Американски колеж - двадесет и седма тема

• 65 221
  • 750
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Не разбирам, защо наистина само АК трябва да вземе предвид разходите на домакинството за образование, но подобно нещо от СС (или което и да е друго образователно заведение) не се очаква?

И аз чакам срещата, че довода за "повишените разходи за електричество" ми е неразбираем, предвид намаляването им последните месеци.
Предвид това, което zvanche написа, ми се иска да питам и дали това "предоставяне на най-голямата сума за финансова помощ в историята си" е обвързано наистина с по-високите такси, или има допълнителен фонд от дарения, от който да се финансира тази дейност.

# 556
Ами СС никога не се е рекламирало с огромни букви, че намалява таксите на социален принцип. Затова и не се очаква от него подобно нещо.

# 557
  • София
Не разбирам, защо наистина само АК трябва да вземе предвид разходите на домакинството за образование, но подобно нещо от СС (или което и да е друго образователно заведение) не се очаква?
От моя гледна точка - СС никога не са претендирали, че дават финансова помощ и при самото кандидатстване е ясно, че трябва да имаш бюджет да плащаш цялата сума.
АК пък създават очакване, че всеки може да учи там, без значение на финасовите възможности - стига да се справи с изпита - съответно има очакване, че съществува разумен процес да се оценят финансовите възможност на семейството в цялост.
Или аз бъркам ?

И още един елемент - в пълните стипендии на АК има елемент на престиж, особено като се стигне до кандидатстване в университет след време. Но АК в момента слага финансова цедка на възможността да се явиш на "състезанието" за пълна стипендия. Тоест децата с "merit" първо трябва да преминат финасовия подбор, а след това могат да демонстрират "merit".

Последна редакция: пт, 28 апр 2023, 11:24 от Gaja

# 558
  • София
Е, 2-3 деца в частни училища, не означава точно нужда от социално подпомагане, ще ме прощавате. Smiley

# 559
  • София
Така е, но за мен логиката е че ако мога да си позволя да платя таксите на двете деца в друго ЧУ, значи мога да си ги позволя и за АК. Но ако доходите ми не позволяват изобщо да се замисля за такси за частно училище, все пак детето може да кандидатства там и да получи стипендия, с която това училище да стане възможно (за разлика от всяко друго частно).
Постът беше към Gaja, но докато го публикувам се появи друг.

# 560
  • София
Да не отваряме тази тема, че ей сега ще дойде Тинкърбел и ще видите вие с вашата логика.

# 561
Ами аз споделям нейната логика, макар и да нямам финансовата нужда. Особено, след като тя си е родила толкова деца, а и има "нахалството" да иска всички да получат топ образование във всеки един образователен етап. Още повече, че отчасти заради тази политика на отпускане на финансова помощ АК се лиши след 8 клас от едно изключително дете. Няма да кажа, че е едно на 1000, че да не го сравнявам с други. Wink

След като АК може да дава финансиране на деца на фалшиви самотни майки и социално бедни с топ автомобили, защо да не може да даде на семейство с 3-4 деца, две от които все още са в друго ЧУ?

Последна редакция: пт, 28 апр 2023, 11:47 от Fancy

# 562
Е, 2-3 деца в частни училища, не означава точно нужда от социално подпомагане, ще ме прощавате. Smiley
Наистина ли? Я пресметнете пак...  Със сигурност имат доста по-голяма нужда от тези с ипотеките и лизингите на автомобилите...

# 563
  • София
АК не е ЧК и няма как да слухти в спалните и гаражите на хората. Simple Smile А при 3 деца в ДУ сигурно ще отпуснат помощ, при 3 в ЧУ, това вече е личен избор, не нужда.

Дописвам се: Лизинг и ипотека никого не интересуват. Веднъж попълвах документи, няма как да отбележиш, че колата е на лизинг, а жилището ти е с ипотека. Те са си твои и толкова, оправяй се. Не ни дадоха намаление.

