Интериорен и екстериорен дизайн по аматьорски - тема 81

• 44 953
  • 737
  •   1
Отговори
# 300
  • Варна
Почти всички мебели за съхранение на Икеа се продават с инструкции за закрепване към стената, мисля точно след инцидент с дете. Не е нещо специфично за конкретния модел. Спокойно пропускаме тази стъпка при монтаж.

# 301
  • София
Именно, имаха такъв инцидент, не един
https://www.bloombergtv.bg/a/8-novini-ot-sveta/42137-ikea-shte-p … krin-zadushi-dete

# 302
Правилно е това за укрепването. Скринове с малка ширина много лесно губят баланс ако се изтеглят няколко добре напълнени чекмеджета. Да не говорим, ако дете се хване за чекмеджето и се опита да дръпне. Някога точно ИКЕА бяха дадени под съд заради подобни инциденти.
Едно нощно шкафче трябва да е много по-широко.
Именно, за техните се касае.
Аз имам три малки скринчета, две от които ползвам точно като нощни шкафчета - не мърдат, не искат укрепване, от масив са, но не чам. И нощните шкафчета също не мърдат, стабилни са, макар и да не са големи /широки/.
От всичките ми мебели в 2 жилища, че и в трето /бившо/, само 1 има на Икеа - библиотека Били с вратички. 
И всеки момент ще я разкарам точно заради нестабилността, че уж я взех временно, пък 3 години откара вече.
И нито една мебел не е искала и не иска укрепване за стена, само тяхната библиотека. Що са мебели са?!
Утре ще реша друго да сложа или да разместя мебели и трябва да поправям стени.
Всяка мебел, каквато и да е тя, изисква правилно оразмеряване и конструиране, така че да бъде на първо място стабилна и безопасна за ползване. На техните все чета, че трябва да се укрепват, та не знам какво да мисля за проектантите им.

# 303
Всеки скрин ще се обърне, ако е по-висок, а чекмеджетата му са пълни с тежки неща и се извадят едновременно (на практика не се случва) Но и само най-горното чекмедже да е извадено,  ако е натоварено с тежки книги например, и му увисне едно 20 кг дете, пак може да се обърне.

П.П. По тази причина аз гледам винаги тежкото да е най-долу, а горе да е най-лекото и освен това скриновете да са леко надигнати отпред с лек наклон към стената. При липса на малки деца това е достатъчно и няма нужда от укрепване. Но с палави деца никога не е излишно човек да е предпазлив.

Последна редакция: пн, 08 май 2023, 22:28 от Черна станция

# 304
  • Пловдив
Като човек, върху когото е падала библиотека (дете бях естествено, качих се върху нея, за да стигна по-горен рафт, до който нямах достъп... Слава Богу, беше достатъчно висока, за да се опре на леглото на отсрещната стена и дефакто аз останах в нишата между библиотеката и леглото), има ли деца, то закрепването за стената си е абсолютно задължително, независимо дали става въпрос за мебел от ИКЕА или конструирана спрямо лични нужди.

Вкъщи, от съвсем малки учим децата на безопасност и уж разбират, но това не пречеше на малката, когато беше на 4-5, да се качи и да се люлее на долните вратички на библиотеката в стаята ѝ Scream Захваната е за стената, та не падна, та именно безопасността, когато има деца е най-важното в случая

# 305
  • София
Мда, аз така като дете обърнах шкаф, върху който стоеше телевизор-Велико Търново, беше с врати, не шкафове, отворих ги и се увиснах на тях, телевизора падна, хубаво, че не на главата ми, но се опитах да го спасявам с крак, е... куцах известно време, скриновете обикновенно се обръщат, защото децата вадят чекмеджетата и се катерят по тях... Библиотеките, както е описано горе... И това няма мн общо с читава или не конструкция има мебелите.

# 306
Не е съвсем да няма връзка дали са читави /масивни и стабилни/ или паянтови /леки, от рехаво ПДЧ или друг подобен материал/ мебелите.
Били се клати дори като отварям вратичката или го натисна с пръст, друг такъв шкаф не съм имала, нито ще имам (освен ако не сглупя втори път Simple Smile). Такива мебели бих помислила да ги приспособя за вграждане.
 Не мога да си представя да завинтя за стената орехов гардероб или скрин, витрина дори, от черешово дърво - ще изуродвам и мебелите, и стените.
Имам обаче брезова маса от Икеа, ами не мърда и от нея съм изключително доволна, дори не мога да я вдигам, въпреки че не е голяма. 
Разбира се, високи и тесни/плитки мебели с малко материал/като самостоятелни библиотеки, малки и високи гардероби/ е необходимо да се укрепват, изрично съм уточнила по-горе, но пак има разлика.
При обичайна употреба нормалните мебели не би трябвало да създават проблем. И на скринове сме се катерили като деца, и на шкафове, после синът ми и приятелите му, не са помръднали дори, камо ли да паднат.
Е, ако толкова малки деца, че да не разбират, че не трябва да се люлеят по врати на мебели или да вадят пълни чекмеджета на скринове и после да се катерят по тях, се оставят достатъчно време сами и без надзор, за да имат време да свършат и последната работа, преди някой да ги спре, е друг въпрос.  Деца могат да пострадат при почти всичко в дома, и хладилник могат да изпразнят и обърнат дори, но за него нито има изискване, нито го укрепваме на стена.  Затова до определена възраст са и под постоянен надзор. По тази логика трябва да си завинтваме за пода и масите и столовете, но не го правим.
Говорим все пак за обичайно ползване на мебели, при което те трябва да са достатъчно стабилни, а не априори да предпоставят падане, обръщане и т.н., защото са твърде леки.
Давам пример, който ми идва на първо четене - когато бяхме на квартира по време на ремонт, прахосмукачката при сравнително леко докосване, без натиск, местеше нощните шкафчета /не празни/,  докато моите /вече 60-годишни, но изглеждащи като нови/ избягвам сама да ги местя. Ето за тази разлика иде реч.
Моят мебелист казваше, че е отказал да изработи скрин по поръчка с размери на клиентка, защото нямало да е стабилен и можел да се обърне, правеше си изчисления за някакви пропорции, така че мебелите да са стабилни.

