Американски колеж - двадесет и седма тема

• 65 226
  • 750
  •   1
Отговори
# 540
  • софия
Ще си позволя да цитирам мнение на Aaunt Ogg от друга тема, като се извинявам, защото не е много коректно да се размята между темите и се надявам, че не обиждам Ог, но отразява моето:
Цитат
...Ако детето, а и вие, сте стриктно академично ориентирани, не избирайте АК. Ако за детето са важни точните граници, в които да се простре ученето, не е това мястото. Ако са ви важни 300точки на този изпит, 600 на другия, 2685 на третия, задължително в ясна класация с другите деца, не е за вас. Ако са ви важни границите- този урок за утре; този раздел за петък; това да прочетеш и преразкажеш за 6(задължително 6!), ми не, не е вашето.
Ако детето е будно, но не му се ходи на състезания по мат. ; не обича много да чете учебника, но няма проблем да включи различни други източници на информация; обича да провокира дискусии и да доказва различни тези; смята, че да се научиш да говориш с хора с различни интереси е също толкова важно, колкото да изкараш 6000 точки на поредния сертификат - тогава АК е мястото.
Някак там цялото образование и възпитание не е фокусирано напред, а равномерно настрани. Лесно може да се изгуби фокус, но пък може и да се видят много различни неща. ...

И моята 1 ст. като един от немногото потребители, които си позволяват да споделят негативни впечатления, защото не смятам, че харесването на нещо изключва да виждаш слабостите. Впечатленията ми са пречупени през индивидуалността на моето дете, особеностите на годините, на които е, и разбиранията в семейството.
Скрит текст:
Скрит текст:
Бях си обещала, да не споделям лични впечатления, но в годините постоянно се запознавам с прекрасни хора, личната им помощ и впечатления са ми помагали и не мога да не опитам да го направя и аз.
Дъщеря ми е от „онези“ с ниското академично ниво, приети след първа покана в годината с един от най-големия брой кандидати и от онези, които ходят на ранни закуски веднъж в срока до момента.
Скрит текст:
Моето мнение е, че всяко дете, което учи в Колежа, е положило усилия и заслужава да бъде там. Вероятно другата гледна точка е, че "гроздето е кисело". Не се впечатлявам, но не прави добро впечатление постоянно да се неглижират положените чужди усилия.
Ученето в Колежа беше неин желан избор, за който се подготвя последователно и задълбочено като материал за НВО, без специална подготовка за изпита. Не е дете с ясно изразена математическа насоченост. На НВО имаше резултат, който позволяваше да избере всяка от ДГ, която харесва.  Не сме от родителите, които следят какво и колко учи детето им. Не сме амбициозни. Винаги сме се стремели към добра среда и детето да се чувства добре, като това не означава да му е лесно. Всичко, което постига, е благодарение на положени лични усилия, помагаме минимално само и ако бъдем помолени за това, и ако сме преценили, че има нужда. Все още не е сигурна какво точно иска да учи, има някаква идея. Единствено знаем, че ще е в Европа.
Първата година не е имало проблем с преподаватели и предмети. Мисля, че имаше късмет с прекрасни и вдъхновяващи преподаватели. Втория срок учиха дистанционно и с огромно удоволствие понякога съм седяла в часовете при Светлина (БЕЛ). Името ѝ отразява човека. Преподавателят по мат също беше чудесен - спокойно обясняваше, разпитваше за проблемите, имаше много точен поглед за трудностите, които има моето дете. Учеха дистанционно.
Втората година стана по-интересно. Учиха дистанционно и отново имахме възможност да преценим доколко споделените проблеми са тийн недоволство или имат основание. Имаха. Цялата година премина в "борба" с математиката и преподавателя (класът изтегли късата клечка от едногодишното му присъствие в Колежа). Основно се беше фокусирал върху сложността неуспешно да преподава на английски и семейните събития и проблеми. Факт е, че след отправяне на проблема към ръководството бяха взети мерки и имаше подобрение. По английски и история беше с вдъхновяващи нейтив преподаватели, за чиито предмети се готвеше с желание и много научи и извън материала. Ходеше без мрънкане в часовете по химия и тази година продължават да търсят преподавателя, въпреки че са при друг, който също харесва.
Тази година няма вдъхновяващи учители. Единствено по история се подготвя с желание. По математика също има късмет и е с преподавател, за когото тук понякога е споделяно недоволство, но нашето впечатление е, че добре преподава материала, обяснява им и винаги помага, ако бъде поискано. При преподавателя по английски са easy. По друг предмет е с нейтив, който в часовете си демонстрира недобно възпитание и отношение към децата - храни се в час, подбелва очи при задаване на въпроси и подобно. Не смятам, че е наша работа да се обръщаме за подобно нещо към ръководството, но това влияе върху отношението на децата към преподавателя.
По втори език също съм доволна, без да знам какво точно учат и нивото ѝ. Ходи на летни интензивни курсове през ваканцията, обещала е, че и тази година ще го направи. Обмисляме следващите 2 години да запише през годината, защото си представям (може да е илюзорно), че ще има повече време.
Постигането на високи резултати не винаги е в резултат на подготовка, но не се толерира.
При никой от възникналите проблеми с ученето не се е налагало специална и последователна допълнителна подготовка. Ходи на консултации и вкъщи помагаме, ако можем. Звучи ми странно да е в частно училище, което има претенции за високо академично ниво, има осигурени възможности за оказване на помощ и да трябва да се търси външна с частни уроци.
Като общ негатив мога да изведа, че тестовете и файнълите се изготвят от съответната катедра, нивото им е високо, а нивото на отделните преподаватели и стилът на преподаване различен, което естествено се отразява на резултатите на децата от различните класове. Няма ефективен контрол върху преподавателите. Не съм убедена какви мерки се вземат в тази насока.
По отношение на контактите с администрацията:
Прекрасни впечатления от един от заместник-директорите. Класа. Адекватно и бързо откликва, и предприема мерки при споделяне на обективен проблем.
Останалата част не искам да коментирам. Мога отново да споделя, че изтичането на информация преди началото на годината за това кой в кой клас ще бъде за мен не отговаря на претенцията за ниво. Имам и други лични случки. Да, който не работи, не греши, но последващите отношение и поведение са показателни. За да няма недоразумение – по никакъв повод не е имало чувство на лична обида.
Както във всяко училище има по-добри и не толкова добри учители. Контактите с администрацията са еднакви навсякъде. Не мога сравнявам с други гимназии. До 8. клас учеше в стандартно (нематематическо) ДУ.
На този етап, ако трябва да обобщя – дъщеря ми е толкова щастлива, колкото позволява възрастта ѝ, има добра среда - умни, мотивирани и различни деца, чудесни приятели, полага усилия, за да постигне резултати, прави неща, които ѝ харесват и вярвам, че многообразието и допълнителните възможности, които са постоянно под ръка, са едни от безценните възможности на Колежа. Свободата и отговорността, които вървят с нея.
Доп. Пропуснала съм да спомена стила на преподаване, общуване с преподавател и учене. Това също е нещо, което мисля, че е различно в положителен аспект.
Скрит текст:
Ще дам пример пак със Светлина (прекрасна) - по време на уроците имаше определено загрижено отношение към децата, отклоняваше и отхвърляше техни мнения и молби с такъв финес, че ти идва да я прегърнеш, като това по никакъв начин не влияеше върху преподаването и обективността при оценяване на знанията им.

