш ситуацията, не знам какъв друг полезен ход имаш.

Отказаха ми! Обяснението беше, че нямам  при  тях пълни 3 изработени месеци, за да ползвам какъвто и да е отпуск.
Зад гърба си имам общо 20г. стаж.
Не знам как го процедирам, освен да си взема болничен, ама то личният колко дни може да ми даде...?

До 14 дни, но може и да откаже. Имай предвид, че ако вземеш работодателя може да го обжалва пред НОИ, защото ще се усети, че си го взел/а заради отказан отпуск.

# 1 015
И при нас вече отпуските са с акумулиране. Не може януари да вземеш 10 дни. Възможно е това да е причината.

# 1 016
Здравейте! Какво се случва, ако откажеш предложение за работа с насочващо писмо? От тр.борса са казали едно работно време, прието е насочващо писмо,  а на място работодателят предлага такова, което е неприемливо по основателни причини. Моя позната сама си гледа децата и не е ок с предложеното.

# 1 017
Здравейте! Какво се случва, ако откажеш предложение за работа с насочващо писмо? От тр.борса са казали едно работно време, прието е насочващо писмо,  а на място работодателят предлага такова, което е неприемливо по основателни причини. Моя позната сама си гледа децата и не е ок с предложеното.
Ако откажеш два пъти те махат, но може да идеш при работодателя и да почнеш да мрънкаш за работа и за други неща и той тогава ще те отхвърли като работник. И тогава ще каже в Агенцията че той не те харесва.

# 1 018
Благодаря! Разговор с работодателя е възможно решение, така разбирам. Той все пак и е дал време да помисли, т.е. коректен е и аз също мисля, че има възможност за нормален отказ без лоши последствия.

# 1 019
Здравейте!Сега колко е обезщетението на ден?Осигурявана съм на минималната заплата. Стаж във фирмата имам 1 година,а общият ми стаж е около 12 години.

Общи условия

Активация на акаунт