Трудова борса и обезщетения - Тема 7

• 67 448
  • 1 204
  •   1
Отговори
# 120
На пълна борса съм за 12 месеца. Минали са само три от тях. В момента работя на срочен трудов договор за три месеца с максимални осигуровки. Борсата съм си я прекратила временно. След като минат трите месеца, имам право да я продължа отново, така ми обясниха.
Въпросът ми е - Дали ще получавам същата сума след като подам документи за продължаване, или ще ми бъде преизчислена нова сума за оставащите месеци?

# 121
# 122
Няма да бъде преизчислена. Сумата ще е същата, но не трябва да работиш повече от 12 месеца. Иначе губиш остатъка.

# 123
  • там, където ми харесва
Здравейте, искам да кажа, че март месец напуснах работа и кандидатствах за обезщетение. Тъй като имах останала борса от 20 дни дни ми я изплатиха и на 10,04,23 някъде сключих договор, които обаче беше прекратен на 18,04,23 по чл.71. Отново кандидатствах за обезщетение, което ми беше отказано въпреки чл.71 с обяснение, че през последните 18м. нямам работени 12м.Тъй като тук в темата съм чела съвети за прекратяване на договора по чл.71 за пълна борса дадох своя пример.

# 124
Освен по кой член е прекратен ТД се гледат и други неща.
В твоя случай, като нямаш 12 месеца осигуровки за последните 18 месеца, все тая по кой член си освободена.
Както и за пълна борса. Ако нямаш 3 години от предишна регистрация, няма значение, че си освободен по член, който дава право на пълна борса.
С две думи - не може постоянно да ползваш обезщетение.

# 125
  • Пловдив
Имам въпрос. Вече повече от 10 години съм на трудов договор. Чувствам се много изчерпана и обмислям напускане. Което значи 4 месеца на борсата, доколкото разбирам. Но същевременно работим за бебе,  имаме няколко неуспешни опита. Какво става, ако забременея, докато съм на трудовата борса - не вземам майчинство ли? Какво следва да направя, ако се случи?

# 126
  • София
Ако не работиш - 1 година социално майчинство.
Ако познат те назначи в негова фирма - може да си вземаш болнични през цялата бременност и после редовно  майчинство.

# 127
  • Пловдив
Ако познат те назначи в негова фирма - може да си вземаш болнични през цялата бременност и после редовно  майчинство.

Какъв размер е социално майчинство?

А ако познат ме вземе, има ли срок до кога трябва това да стане преди раждане, и аз трябва ли да му плащам осигуровки на ръка, които той да внася?

# 128
Ако познат те назначи в негова фирма - може да си вземаш болнични през цялата бременност и после редовно  майчинство.

Какъв размер е социално майчинство?

А ако познат ме вземе, има ли срок до кога трябва това да стане преди раждане, и аз трябва ли да му плащам осигуровки на ръка, които той да внася?

Примерно от 3тия месец, когато се регистрира бременността, да ви назначи познат и след 2 седмици излезте в болничен до края на бременността. Трябва да си платите осигуровките за двете страни, за дните, в които уж сте на работа. Това е по-добрия вариант, за да можете да си използвате и пълното майчинство, ако желаете, както и целият период да ви се води трудов стаж.

# 129
  • София
Соц. м-во - 100 лв за 12 месеца. 
Да, ти внасяш осигуровки и от работодател, и от работник.

# 130
Соц. м-во - 100 лв за 12 месеца.  
И то, ако доходът на семейството е под определен минимум.

# 131
  • Somewhere far away
Тия идиоти сериозно ли прекъсват регистрацията, ако не си отишъл веднъж на някаква определена дата?

# 132
Не знам как е в Бг, но в чужбина е точно така. Не виждам нищо лошо.

# 133
  • Somewhere far away
Няма лошо. Има лошо когато си имал уважителна причина да не идеш, но както и да е ...
Те работа така или иначе не могат и няма да ми намерят, просто преди не беше така.

# 134
Ако имаш уважителна причина, се уважава. Сега колко е уважителна е друг въпрос

Общи условия

Активация на акаунт