Трудова борса и обезщетения - Тема 7

• 65 725
  • 1 204
  •   1
Отговори
# 855
Според мен не могат да те задължават да посещаваш курсове и то в друг град. Някои от курсовете са по 6 месеца. И ти трябва да зарежеш семейство, деца, живот за това време и да се преселиш в друг град? Ами храната? Едва ли има условия за готвене в това общежитие. И кой ти поема пътните до това друго населено място?
Ilenkata, не ми е към теб въпроса. Просто ми се струва нередно да е така.

# 856
Не само на теб ти се струва нередно. Някъде има нещо неясно в цялата история. Дали те не са обяснили нещо като хората, дали тя не е разбрала, дали ние пропускаменякоя подробност, ама чак така не ми се вярва да е. Колкото и да имат явно някакви програми, с които точно посред лято никой не иска да се захване и съответно да ги пробутват като задължителни да се включи човек. Че това последното не го казвам съвсем теоретично, ако ме разбирате.

# 857
Да, споменаха естествено, че не е задължително. Можеш да разгледаш в сайта им и ако отговаряш на условията да се запишеш. И ако желаеш.

Последна редакция: вт, 30 юли 2024, 12:59 от ilenkata

# 858
Нямам опит с курсове, но ми звучи както описва Натка. И на мен при регистрация преди няколко месеца и първите ми 1 или макс 2 посещения ми казаха, че мога да/ да проверявам обявените работни места, но дотам, не са ме притискали. За курсове нито дума. И на Рибка са й казали за курсове, обаче устно нищо не значи /това тук сте го писали/. Пред кого какво и как подхвърлят и колко настояват  май зависи от служителя, от профила на човека, какво обезщетение взема ако взима  и т.н. . Последното виждат ли го в БТ впрочем?

# 859
Не от обезщетението, по-скоро дали набижава да стане година от оставане без работа, след което човекът се води вече по дефиниция трайно безработен и им разваля много статистиката. Те обикновено тогава се и активират да предлагат работни места, често напълно неадекватно но това е друга тема.
И другото е да имат някаква програма, но да се окаже че няма голям интерес и да се опитват по този начин да запълнят места.
Аз веднъж съм била на борсата, при мен се получи първото, съвсем накрая ми се обадиха даже по телефона да съм била кандидатствала не за едно, ами за две места. Като отидох на място в БТ, се оказа че и двете не са ми хич в компетенциите, освен че бяха и в друг град. Но пък бяха по някаква тяхна програма Grinning
А като питах за курсове тогава, служителят при когото се подписвах директно ми заяви че шансът ми не е голям, понеже имам висше образование, приоритет били за тези места хора които ще си повишат квалификацията с такъв курс. Вярно че беше преди години това, но точно в тези институции манталитетът на работа не се сменя бързо...

# 860
На хора с висше образование ми казаха, че рядко предлагат курсове. Аз лично разпитах, че ми беше интересно. Обесниха ми каква е процедурата и ми казаха, че не съм за там.

# 861
Хм, за образованието има логика курсът да е от реална полза. Аз съм с висше, езици единият на високо ниво, може би за това ми се разминава. Обезщетение имам средна хубост, от няколко месеца.  Иначе Рибка не е към края на периода, пише как й е определено обезщетение до май догодина т.е. прясно регистрирана е. Определено е трудно проследим подходът:)
За мен курс онлайн няма. Има в този и този град, явно далеч. Може би служителката си е изрецитирала общият рефрен /тип: всичко е обявено онлайн, обяви курсове, следете/ и това е.  Само да внимава ако се появят във времето някакви варианти, да пита и да чете внимателно. Да не се набута в нещо, което не си струва, ангажира без мърдане /болест само с болничен се извинява/ и й рискува обезщетението. Да не се окаже и, че след даден курс трябва някъде и да работи, знам ли им чудесата.

# 862
  • София /Абсурдистан
За София курсовете са само присъствени, няма онлайн.
На хора с висше образование ми казаха, че рядко предлагат курсове. Аз лично разпитах, че ми беше интересно. Обесниха ми каква е процедурата и ми казаха, че не съм за там.
На мен ми предложиха обаче Simple Smile Аз съм и с телк, това също не ги спря. Не че съм приела, ама все пак.

# 863
Здравейте, ако някои е запознат къде се намира бюрото по труда в Пловдив, и само едно ли е за целия град или има по квартали, не съм ползвала досега техните услуги, а сега трябва да се запиша 🙂

# 864
  • Балчик
Здравейте, ако някои е запознат къде се намира бюрото по труда в Пловдив, и само едно ли е за целия град или има по квартали, не съм ползвала досега техните услуги, а сега трябва да се запиша 🙂

https://www.google.com/maps/place//data=!4m2!3m1!1s0x14acd1d1c0cf8e2b:0xe0a40c57f56b4e1a?sa=X&ved=1t:8290&ictx=111

За Пловдив е на едно място, поне аз не съм запозната да има из кварталите. До МОЛ Пловдив , на ул. Чернишевски , копирайта линка.

# 865
Само на ул.Чернишевски е, да. Няма друго за града.

# 866
Преглеждам обявите на сайта на Агенция по заетостта. Навсякъде пише за връзка да се обърна към трудов посредник. За явяване съм чак октомври и то в друго бюро, че ми обяха объркали в кое точно да ходя при регистрацията.
Някой намирал ли е работа от тези обяви и по телефона, дали ще дадат информация?

# 867
  • София
Ако си харесала обява нищо не пречи да отидеш още в понеделник в БТ, няма да те върнат. На тел. не бих разчитала - на място, с настояване ако толкова си струва. Все пак те са там за да ни обслужват и намират работа. Няма смисъл да не смеем да ги притесним.

# 868
Здравейте, имам въпрос в момента съм на ТБ, намерих си работа и имам подписан ТД, датата ми за започване на новата работа е 26.08. Получих възможност за по-добра работа, но до 26ти няма да е ясно на 100% дали ще ме одобрят. Мога ли да прекъсна подписания ТД и да продължа да си взимам обезщетенията от борсата? При положение, че те веча са видяли настъпване на промяната/ обадиха ми се по тел./

# 869
ТД влиза в сила от датата на постъпване. Ти не си започнала още, така че той не е валиден и няма да бъде, ако не отидеш на 26.08. на това работно място.

Общи условия

Активация на акаунт