Трудова борса и обезщетения - Тема 7

• 65 515
  • 1 204
  •   1
Отговори
# 1 065
Здравейте, искам да попитам понеже в писмото ми пише “ ОТПУСКАМ парично обезщетение за безработица,
считано от 01.06.2024 г. до 31.01.2025” - Януари месец ще получа ли обезщетение?

# 1 066
Е да, какво ви притеснява? Явно в момента получавате, предполагам за всеки месец ви плащат следващия на 15-то число. Последното ви плащане трябва да е на 15.02. /за месец януари/.

# 1 067
На 8 - ми ми изтича борсата, те са ми дали за подпис 16 като дата, хем и казах на тази която отговаря, какво трябва да направя да ходя на 8 или на 16,не съм била досега на борса и не съм запозната.
Тогава ти изтича обезщетението само, регистрацията в БТ е докато ти не я прекратиш. Което можеш да направиш по всяко време, ако не желаеш да останеш регистрирана там, ти без обезщетението се опасявам че нямаш особена полза от тях. Ти си решаваш дали да останеш регистрирана или не но докато си, си имаш дати за подпис както и до сега.

# 1 068
  • в сърцата на децата <3
Привет!
Нали правилно чета "кристално ясната" документация на НОИ - в момента имам отпуснато обезщетение за 9 месеца, от които минаха почти 3. Ако започна работа на ТД и след няколко месеца отново съм безработна, ползвам остатъка от отпуснатото обезщетение (в случая 6 месеца), без значение по кой член съм освободена?

# 1 069
Да, правилно. Само има една уловка, ако останеш без работа в рамките на една година. Само не помня дали беше една година от първата регистрация като безработна или от започването на новата работа.

# 1 070
  • София
Мисля, че от започването на новата работа .

# 1 071
  • в сърцата на децата <3
То ако изкарам година, ще изкарам и повече 😄😄😄 Благодаря!

# 1 072
Не трябва да се надвишават 12 месеца на  новата работа, за да се ползва остатъка.

# 1 073
Да до 12месеца на новата работа, аз така преди три-четири години си спрях борсата, започнах на ТД, напуснах и си възстанових заповедта. Даже ако имате КЕП не е нужно да ходите на място.

# 1 074
Така. .на предната страница писах ,как работодателя ми иска да ме освободи по взаимно съгласие ,без предизвестие...днес точно това се случи ,връчи ми трудовата книжка с нанесен член 325 ... казах му,че такава заповед няма да подпиша,защото нямаме взаимно съгласие...
Иска да подпиша от сега предизвестие ,да работя още 1м и пак нямало да ме прати на борса...щели да изброят какви качества нямам...бла бла..
Какво да правя ??

# 1 075
Ако ти се работи в такава обстановка, сигнал до ИТ.

# 1 076
  • София

Иска да подпиша от сега предизвестие ,да работя още 1м и пак нямало да ме прати на борса...щели да изброят какви качества нямам...бла бла..
Какво да правя ??

Ако те освободи поради липса на качества за работа - пак отиваш на БТ с  пълно плащане.
Може да му предложиш да те преназначи на нова длъжност с изпитателен срок и после да те освободи - чл. 70/71.
Пак ще си ползваш пълна борса според стажа и ако последните три години не си.
При тези 2 възможности няма да съкращава длъжност, а във втората и предизвестие няма.
Предложи му ги и пак прочети първия пост на темата.
Там е обяснено подробно.

# 1 077
Благодаря Ви момичета 🤗
Говорих и със счетоводството ,чакам отговор. Но ясно им казах,че по чл.325 няма да стане...
В момента в себе си имам само попълнена трудова книжка,  заповед за прекратяване нямам...чудя се в понеделник трябва ли да се явя на работа в този случай??

# 1 078
Защо ти е попълнена ТК? Тя не стои ли у теб?

# 1 079
Защо ти е попълнена ТК? Тя не стои ли у теб?
Не,днес ми я дадоха 🥴
Понеже работя на смени , каза че по-късно днес ще бъде готова заповедта.
В книжката видях члена,по който ме гласят...

Общи условия

Активация на акаунт