Трудова борса и обезщетения - Тема 7

• 65 587
  • 1 204
  •   1
Отговори
# 990
Ако обезщетението е от октомври до септември и тя работи от април до юни, после ще получава обезщетение до декември, така ли?

# 991
Сега със срок ли е обезщетението?

# 992
В примера на дамата е със срок - 12 месеца. Тя е започнала работа на 6-ия. Ако работи два месеца и пак я съкратят, би трябвало борсата да е 4 месеца. Така съм го разбрала аз.

# 993
Не знам как е, затова питам. Преди беше за определени месеци, не в рамките на календарен период.
Преди 9 години съм била на борсата. Тогава колежка си ползва 12 месеца обезщетение на няколко пъти в рамките на 3 години. Не е било за една календарна година, а до изчерпване. Важното е да не надвишиш 12 месеца на едно място. Тогава ти изгаря остатъка.

# 994
Сигурно ще се включи някой по-запознат, но това е моята информация - обезщетението е от-до и се получава през месеците, в които лицето е без работа.

# 995
Това е видно от уведомлението на НОИ. Ако пише от-до, значи е така.

# 996
Важи си възможността да си доизползваш пълната борса след прекъсване, по-малко от 12 месеца. Чл.54д ал.3 от КСО, за съжаление не съм много добре с линковете, но го има в Гугъл.

# 997
  • София-Младост
(чл. 54д, ал. 3 КСО)

Ако по време на получаване на паричното обезщетение лицето започне да упражнява трудова дейност – основание за задължително осигуряване по чл. 4 или трудова дейност по законодателството на друга държава, която бъде преустановена след по-малко от 12 месеца, изплащането на паричното обезщетение се възстановява за оставащия към датата на прекратяване период, ако регистрацията на лицето в Агенцията по заетостта е направена в срок 7 работни дни от прекратяване на трудовата дейност. Ако регистрацията е направена след този срок по неуважителни причини, изплащането на паричното обезщетение се възстановява от датата на новата регистрация за оставащия към датата на прекратяването период, намален със закъснението.

# 998
Явно аз не съм го разбрала правилно и се извинявам, ако съм заблудила някого!

# 999
Колко месеца трябва да се  изкара при нов работодател, за да ти разреши същият, ползването на неплатен отпуск?

# 1 000
Няма ограничение. Може и на втория ден, стига да ти разреши. Същото е и за платен, ако имаш изобщо 8 месеца стаж през живота си (май го намалиха даже на 6 м.)

# 1 001
Колко месеца трябва да се  изкара при нов работодател, за да ти разреши същият, ползването на неплатен отпуск?

Не е длъжен да ти разреши неплатен отпуск.

# 1 002
Знам, че не е длъжен, ама при положение, че и платен няма да ми даде, какво мога да направя- ще се помоля, пък каквото-такова. Много ми е наложително, но не знам какво друго да измисля...

# 1 003
Няма ограничение. Може и на втория ден, стига да ти разреши. Същото е и за платен, ако имаш изобщо 8 месеца стаж през живота си (май го намалиха даже на 6 м.)
Даже 4 месеца го направиха, по време на пандемията го намалиха на толкова и така си остана, не знам да са го намалили. 6 месеца е за изплащане на болнични от НОИ, може би затова ти е асоциацията с такъв срок.
Само от тях зависи, на разрешителен режим е и не са длъжни да разрешат независимо колко време е работено. Но законов минимален срок няма. Разговаряй и се опитай да обясниш ситуацията, не знам какъв друг полезен ход имаш.

# 1 004
Даже 4 месеца го направиха, по време на пандемията го намалиха на толкова и така си остана, не знам да са го намалили. 6 месеца е за изплащане на болнични от НОИ, може би затова ти е асоциацията с такъв срок.
Само от тях зависи, на разрешителен режим е и не са длъжни да разрешат независимо колко време е работено. Но законов минимален срок няма. Разговаряй и се опитай да обясниш ситуацията, не знам какъв друг полезен ход имаш.

Отказаха ми! Обяснението беше, че нямам  при  тях пълни 3 изработени месеци, за да ползвам какъвто и да е отпуск.
Зад гърба си имам общо 20г. стаж.
Не знам как го процедирам, освен да си взема болничен, ама то личният колко дни може да ми даде...?

Общи условия

Активация на акаунт