Трудова борса и обезщетения - Тема 7

• 65 178
  • 1 204
  •   1
Отговори
# 1 095
Здравейте,има ли някой който да се е сблъсквал с казуса дали са изтекли трите години от предходно обезщетение за безработица?Получавала съм предишен път обезщетение,отпуснато считано от 01.12.2021г.Сега съм освободена от работа считано от 02.12.2024г..Изтекли ли  са въпросните три години,за да получавам обезщетение в пълен размер? Благодаря!

# 1 096
  • в сърцата на децата <3
Здравейте,има ли някой който да се е сблъсквал с казуса дали са изтекли трите години от предходно обезщетение за безработица?Получавала съм предишен път обезщетение,отпуснато считано от 01.12.2021г.Сега съм освободена от работа считано от 02.12.2024г..Изтекли ли  са въпросните три години,за да получавам обезщетение в пълен размер? Благодаря!
До колкото знам аз, трябва да са минали 3 години от края на периода, за който е получавано обезщетението. Най-добре е да се пита в БТ.

# 1 097
Брои се от началото,но ми отговориха,че съм на границата и зависи дали ще са изтекли и как ще го тълкуват.А от НОИ казват да подам,пък ще видим.

# 1 098
Трябва да са минали 3 години от началото на отпускане на обезщетението - чл. 10, ал. 2 от Наредбата за отпускане на парични обезщетения за безработица.

# 1 099
Изтекли са, гледа се от началото а не от края на предишното обезщетение.

# 1 100
Изтекли са, а и докато се регистрираш, са минали сигурно още ден-два.
Въпросът е по кой член си освободена и дали позволява пълна борса.

# 1 101
Всички останали условия са изпълнени -18 месеца стаж без прекъсване, основание за освобождаване...Само за тези три години дали са минали не ми е ясно,тъй като чух,че в моя случай не е сигурно,защото 01.12.2024г. е неделя и зависи програмния продукт как ще отчете периода.Благодаря на всички,които се включиха по този казус!

# 1 102
Какво значение има кой ден е? Датата е важна.

# 1 103
Бих се съмнявала за програмния продукт ако беше примерно на същата дата, ама съвсем същата. Но това е дори един ден след нея, не би трябвало да счита че не са минали.

# 1 104
Ако пък толкова ви притеснява, би могло да се регистрирате в бюрото по труда със закъснение. По принцип срокът е 7 /работни?/ дни от прекратяване на договора. Ако го направите в този срок обезщетението се счита от първия неработен ден. Ако просрочите срока примерно с 2 дни и обезщетението би трябвало да е с начална дата 2 дни по-късно и така съвсем се отдалечава от трите години. Така би се елиминирал риска, ако се разбра мисълта ми Simple Smile Но мисл и аз, че е излишно Simple Smile

# 1 105
Мне, регистрирането до 7 дни е това което гарантира че ако има обезщетение, то е от първия ден на оставане без работа. Ако този срок се изпусне и се регистрираш по-късно, тогава вече е от момента на регистрирането, а забавянето си е за твоя сметка.

# 1 106
Може и да е така, не бях сигурна така точно откога се полага обезщетението при изтърване срока. Би изгубила няколко дни без пари. Но мисълта ми е май остава в сила това, че така със сигурност избягва това обезщетението да започне от конфлиткната дата и да има риск от отказ.

# 1 107
Вече се регистрирах,но разисквах преди това и този вариант с по- късна регистрация,човек от НОИ каза,че така или иначе се следи кога си освободен,въпреки че започва по- късно плащането.Накратко ще ви държа в течение по моя казус,когато имам яснота.Благодаря!

# 1 108
Здравейте! Моля за помощ как да разбера дали мога да ползвам борсата. Никога досега не съм. Напускам сегашната ми работа, която започнах януари 2024. Последният ми работен ден ще бъде в началото на февруари 2025. Преди това имам плътно около 3,5 години стаж.

# 1 109
  • София
Зависи по кой член напускаш. Ние няма как да предполагаме.
В първия пост на темата е записано кой и кога може да ползва пълно плащане от НОИ.
Иначе само БТ може да ползва всеки.

Общи условия

Активация на акаунт