Трудова борса и обезщетения - Тема 7

• 65 554
  • 1 204
  •   1
Отговори
# 1 035
Сигурна ли си? По тяхна инициатива с дете под 3г...

# 1 036
  • София-Младост
Договорът и е такъв, до завършване на работата. Важен  е члена от КТ все пак. Дано не бъркам, че при нея трябва да е по инициатива на работодателя.

# 1 037
Срочен трудов договор (чл. 68) се прекратява с изтичане на срока / с изпълнение на задачата, за която е сключен. Инициативата за прекратяване не е на никого, прекратяването е определено още със сключването на договора, т.е. сключвайки договора вие и работодателя ви се съгласявате взаимно, че щом проекта приключи договора ще бъде прекратен. Основанието за прекратяване вероятно ще е чл. 325 ал.4.
Не се дължат обезщетения. Всичко е спазено - срочен договор за определена работа, работата е свършена, договора се прекратява. Подписвате само заповед.
Отпуск може да си ползвате веднага след майчинството и след това няма какво да направите. Това, че имате дете под 3 години също не е фактор.
Можете да се запишете на БТ и да получавате обезщетение, ако не сте ползвали такова последните 3 години.

# 1 038
Благодаря и на вас, сега ми се изясни всичко.
Не съм ползвала досега обезщетение за безработица и ако не намеря работа, ще се регистрирам за да ползвам евентуално такова, щом имам право, освен ако няма и други условия, на които трябва да отговарям.

# 1 039
Обичайно за обезщетение по стаж и доход ако имаш право на тях /ако не си на минималното за 4 месеца/ се гледа усреднения доход 24 месеца назад. Тук важна подробност би била да провериш като си била в майчинство в този период каква база се вземаше тогава. Защото може да не бяха реалните суми, а нещо друго, не помня. Пише го в НОИ като напишеш в гугъл Парични обезщетения за безработица, отвори и прочет ивсички секции, там е синтезирана нужната информация от законите.

# 1 040
МРЗ се взема за база, когато лицето няма осигуровки за този период.
Това от темата го научих, май покрай случая на Блу Ейнджъл.

# 1 041
Егати работодателя, още с назначаването е решил как ще те освободи...   Ми я да не те назначава въобще и да му работиш, може и въобще да ни ти плаща...

# 1 042
Колко общо трудов стаж имаш?
В БТ трябва да се регистрираш в определен срок след прекратяване. После си търсиш работа, не обратно.
Егати работодателя, още с назначаването е решил как ще те освободи...   Ми я да не те назначава въобще и да му работиш, може и въобще да ни ти плаща...
Освен, ако не я е назначил специално, за да получава майчинство 😉 щото трудно ще я освободи след това...
Точно такъв случай сме имали на предната работа.

# 1 043
Егати работодателя, още с назначаването е решил как ще те освободи...   Ми я да не те назначава въобще и да му работиш, може и въобще да ни ти плаща...

Що за коментар? Всички срочни договори са така. Знаеш си, че нямаш защита.

# 1 044
Здравейте от 2018-та юли месец до 2020-та  март месец съм работила в България имам 1г и 8м. трудов стаж там но от 2020г.юни месец до сега работя в Франция. Работя, когато спре работата по лозята съм на борсата. В момента също съм на борсата,защото като разбрах,че съм бременна не мисля да работя в студа.Някой има ли на представа дали ще мога да взема майчинство в България. Дали ще ми признаят стажа от тук и най-вече борсата дали ще я признаят.С разбирането,че съм бременна мислим в края на февруари вече да се приберем в България, за да си родя там и така. Благодаря!

# 1 045
  • Наблизо
Имаш право да си вземеш майчинство във Франция,няма проблем и да си в България и да ти се превежда.

# 1 046
Здравейте, получавам обезщетение зс безработица от октомври. До септември бях на работа, имам ли право да подам документи за данъчно облекчение за дете или не?

# 1 047
След като не си на трудов договор, няма как през работодател. Подаваш с годишната данъчна декларация догодина.

# 1 048
Да, това ясно, просто днес се сетих и се зачудих дали въобще имам право на тези пари, пък са си 600лв.
Благодаря ви.

# 1 049
Ако имаш мин. 600 лв внесен данък през годината, ще ти го върнат. Ако е по-малко - колкото имаш... Може бащата да подаде също - за остатъка или за цялата сума.

Общи условия

Активация на акаунт