Продължавам да очаквам срещата, на която ще бъде обсъдено повишението на таксата.

Доп. (пак) За защо "да" или "не" АК бих насочила вниманието и към първия пост на темата, където има хубав пост на Призма.

Последна редакция: чт, 27 апр 2023, 20:08 от zvаnchе

# 541
Здравейте, искам да повдигна темата за финансовата помощ от Колежа. Тези, от вас, които са одобрени за отпускане на такава биха ли могли да споделят информация според вас спрямо какъв процент от общия годишен доход на семейство е определно намалението?
Доколкото четох коментари и съвети на потребители във форума, предвид икономическата ситуация към момента се препоръчва сумата, която едно семейство да отдели за образование да е в диапазона на около 10 макс. 15% от средния годишен доход на домакинството. В тази връзка точно искам да попитам дали при преценката си от Колежа взимат някаква максимална сума, % от годишния доход на домакинството или не.
Надявам се, че успях да го обясня добре.
На вълна сме обсъждане вкъщи на новата такса за следващата година и преценяваме дали бихме могли да си позволим записване в Колежа при новата ситуация.
Благодаря на включилите се

# 542
  • София
В допълнение към горния въпрос - взимат ли предвид ако семейството има разход по частно училище за второ дете?

# 543
Gaja, ако другото дете е в друго частно училище, не се има предвид(упоменава се в документите). Мисля, че логиката им е, че така се финансира косвено другото училище. Нека обаче някой в такава ситуация да сподели как е било до сега.

# 544
  • София
За разходи за друго частно училище - със сигурност не се вземат под внимание, предполагам точно с логиката, която bunova споделя. Не съм кандидатствала за финансиране, но винаги коментарите на минали през процеса са че се претеглят много фактори и няма формула за процент от доходите (ако имаше, със сигурност нямаше да е 10%). Обичайно семействата намират финансирането за справдливо, но не излишно комфортно, каквото и да означава това. Така че просто трябва да изчакате отговора на комисията, за да можете да си планирате нещата. Знам колко е изнервящо чакането и неизвестността, но такава е ситуацията.

