Американски колеж - двадесет и седма тема

• 65 220
  • 750
  •   1
Отговори
# 570
Декларации не се ли подписват (не сме кандидатствали и наистина не съм наясно) и ако е така, това че някой се е проявил като груб селски тарикат, значи ли че АК трябва да назначават следователи?
Трудно мога да си представя,че някой може да си фалшифицира данъчната декларация или служебните бележки от работодател. А тези майки които се пишат "самотни" ( ако има въобще такива) ...мамят. Чинно декларирам доходи от 2 броя татковци. В графа "баща" декларирам доходите на партньорът ми, а отделно прилагам вносните бележки от таткото ( да е жив и здрав, много ми помага и се грижи), в които доста често има по-големи суми, дадени за конкретни нужди ( ортодонтско лечение, нови маратонки и т.н.)
Строго индивидуално е. Не гадайте,  изчакайте решението на комисията. Според мен , който се опитва да скатае - няма да спечели.

# 571
Декларации не се ли подписват (не сме кандидатствали и наистина не съм наясно) и ако е така, това че някой се е проявил като груб селски тарикат, значи ли че АК трябва да назначават следователи?
Трудно мога да си представя,че някой може да си фалшифицира данъчната декларация или служебните бележки от работодател. А тези майки които се пишат "самотни" ( ако има въобще такива) ...мамят. Чинно декларирам доходи от 2 броя татковци. В графа "баща" декларирам доходите на партньорът ми, а отделно прилагам вносните бележки от таткото ( да е жив и здрав, много ми помага и се грижи), в които доста често има по-големи суми, дадени за конкретни нужди ( ортодонтско лечение, нови маратонки и т.н.)
Строго индивидуално е. Не гадайте,  изчакайте решението на комисията. Според мен , който се опитва да скатае - няма да спечели.
По наше време даже нотариално заверена беше декларацията за получени издръжки... Даже писмо прилагах с обяснение защо слагам две такива декларации. И извлечения от общината за собственост, за децата включително (не само колежанина, за всички). Може и някои хитреци да намерят начин да мамят, но според мен Колежа събира необходимата информация с тези документи и несъответствия биха се видели... Едната година ми поискаха и извадка от НОИ, защото странно в служебната бележка два месеца са ми с доста по-нисък доход, та приложих и справка за изплатени болнични, които никъде другаде не се виждат като паричен поток.

# 572

По наше време даже нотариално заверена беше декларацията за получени издръжки... Даже писмо прилагах с обяснение защо слагам две такива декларации. И извлечения от общината за собственост, за децата включително (не само колежанина, за всички). Може и някои хитреци да намерят начин да мамят, но според мен Колежа събира необходимата информация с тези документи и несъответствия биха се видели... Едната година ми поискаха и извадка от НОИ, защото странно в служебната бележка два месеца са ми с доста по-нисък доход, та приложих и справка за изплатени болнични, които никъде другаде не се виждат като паричен поток.
[/quote]
Да, и аз съм чувала за тези нотариални заверки, май са били преди пандемията, нас не ни хванаха.

# 573
След ковид, вече не е задължително да се прилагат справки от местни данъци и такси за притежаваното движимо и недвижимо имущество, но аз продължих да си ги прилагам. Преди се заверяваха декларации, за имотното състояние и на децата(в случай, че нещо се води на тях, макар и под усливие, защото нямат 18 год.)

# 574
Да, и аз прилагам скрийншот или тегля файл от имотния регистър на системата за сигурно електронно връчване ( на мен, децата, барабар с бащите). Оформя се доста обемна документация, която прилежно подреждам в папка с разделители и т.н. И когато отида в колежа да подавам...оставам възмутена как вадят всички документи от папката и ги слагат на "салата" в един плик. За тези, които тепърва ще подават - да знаете,че колежа НЕ ви иска папките Rolling Eyes