# 564
  • София
Цитат
Всички семейства на български ученици, успешно положили приемния изпит в 7. клас и поканени да се запишат в Американския колеж в София, могат да кандидатстват за намаляване на таксата за обучение. След като бъдат предоставени всички необходими документи, комисия определя степента на намаляване на таксата индивидуално за всяко семейство.

Намаляването на учебната такса в Американския колеж се прави единствено на база на финансова нужда и се дава на семействата, които могат да я докажат. Те могат да кандидатстват за намаляване на учебната такса всяка година, през която синът или дъщеря им учи в Колежа.

Средствата за намаляването на учебната такса включват дарения от частни лица и фондации. Най-значителен е приносът на фондация Tianaderrah със седалище в Ню Йорк.

Горното е взето от страницата на колежа. Не знам защо се очаква, че Колежът ще намалява таксите на всеки, който поиска.

# 565
АК не е ЧК и няма как да слухти в спалните и гаражите на хората. Simple Smile А при 3 деца в ДУ сигурно ще отпуснат помощ, при 3 в ЧУ, това вече е личен избор, не нужда.

Дописвам се: Лизинг и ипотека никого не интересуват. Веднъж попълвах документи, няма как да отбележиш, че колата е на лизинг, а жилището ти е с ипотека. Те са си твои и толкова, оправяй се. Не ни дадоха намаление.

А защо да не интересуват? Това също са разходи, които са личен избор, точно толкова, колкото и плащането на ЧУ. Един е избрал имота и колата, а друг образованието. И обичайно всичко на лизинг става твое, след като го изплатиш.
В крайна сметка, като си сложил социални критерии, ще направиш необходимото да проверяваш какво ти декларират.

И не, не е задължително на всички да дадат финансиране. Просто трябва да е адекватно.
По същата логика и аз мога да се пиша самотна майка.

# 566
  • София
Личен избор е колата, ипотеката, ЧУ или екскурзията до Малдивите. АК явно отказва да плаща за тези лични избори. Склонни са да подпомогнат финансово при нужда, но не и за лукс.

# 567
Да дам своя принос към темата. Майка съм на осмокласник. Миналата година беше приет в АК. Кандидатсвахме за намаление - получихме 25%. Нямам идея малко или много е, но за нашето семейство преценихме, че ще ни е трудно да покриваме 75% от таксата.

Средностатистическо семейство сме. Двама работещи на заплата. Едно дете. Едно жилище (апартамент) в провинцията (малък град), една кола (средностатистическа:). Не пътешестваме по света. Написах обяснение, че ще се наложи квартира под наем в София (щях да се преместя поне първата година и аз в София, фирмата ни има офис и там), поддържане на два апаратамента - сметки, пазар и т.н. Бях поискала 50% намаление, което пак щеше да ни е трудно да плащаме, но не невъзможно. Честно казано продължавам да се чудя дали не сбъркахме. Детето много харесваше АК. Но с новата такса съм убедена, че нямаше да се справим.

Последна редакция: пт, 28 апр 2023, 13:00 от *PipiLota*

# 568
  • София
Декларации не се ли подписват (не сме кандидатствали и наистина не съм наясно) и ако е така, това че някой се е проявил като груб селски тарикат, значи ли че АК трябва да назначават следователи?

# 569
Личен избор е колата, ипотеката, ЧУ или екскурзията до Малдивите. АК явно отказва да плаща за тези лични избори. Склонни са да подпомогнат финансово при нужда, но не и за лукс.

Всъщност кола и ипотека се финансират. Отказва се при две други деца в ЧУ или се намалява финансирането с всяко следващо дете влизащо в системата на ЧУ. Wink

Декларации се подписват. Има си начини дори само чрез официални документи да се провери подписаното. Не е нужно да си следовател. Това го казвам от чисто порфесионален опит. Не, не като данъчен.

Общи условия

Активация на акаунт