# 545
Здравейте, искам да повдигна темата за финансовата помощ от Колежа. Тези, от вас, които са одобрени за отпускане на такава биха ли могли да споделят информация според вас спрямо какъв процент от общия годишен доход на семейство е определно намалението?
Доколкото четох коментари и съвети на потребители във форума, предвид икономическата ситуация към момента се препоръчва сумата, която едно семейство да отдели за образование да е в диапазона на около 10 макс. 15% от средния годишен доход на домакинството. В тази връзка точно искам да попитам дали при преценката си от Колежа взимат някаква максимална сума, % от годишния доход на домакинството или не.
Надявам се, че успях да го обясня добре.
На вълна сме обсъждане вкъщи на новата такса за следващата година и преценяваме дали бихме могли да си позволим записване в Колежа при новата ситуация.
Благодаря на включилите се
В нашето домакинство този % е около 18.

# 546
  • София
smooth, тоест вие сте получили финансова помощ при  такса за колежа, която се явява 18% от годишния ви доход? Защото това пита дамата.

# 547
smooth, тоест вие сте получили финансова помощ при  такса за колежа, която се явява 18% от годишния ви доход? Защото това пита дамата.
Точно така.

# 548
  • София
Точно така.
Малко е детайлите, но - нетния или брутния?

# 549
  • София
Точно така.
Без да съм дамата, мога да отговоря на 99%, че е нетният. Simple Smile

# 550
Точно така.
От нетото съм смятала този процент, включващо доходи от трудови и извънтрудови правоотношения, както и издръжки. Тази година за пръв път ще декларирам и доходи на детето.
Скрит текст:
получил е хонорари за превод и субтитриране на 4 филма за един филмов фестивал и е адаптирал един анимационен филм за хора с нарушено зрение

# 551
И на мен ми стана интересно какъв процент от дохода би могъл да се вземе предвид. Мисля че повече от 10% при положение, че се касае само за такса на дадено училище е оптимален. Особено в условията на висока инфлация, бавно покачване на доходите и т.н.
Близо 20%, което реално е 1/5 от целия ти доход е прекалено много. Да не говорим, че в случая се касае само за образование на детето. Тук сметките, които се правят стандартно за тези 10% от общия доход реално включват целия разход за образоване на едно домакинство. Ако и другите членове на семейството имат разходи за това перо? Ето в случая ние сме домакинство с едно дете, но и аз ходя на курсове за доп.квалификация, което също не е малък разход.
И реално ако ми направят отстъпка, която е 18 % - 20% от дохода ни за цяла година - не виждам начин да може да си го позволим.

# 552
  • София
Забелязвам в последните коментари, че разходи за други образователни услуги се отчитат като неизбежни, а само тези за колежа се очаква да бъдат намалени. Тоест, ОК сме да плащаме за друго частно училище, за собствена магистратура и т.н., но поради натрупаните разходи точно тази институция е длъжна да предложи сериозна отстъпка. Може би трябва да се приоритизират разходите, и да се оставят тези, които носят най-висока добавена стойност.
Покрай тази дискусия започнах да се замислям да подам документи за финансиране за следващата година, нищо че успяваме да платим таксата и със собствени средства.

# 553
  • София
И на мен ми стана интересно какъв процент от дохода би могъл да се вземе предвид. Мисля че повече от 10% при положение, че се касае само за такса на дадено училище е оптимален. Особено в условията на висока инфлация, бавно покачване на доходите и т.н.
Близо 20%, което реално е 1/5 от целия ти доход е прекалено много. Да не говорим, че в случая се касае само за образование на детето. Тук сметките, които се правят стандартно за тези 10% от общия доход реално включват целия разход за образоване на едно домакинство. Ако и другите членове на семейството имат разходи за това перо? Ето в случая ние сме домакинство с едно дете, но и аз ходя на курсове за доп.квалификация, което също не е малък разход.
И реално ако ми направят отстъпка, която е 18 % - 20% от дохода ни за цяла година - не виждам начин да може да си го позволим.

Още не съм видяла формите за попълване, но не съм сигурна дали въобще се описват разходите на семейството като допълнителни разходи за образование (това би следвало да включва и всякакви курсове, например езикови, за самото дете, разходите по другите деца в семейството и тези на възрастните), медицински разходи ако има нещо специфично в семейството и това е голямо перо, или пък кредити по жилище. А всички тези елементи с натрупване могат да са съществена част от нагледно висок нетен доход.

# 554
От всичко написано, а и от прочетеното назад в годините, става ясно, че нищо не е ясно и няма правила.
Помня написаното от Тинки за тяхната сага по отказ на достатъчно финансиране, при наличие на още поне две деца в ЧУ.

Общи условия

Активация на акаунт