Последна редакция: пт, 28 апр 2023, 13:59 от smooth

# 575
И все пак, аз мисля, че при определяне на условията за финансова помощ АК си имат някаква обща формула, с която изчисляват процента на отпусканите средства.
Реално 18%  от над средното висок или висок доход на домакинство е една сумата, с която остава да разполага семейството, а при нисък или среден за страната доход - тя ще е съвсем различна.
Колкто до това дали има хора, които могат да си позволят таксата, а ползват отстъпка предполагам, че би могло да се получи единствено ако работиш в сивия сектор на икономиката. Който в България не е никак малък, за съжаление.
Виждам, че имаше коментар по-горе, че Колежа не е социална институция и съм съгласна. Но също така е и факт, че имат политика за финансиране на семейства, за които плащането на таксата ще представлява затруднение. Не съм запозната особено с ЧУ, но мисля че ако не са единствените, то поне са от много малкото такива в страната.
Някъде четох коментари и, че ако не си наясно дали може да си позволиш да издържаш детето си в Колежа, няма смисъл да се кандидатства. Тук не съм съгласна, особено пък с настоящото сериозно покачване на таксата през тази година.
В случая пълна сметка могат да си направят само и единствено семействата, за които така или иначе плащенто на цялата такса няма да представлява проблем и съответно няма да им е необходима финансова помощ.
И мога да посоча аргументи:
1.никой не може да каже с колко ще се продължи да се вдига таксата до края на обучението на детето в Колежа;
2. Как ще се развива икономическата ситуация в страната вкл. инфлацията и покупателната способност на населението;
3. Ще има ли ръст на доходите и с колко;
4. Други - непредвидени фактори/събитя в семейството или извън него, които биха могли да имат отражение върху доходите.
5. Възможностите в бъдеще на самия Колеж за получаване на средства, които да се ползват за перо “финансова нужда”.

Последна редакция: пт, 28 апр 2023, 14:16 от damascena

# 576
Това може да се случи само в България. Единствен даваш някаква финансова подкрепа в определена ниша и вместо благодарност, биваш оплют -защо си дал на Вуте, а не на Иванчо. Как така си позволяваш сам да решаваш твоите пари и помощ на кой ще дадеш и как ще разпределиш.
Защо някой можел да плаща 2 пълни такси за друго училище и АК как си позволява да иска и той пълна такса за третото дете, за което до този момент е плащана някъде другаде пълна такса, но разбираш ли АК трябва да размисли .
Защо не наеме детективи да следи документите на хората за достоверност.

А като чета коментарите с каква сигурност трябва да разполагаме преди да предприемем записване в колежа, се кръстя, че не съм разсъждавала така, когато записвах дъщеря ни. Няма да влизам в подробности за процент от дохода, но баща й ме погледна в уплах и каза, че съм “луда”. Е, луда, не луда никога не съм взимала по-правилно решение. Многократно се е отблагодарило това решение на всички ни. Съвсем не гарантирам цветя и рози, но не е бил и толкова трънлив пътя колкото го изкарват.
Повече ме притесняват коментарите за проблемите в катедра “Математика”. Всъщност те се влачат вече няколко години и Ак трябваше да измислят как да ги тушират. Това е основен предмет за всички инженерни , технически и компютърни специалности.

А пък , ако някога ви бях прочела, че не е за хора, обичащи точните науки, с 300 щеше да бяга детето.

А последните коментари ми припомниха за един татко ( помните ли му ника), детето му беше спечелило една от пълните стипендии. И понеже пишело в договора, че има условия ( успех, дисциплина и т.н.), които детето трябва да поддържа, за да получава всяка година стипендията и таткото не подписа. Каза, че трябвало предварително да му гарантират всичките години и записа детето май в 18то.

Това е лично решение и въпрос на нагласа в семейството. Аз съм на принципа “ Не обяснявай една работа как не може да се свърши, а намери начин да я свършиш” И не е като да не съм изпадала в критична ситуация и Благодаря на Господ и на АК, че ни помогнаха!

# 577
  • В офиса
Не знам защо се споменава моя ник тук, но щом Шарки каза да се появя, ами да се появя.
По мое време ипотеки се финансираха, т.е. за нетни доходи се брояха доходите минус ипотеката. Колкото е избор дали да учат децата ти в частно, или в държавно училище, толкова и дали ще купиш апартамент в центъра, или в Надежда. Въпрос на приоритети. Според тогавашната политика на АК реално излиза, че по-желани са учениците с елитно местожителство, спрямо тези с добро образование. В правото са си, техни са парите. А може и да са махнали това с кредитите вече, не знам.

Това са общи разсъждения, при моето семейство неприятната изненада дойде от това, че след константно финансиране 2 години, на третата то бе намалено значително без значителна промяна в доходите ни. ЧУ може би се намеси само защото в третата година трябваше да запиша и третото си дете на училище. И, както и вие казахте, понеже приоритизираме според добавената стойност, решихме голямото дете да напусне АК, за да се освободят ресурси за училището на другото дете, защото преценихме, че качеството на образователния продукт, получен от АК е по-лошо от качеството на услугата, която ще получи малкото ми дете, а нямахме възможност да плащаме двете такси. Ако процентът помощ от страна на АК се беше запазил, може би нямаше да вземем такова решение. В ретроспекция и за нас, и за децата това беше правилното решение.

