Американски колеж - двадесет и седма тема

• 66 278
  • 750
  •   1
Отговори
# 315
  • София
Сега от интерес погледнах бюджета на СМГ за 2022 - барабар с целия ток, парно и заплати се връзва 4 милиона на година. Как с 12 милиона за персонал в АК, сътворяват такова текучество ми е необяснимо?

# 316
  • Sofia
Не знам дали в договора за Колежа, или в този от предишното училище на дъщеря ми, имаше клауза, че не могат да увеличават таксата с повече от 20% годишно (ако това може да бъде успокоение).

# 317
Това са  3000 лв увеличение.
Шарки беше напълно права в изказванията си в началото на годината.

Последна редакция: ср, 19 апр 2023, 18:24 от Дъждец

# 318
    • София
    Прави впечатление, че увеличението е по 1500 евро и за БГ, и за чуждестранни ученици. Това ми се струва доста странно.

# 319
    Supermint, не е удачно сравнението с бюджетите, защото в Колежа има чужденци, а те със сигурност са с различни заплати от тези на БГ преподаватели, поемат им се и част от разходите предполагам и т.н. Предполагам, че може да се иска среща и да се поставят тези въпроси.

# 320
    • София
    Supermint, не е удачно сравнението с бюджетите, защото в Колежа има чужденци, а те със сигурност са с различни заплати от тези на БГ преподаватели, поемат им се и част от разходите предполагам и т.н. Предполагам, че може да се иска среща и да се поставят тези въпроси.

Освен това колежът се помещава в множество сгради, свързани с алеи и тревни площи , имат общежитие и къщи за преподавателите, разходите за отопление и поддръжка са несравними.

# 321
    • София
    Е така де, затова СМГ харчи 500К/година за ток и градинари, пък АК 4М/година. Въпросът е защо има текучество и въпроси за 'академичното ниво', ако бюджетът за заплати е 4 пъти по-голям и 65% от преподавателите са българи ( числата са от писмото и броят на преподавателите е идентичен)?

Последна редакция: ср, 19 апр 2023, 18:48 от Supermint

# 322
    Искайте среща с ръководството и поставете въпросите. Ние сме 12 клас и за късмет няма да усетим това увеличение, но си струва да се обсъди това, защото със сигурност има семейства, които ще са поставени в доста неприятна ситуация.

# 323
    А само новите ученици ли ще са с тази такса или важи за всички?

# 324
    • Sofia
    За всички.

# 325
    • София
    С 2000 евро ли вдигат таксата или бъркам?

# 326
    • Софето
    С 2000 евро ли вдигат таксата или бъркам?
    1520€

# 327
    • София
    Сериозни са тези суми наистина. По отношение на текучеството и високия процент български преподаватели - защо мислите се случва? Допускате ли, че чужденците въпреки предложените им условия бързо напускат България? Какво е тяхното ниво, добри преподаватели ли идват в България?

# 328
    • софия
    Увеличението е 20+%. Не знам на някой доходите да са се повишили с толкова, колкото и да е високо професионалното му ниво.
    Българските преподаватели напускат, защото не владеят свободно английски/не могат да се напаснат към различния стил на работа. Чува се, че и атмосферата в общността не е най-приятна.
    Писах и за нивото на администрацията и бях наритана, че си позволих да се възмутя.
    Нивото на новите нейтив също е "забележително" - някои люпят семки в час, подбелват очи при задаване на въпроси в час, други нямат почти никакви изисквания по предмета и е лежерно.
    Общо взето за академично ниво на преподаватели е много силно преувеличено да се говори.
    Колкото по-дълго време дъщеря ми учи в Колежа, толкова повече осъзнавам, че няма почти нищо, за което да кажа, че мястото е различно спрямо добрите ДГ. О, и да не се лъжем! В Колежа методите за постигане на добри оценки на тестове са на едно ново ниво. Може би след време все пак ще мога да видя ползата.

Ако ще се иска среща, ще се присъединя. Меко казано съм ядосана, защото, освен нарасналите разходи за поддръжка (което важи за абсолютно всеки дори в частно качество), нищо друго от изложените аргументи няма основание, имайки предвид нивото в момента.

Доп. Новата такса ще предизвика по-голяма вълна заявления за намаляване на таксата. Ако се удовлетвори по-голям процент от тях, каква точно ще бъде ползата от това драстично повишаване?
    Тази такса слага фокус върху семействата, за които финансовият аспект не е проблем, а не върху децата, които имат различни качества.

Последна редакция: ср, 19 апр 2023, 18:52 от zvаnchе

# 329
    Всичко написано от Звънче + солената такса неминуемо ще доведат до падане на нивото. Ще приемат тези, които могат да плащат, а не тези с най-добри резултати.
    Не искам да съм на мястото на децата, които тази година кандидатстваха и до днес си мислеха, че са се справили и имат рални шансове. С новината за новата такса нещата рязко се промениха

Общи условия

Активация на акаунт