# 307
  • София
Ами явно им е излязло доста солено и така си измиват ръцете ако стане нещо.
И да когато нещо не се ползва по предназначение риск има, надали скрин ще се обърне ако го ползваш не като алпиниско съоражение.
Били са им най-кекавите, нискобюджетни и тн библиотеки и ние имаме една такава, времянка, дето е вече на доста повече години, от идеята си, ми хваната е за стената 🤷‍♀️
Да, може би 500кг скрин масив няма да има проблем дори и да се катерят по него, но масовката мебели имат този проблем.
Сега също имаме скрин икейски не помня искал ли е закачане към стената, не сме го правили, идеална стабиларка си е.

Иначе аз да съм била 3_4клас, не толкова малко дете, че да изисква постоянно наблюдение и пак направих "беля" 😂

# 308
Цитат
Иначе аз да съм била 3_4клас, не толкова малко дете, че да изисква постоянно наблюдение и пак направих "беля" 😂
Аууу, ама нямаше ли гадже по това време, че такива бели си правила? Simple Smile
Е, аз скачах от ниския покрив, а на високия на върха си четях книгата. Щото и най-близкият ми приятел от детинство на неговия и така си общувахме, че си обсъждахме и книгите.
Но бях по-голяма от 3-4-ти  клас, може би 6-7-ми и нямах гадже, то инак щях ли да се катеря по покривите да чета Simple Smile   
Чак 500 кг скрин нямаме, не знам колко е най-големият, но си е класическа мебел от плътен масив и не мърда.
Аз затова почти нямам съвременни мебели от масовите, и на дизайн, и на качество са ми прекалено компромисни.
Само Били-то и сега се сещам, че и едно шкафче за обувки в селската къща взех такова от Лидъл, ами държа го, като си вадя чехлите. И то е пътник, но е бяло и се връзва с друго бяло шкафче  и бяла пейка в същото антре, та засега го държа, а и не обитаваме постоянно и проблемът още се преглъща.
 Като реша дали мебелите в крайна сметка ще останат там бели или не, ще взема друго.
Преди години такава мебел дори нямаше да допуснат да се произведе, а сега просто те инструктират да го боднеш в стената и въпросът се счита за решен. А не е, но това е друга тема...

# 309
  • София
😂 😂 😂 Преди колко време? По соца беше пълно с паянтови пдп мебели.

# 310
В спалнята имам доста голям гардероб от дебели плоскости( италиански е), но и за него пише да се закачи.
По време на земетресението 2012 се люлееше доста зловещо.

# 311
😂 😂 😂 Преди колко време? По соца беше пълно с паянтови пдп мебели.
Не знам за кой соц говорим, но в къщи от това време има само една библиотека от ПДЧ с вратички и тя е тежка и масивна, хич не е паянтова. Останалите мебели са масив, без изключение.
Ще ми се да я сменя, но е съвсем здрава, включително панти, механизми, няма дори външни следи от употреба и се въздържам. Най-много да я префасонирам, но още не ми е избистрена идеята и музата я няма.  В краен случай и в този си вид ще отиде в мазето за радост на мъжа ми, че да си прибира на поредното място инструментите и други джаджи, които заплашително превземат все повече територия.   
За високите мебели /гардероби и подобни/ е ясно, че са по-рискови, но обсъждането тръгна от най-обикновено ниско скринче, та за тези мебели ми е думата - до средна височина.

# 312
  • София
Колкото по-ниско, малко и леко, толкова по-лесно за събаряне ако някое дете тръгне да ги ползва за катерушка. Ако ти такива притеснения нямаш, нищо не то пречи да пропуснеш тази стъпка.
Иначе, радвам се, че имате здрава секция от соца, но съгласи се, тя не е било единственото, което се е произвеждало тогава.
Не виждам защо трябва да се спори, има причина да го има в инструкциите за монтаж, тя не е толкова или винаги заради качеството и здравината на съответната мебел, твоя работа е ще я спазваш ли.
По същите причини в инструкциите на ел. уредите има всякакви предупреждения, за които човек би решил, че само ненормалник не би ги спазил, но явно такива има, патили са(плащали са) , връзват си гащите.

# 313
То пък голямата работа, като се продупчи стената. При разместване на мебели, обикновено се тегли една боя, преди това малко паста на дупката, леко шкурене и готово.
Само да не е венецианската мазилка, която имах и повече не искам да чувам😆

# 314
Колкото по-ниско, малко и леко, толкова по-лесно за събаряне ако някое дете тръгне да ги ползва за катерушка.

За малко и леко ОК, но за ниското е таман обратното - ниският център на тежестта е стабилен, високият е нестабилен.

Кой от двата скрина е по-нестабилен?

Общи условия

Активация на акаунт