Някои от вас са виждали как се кандидатства за стипендия в американски университет и как описваш всяко перо от доходите и разходите на семейството си. Така се добива по-пълна представа (може да има болен роднина, или друго перо значителни разходи) и съответно стипендията, макар пак "сенчеста", може да е малко по-справедлива.
Иначе е ясно, тези с комфортен % отстъпка ще твърдят, че е справедливо, другите обратното, но след като няма ясни критерии и формула, всяко решение си остава в сивата зона.

# 578
По-кротко с наратива и морала. Нямам желание да адвокатствам, ама е дразнещо.
При 4 деца си правиш сметката, ако до сега си плащал две такси за ЧУ, и от следващата година се налага на дете 1 да плащаш такса за АК в почти пълен размер, а за дете 3 да плащаш такса за ПУК/1 клас. А и мислиш за дете 4. Ами и аз бих предпочела конкретното основно ЧУ пред политиката на АК. И всичко това на фона на занижаване на % намаление спрямо миналата година. Някак се губи логиката на фона на други (да не повтарям примерите).

Писали сме по едно и също време, почти идентични неща.

# 579
  • софия
Рос, защо да не е за деца, обичащи точните науки?
Според мен е рай за тези деца с възможностите, които има - елективи, база, подкрепа, състезания, на които се явяват.

# 580
  • София
Ще уточня за формулярите за американските университети - в College Board за родителите има подробно описание на притежания, но никъде не се иска прикачване на документи, освен на свален pdf на данъчната декларация. Никакви заверки на нищо не са необходими.

# 581
Всеки има право на избор, уточнихме го!
И университетът на дъщеря ми не ми е дал обяснение защо и как ме финансира , както и какви са изискванията му за да финансира над 90% от разгодите за обучение. Имало е документи, които да попълня и изпратя, поискаха ми допълнително инфо и ми пратиха писмо за финансирането!
Абсолютно по същата схема както в АК.
И да увеличиха се таксите в следващите години на университета, и да наложи се да се намери вариант ( признавам с помощта на университета дадоха на студентката кредит, че там увеличенията не са като при АК, бяха с по над 5000 на година) с подписване на договор за работа, си върна кредита .

Zvanche,
Преди няколко страници бяха коментарите, че не е за който обича да решава задачи, а да пише. А щеркат света изрови, за да няма хуманитарен предмет в първи курс.

# 582
  • софия
Хм, пропуснала съм ги или поне не съм ги разбрала да са категорични в този смисъл.
Както е добре известно, в колежа има много деца, които идват от МГ или с изявен интерес, и всяка година имат елективи за всевъзможните точни науки, постоянно участват в състезания.
Тъй като моята не е силна в тази област, не съм запозната с детайли, но знам за деца, които ходят на "математика за напреднали" или нещо подобно. Има и физика. Не е пренебрегнато задълбочаването в точните науки, не е фокус.
Чувствам се глупаво на теб да пиша за това, защото знам, че знаеш много повече и по-точно от мен Simple Smile

В подкрепа на точните науки - в момента близко дете, което завършва тази година, избра да учи медицина, запалено от учител в Колежа. Съвсем различно от нагласата в началото.

Последна редакция: пт, 28 апр 2023, 16:36 от zvаnchе

# 583
  • София
Тази дискусия за финансирането според мен стигна твърде далеч и смятам, че не е редно да се коментират конкретни потребители. Споделям също, че съм изненадана колко много се разминават позициите, както и двойният аршин, с който мерим училищата.
Ако мога да платя таксите на двете/трите си деца в едно ЧУ, но когато едното трябва да се запише в АК очаквам финансиране, това за мен не е казус, свързан със социална нужда. Детето на мой познат кандидатстваше в годината на моето и ако го бяха приели, според мен трябваше да получи близко до максималното финансиране (единият родител е научен работник, другият също е с ниски доходи). Това за мен вече е социална нужда и така си представям целевата група. Те наистина не биха могли да заделят тази сума за образование, изобщо не коментирам проценти и комфорт.
От друга страна, наистина смятам, че колежът би спечелил ако предлага не само социални, а и академични стипендии за заслуги на учениците си, но това за момента не е така.

# 584
Zvanche,
Нещата в АК се променят и вече не знам.
Учителският състав се е сменил.
И ми е доста мъчно, че вместо да се разрешат проблемите в катедра М- ка, те са задълбали.

Dandelion,
До 2007 г първото момче и първото момиче независимо от дохода на сем, получаваха пълните стипендии.
Тоест обмислено са променили правилата.
2008 ма вече беше първите 25 могат да кандидатстват за пълните стипендии и станаха три стипендиите. Не знам кога в годините са станали 4 пълните стипендии.

Общи условия

Активация на акаунт