Дилемата на съвременната жена: кариера или семейство

• 11 254
  • 309
  •   1
Отговори
# 180
"В денят,когато жената получи всички права,ще изгуби всички привилегии" Yum

"Добрият съпруг е мъж,който обича жена си достатъчно,за да и помогне да стане независима,та да може някой ден тя да го напусне" Yum

– Жорж Волински,главен редактор на "Шарли Ебдо",загива на 7 януари 2014г. при терористично нападение срещу редакцията

# 181
Ами да. Трябва да може да го напусне. Нали за това говорим. Че майката не е задължение на обществото , а на собственото си семейство.

# 182
  • София
Ами да. Трябва да може да го напусне. Нали за това говорим. Че майката не е задължение на обществото , а на собственото си семейство.
Силно одобрявам.
Чета, чета и току се промъкне нишката как жените са прецакани и им трябва подкрепа.
Писала съм в много други теми, че доста хора искат само "мекото" и от еманципацията, и от патриархата.
Мен ме кефи седенето на компютъра (както се вижда от активността ми тук) и не ми е тежест, за разлика от изблизаната къща например.
Скрит текст:
Миналата година бяхме на гости в Германия,  област Франкен и там явно до не чак толкова отдавна е било традиция жените да си остават вкъщи . Един съсед на нашия домакина казал "Аз отговарям за парите, скарата и кучето, за останалите неща говори с жена ми".

# 183
  • France
Само че вие пак забравяте, че е роля на обществото да осигури въпросната юридическа рамка. Защото добрата мъжка воля не е достатъчна. Особено при раздяла. Wink

# 184
Кофти. Това обяснява донякъде големия процент работещи жени в България.
Представям си следния случай. Живеят двама в сговор и брак 20 години. Изглеждат си децата и мъжът се развежда. В тези 20 години той е носил всичките финанси и в неговите очи дори постъпва правилно, защото е изчакал пълнолетието на последното дете. Оставя на жена си половин апартамент и половин кола, които ù стигат да си закупи спретната гарсониера в приличен квартал. Жената обаче трябва да работи, докогато може, защото няма право на част от пенсията му. Нищо, че е била част от активния му живот. Confused
Във Франция, дори и след развод, бившата съпруга има право на своята част. Нормално, била е част от живота му и се предполага, че е спомагала кариерата му. Явно има още много феминистки битки и за в бъдеще.

Това не са феминистки битки, а патриархално-традиционалистки мироглед на жена, която смята за нормално да виси на врата на мъжа и дори след развод да е зависима от него.

# 185
С две думи мързел или нежелание за инициативност. Защото в същност не става дума за правене на кариера , не всеки иска, а за начин да си живееш живота със самочувствие.

# 186
  • София
Ако някои четат криминалната тема, там се обсъждаше, че конкретно в Щатите мъж може да остане буквално без нищо след развод и да няма възможност за нова връзка и това ги кара да планират убийства. Да не наскачате - не оправдавам убийци.

Последна редакция: пн, 11 мар 2024, 15:48 от Cuckoo

# 187
Не е кофти, когато семейството не е останало на половин апартамент и половин кола.
...
При разумен и грижовен мъж, жената сама може да избира дали ще работи или не, стига да е достатъчно осигурена (от себе си или от него, или от общите им решения), без дебнене. Точно за случаите, когато е подпомагала кариерата му. Тогава не е нужно да чака на пенсията му, защото при реална негова кариера и тя ще има дивиденти от работата му.
...
Този разумен и грижовен мъж ще трябва И да е заможен, и най-добре да не се развежда Wink
Пак стигнахме до любимото ми "да е мислила, когато се е омъжвала"

Използвам случая да напомня, че феминизмът не означава задължение към жената да работи, а нейната юридическа закрила, дори и когато за зла участ е попаднала на недотам грижовен и заможен мъж Wink

Миличко, ти тотално не си в час. Simple Smile
Феминизъм значи преди всичко жената да е независима финансово.
А за да е независима финансово, трябва да работи.
Моли се мъжа ти да не ти бие шута някой хубав ден, защото с тоя акъл не те виждам как ще се оправиш.

# 188
  • Пловдив
Абе, малко по-сложно са свързани нещата.
Ето затова (не само) не харесвам думата "феминизъм", приложена към днешна Европа, и я свързвам с неприятен екстремизъм и напъване за постигане на изкуствени положения.
Въпрос на справедливост е ако жената иска да работи, да има същите условия като мъжа, ама не само по закон, но и на практика, т.е. да не и пречат очакванията на семейство и работодател да е основно тя заета с децата; а ако не работи, с което създава по-добри условия на мъжа,  но и е издържана от него и с възрастта се влошават шансовете и за свястна работа, да има гаранции, че след развод няма да остане без издръжка. Това е - справедливи условия. Не знам кое е феминизъм и кое - патриархалност.

# 189
  • France
Миличко, ти тотално не си в час. Simple Smile
А за да е независима финансово, трябва да работи.
Моли се мъжа ти да не ти бие шута някой хубав ден, защото с тоя акъл не те виждам как ще се оправиш.
Миличка, предполагам, че коментарът ти беше отправен към мен, но дори и да е към Фивър ще си позволя да ти отговоря и от нейно име (прощавай Фивър). И двете с нея сме осигурени с мъж или без.

Какво е феминизмът е подробно описано в интернет. Направо ще ти паднат гащите* като разбереш колко много области обхваща.
Със здраве Kissing Heart

*цитатът е от "Хубава жена".

# 190

Аз пък си мислех, че феминизъм е право на избор, като например да си избереш мъж “под чехъл” или “обслужващ персонал” или “робот” или подобно да ти гледа децата, докато ти си цъкаш с мишката, както се изрази една дама тука “кариерно” или по “бг мама” 🤣🤣🤣.

# 191
  • София
Предполагам, с годините все повече ще изпадаме в мечти за добрия и заможен принц, с когото няма да се наложи да работим.
И аз се шегувам така, но това не означава, че бих насърчила жена, която смята, че светът (и особено мъжете в него) са й длъжни само заради пола й.

# 192
Волински по-горе го е казал – жената трябва да избере или права,или привилегии. Или привилегията винаги да е права,(тоест мъжът да и уйдисва на всяка хрумнала и щуротия Laughing),или да има правото да разпределя семейният бюджет. Но не може и двете...

# 193
Да, обществото е в дълг към майките, съгласна съм. Не само като мислене и очаквания, но и като финансово обезпечение на старини и в рискови ситуации.

Напълно споделям това мнение.

В момента дилемата между полагането на неплатен труд, който не носи обезпечение на старини и в рискови ситуации /отглеждане на собствени деца и и водене на домакинство/  и полагането на платен труд /платена работа, не е задължително да е смайваща кариера, включително платено отглеждане на чужди деца и водене на чуждо домакинство/ сякаш е достъпна само за тези, които са достатъчно добре финансово осигурени по начин извън платения труд.

За другите няма дилема, защото на практика не могат да си позволят да не работят, дори да предпочитат да си гледат децата или мечтата има да е свързана не с кариерна изява, а с това да са перфектни домакини/съпруги/ майки. Та дори партньорът им да е изключително разбиращ и всеотдаен баща и къщовник, но без особени доходи.

# 194
  • София
А защо трябва някой извън двойката да осигури тяхното решение дали и колко деца да имат?

Общи условия

Активация на акаунт