Трудова борса и обезщетения - Тема 7

• 65 515
  • 1 204
  •   1
Отговори
# 1 050
  • SF
Здравейте.
Въпрос за телк - как могат да се приспаднат и изплатят (върнат) данъчните облекчения, ако работодателят не е уведомен?

# 1 051
  • София-Младост
Здравейте.
Въпрос за телк - как могат да се приспаднат и изплатят (върнат) данъчните облекчения, ако работодателят не е уведомен?
С подаването на ГДД.

# 1 052
Здравейте момичета. Ако въпросите ми не са за тук, моля да ме насочите към правилната тема. Моя много близка роднина има следния казус.  Работила е около 14год. в една фирма. Решава да напусне, като в същото време си намира фирма в която да я назначат( поне така са и казали) за около 3 седмици, след което да я съкратят, за да може да отиде на борсата за 1 година и да получава обезщетение в рамките на година - 60% от сумата от фирмата която е напуснала първоначално. Целта и е, да бъде на борса  в рамките на 1 година, за да може да помага в отглеждането на внучето.
Та въпросът е, понеже е имала 2, 3 дни от напускането на старата работа до назначаването на новата( временната работа), ще има ли проблем при съкращаването и регистрирането и на трудовата борса. Т.е тези 2,3 дни в които е изтървала срока да я назначат( за да бъде без прекъсване на трудов стаж), във временната фирма, ще и окажат ли влияние за да може да получава обезщетение в рамките на 60%. Или това прекъсване има връзка само със стажа и за пенсия?

# 1 053
  • София
Няма проблеми с прекъсването.
След последното уволнение трябва да спази срока за записване в БТ.

# 1 054
Благодаря ти Айша.🍀

# 1 055
Ако имаш мин. 600 лв внесен данък през годината, ще ти го върнат. Ако е по-малко - колкото имаш... Може бащата да подаде също - за остатъка или за цялата сума.
Да, благодаря, днес разбрах как да го направя и ще си ги взема аз. Много благодаря за отговора.

# 1 056
  • SF
Здравейте.
С подаването на ГДД.

Аз работя на трудов договор. Онлайн ли трябва да подам декларация и какъв е срокът?

# 1 057
Онлайн, с ПИК, до 30.04. 2025 е по принцип, но може веднага след НГ.

# 1 058
Здравейте,
имам следния казус...не съм сигурна дали въпросите ми са за тук ,но все пак ще опитам 😊
От 5г работя в дадената фирма.Преди месец имах спор с работодателя ми .В резултат на това, на следващия работен.ден той ми съобщава устно ,че ми тече предизвестие.Документи няма!
Аз съм съгласна по принцип да НЕ работя вече там,но в такъв случай какви претенции мога да имам относно член на освобождаване?
Разбрах,че  какъвто и член да впише в заповедта,аз трябва да я подпиша и в срок от 2м мога да оспорвам.
Също така в договора ми пише ,че се дължи предизвестие от двете страни. В случая такова няма.
Какви права имам и какво мога да направя в моя полза?
Благодаря предварително !

# 1 059
Нищо не ти тече, докато не подпишеш документи. Вероятно ще се опита да те накара да подпишеш по взаимно съгласие. Чети много добре какво подписваш, да не стане да не отидеш на борсата.

# 1 060
Вариантите да те освободи той с предизвестие не са много и не са толкова лесни. Най-вече това е чл. 328 и някой от вариантите в него, например намаляване обема на работа. За теб това е ОК, дава право на пълно обезщетение, но за него създава неудобства и нормално да иска да го избегне. Абсолютно им е по-лесно ако ти подпишеш по 325 взаимно, не го прави. Звучи ми и на мен някакъв блъф и опит да те сплаши. Устно нищо не значи.

# 1 061
Нищо не ти тече, докато не подпишеш документи. Вероятно ще се опита да те накара да подпишеш по взаимно съгласие. Чети много добре какво подписваш, да не стане да не отидеш на борсата.
Имам ли право да НЕ подпиша ? Четох ,че така или иначе аз трябва да подпиша,че подписа не е съгласие, а че съм получила заповедта и след това мога да оспорвам... обърках се много.

# 1 062
На 8 - ми ми изтича борсата, те са ми дали за подпис 16 като дата, хем и казах на тази която отговаря, какво трябва да направя да ходя на 8 или на 16,не съм била досега на борса и не съм запозната.

# 1 063
Ако не желаете да сте в регистъра на търсещи работа, трябва да се отпишете. Идете на 16 и се отпишете. И без това срокът е 7 дни, ако сте започнали работа.

# 1 064
Моето обезщетение беше до 20 или 21 ноември. Съответно тях ще ги получа през декември. От бюрото по труда ми казаха, че тъй като имам плащане в декември, трябва да отида на посещение през декември, в ден след 20 или 21ви. Съответно тогава мога и да се отпиша. И аз не знам къде го пише, само споделям какво са ми казали.

Общи условия

Активация на акаунт