Трудова борса и обезщетения - Тема 7

• 65 684
  • 1 204
  •   1
Отговори
# 900
  • в сърцата на децата <3
Привет! Май месец бях съкратена от работа. Взех си единия месец обезщетение от фирмата и лятото работих като сервитьорка. Преди седмица приключихме сезона и ме освободиха по чл 71. Подадох документи за обезщетение, но днес виждам "Състояние на регистрацията "Проект на разпореждане СПИРАМ производството по отпускане на ПОБ" Какво значи това? Имам общ стаж 12 години и за последните там 18 месеца които искат имам 13 работени. Би трябвало всичко да е наред, но явно не е. Някаква идея? Ще звънна в понеделник, но до тогава ще го мисля

# 901
  • София
Ако от предишната регистрация в БТ и ползвано обезщетение не са минали 3 год. няма да ти отпуснат сега. Иначе може да се регистрираш за да ти търсят работа. Ако случая е такъв - трябва сама да плащаш ЗО. Но преди това трябва в офис на НАП/или с Пик код/  да си пуснеш Декларация № 7.

# 902
  • в сърцата на децата <3
Последно съм ползвала борса през 2018-та година, минало е достатъчно време. Принципно с дамата от БТ коментирахме, че имам право на обезщетение 10 месеца и чаках само да видя сумата. Единственото, което ми идва на ум, е че на заповедта за освобождаване нямах печат (бяха забравили в счетоводството да го сложат). Точно днес ходих за трудовата книжка и вече имам. Предполагам ако това е проблема мога да подам документите отново?

# 903
Последно съм ползвала борса през 2018-та година, минало е достатъчно време. Принципно с дамата от БТ коментирахме, че имам право на обезщетение 10 месеца и чаках само да видя сумата. Единственото, което ми идва на ум, е че на заповедта за освобождаване нямах печат (бяха забравили в счетоводството да го сложат). Точно днес ходих за трудовата книжка и вече имам. Предполагам ако това е проблема мога да подам документите отново?

Най-добре идете отново до БТ. Служителите там трябва да могат да помогнат. Но, за да има решение Спирам, трябва да има и предходно Отпускам или нещо такова. А молбата за Обезщетение за безработица кога е подадена? Преди или след изтичане на единия месец от платеното от работодателя обезщетение?

# 904
  • София
При освобождаване по чл. 71 няма  обезщетение от работодател.
Би трябвало да разрешат от деня на регистрацията.
Трябва да се пита на място в понеделник.
И пак съветвам да се вземе ПИК код и на НАП, и на НОИ.

# 905
Това обезщетение от работодател за кой работодател се отнася? За втория ли? Ако да, така е, първо се спира пълната борса, не може 2 обезщетения едновременно. Като изтече обезщетението от работодател тодава се възобновява борсата.

# 906
snow_angel, не разбрах имаш ли ПИК на НОИ? Ако имаш, с него може да се види "Разпореждането", в което пък са записани и мотивите за спирането.

# 907
Някой знае ли от кога искат 15г трудов стаж за обезщетение 12 месеца?

# 908
Някой знае ли от кога искат 15г трудов стаж за обезщетение 12 месеца?

Според чл. 54 от КСО, последното изменение е в сила от януари 2018 г.

# 909
Мда, аз си спомням че ползвах обезщетение 2017та и тогава се искаха по-малко за цяла година, май 12 години да бяха. И през времето когато още получавах обезщетението, я измениха тази таблица и вдигнаха изисквания стаж.

# 910
Странно, получих решение преди 2-3дни и са ми дали 10месеца, днес ще отворя писмата с КЕП да ги видя по-подробно. Понеже до сега не са ми давали 10месеца.
Съкратена съм по член 328, алинеята не е помня. 2020г ме съкратиха заради ковид тогава получих решение с 12месеца. Тогава зашочнах работа веднага след тях и до миналия месец работих без прекъсване. Та ми се стори странно хем още 3г стаж, хем по-малко време борса. Или члена, по който съм съкратена да е с по-малко време на борсата...незнам ще видя.

# 911
  • в сърцата на децата <3
Имам кодове и за НОИ, и за НАП. Няма разпореждане никакво все още, само на "актуално състояние" имам текст, че спират отпускането на ПОБ.
Ситуацията в цялост: Имам общ трудов стаж 12 години и нещо (4-5 месеца).
От 2020-та работя на граждански договори. От 2023-та съм на ТРУДОВ. Съкращават ме (съкращават, не нещо друго, но не помня члена, а книжката не е в мен) и от 24 май тази година съм съкратена. До 24 юни ми изтече единият месец обезщетение от работодателя. Нямах имах само 10 месеца и 21 дена и не ми се полагаше обезщетение. От 16-ти юЛи до 28-ми август работих сезонно в едно заведение за да си направя нужният брой месеци. Както и да ги смятам - от 16.07 до 28.08 всякак има 1 месец и 9 дена? Подадох документите на 30.08, отбелязах че искам да бъда уведомена по електронен път. Дамата в БТ каза, че с ПИК на НОИ е същото и да следя там. Вчера вече в извънработно време се появи въпросния текст в полето "актуално състояние". На "Разпореждания" пише "липсват издадени разпореждания".

GoSSipSs, ако имаш под 15 години, в момента обезщетението е 10 месеца. Аз съм в тази графа - от 11 години и 1 ден до 15 години е 10 месеца. От 15 години и 1 ден е 12 месеца.

Последна редакция: пт, 06 сеп 2024, 09:06 от snow_angel

# 912
Значи ти за минимално обезщетение си се регистрирала. Според мен се събират 12 месеца.
Пиши какво са ти отговорили.

# 913
  • в сърцата на децата <3
Значи ти за минимално обезщетение си се регистрирала. Според мен се събират 12 месеца.
Пиши какво са ти отговорили.
Че защо минимално? Според служителката в БТ ми се полага пълна борса - съкратена и освободена по чл 71

# 914
snow_angel, в актуално състояние би трябвало да има член от КСО. Ето го моето актуално състояние, като само съм си скрила личните данни и присъденото ми обезщетение.

Общи условия

Активация на акаунт