Д-р Радослав Симеонов от клиника Дентатайм, един от най-добрите имплантолози в страната, отговаря на Вашите въпроси за зъбните импланти


Зъбни импланти и пародонтоза - как зъбните импланти могат да помогнат при напреднала пародонтоза (пародонтит)?
Поставянето на едночастови зъбни импланти е едно от най-добрите решения при пациенти с тежък пародонтит (пародонтоза), когато зъбите са разклатени и тяхната загуба е предстояща и неизбежна.

Лечението с едночастови зъбни импланти се характеризира с висока успеваемост, тъй като самите импланти притежават гладка, полирана повърхност със специално покритие, което не позволява задържането на бактериите, причиняващи пародонтозата.

На този тип пациенти обаче, традиционно  се отказва лечение с конвенционални (двучастови и с грапава повърхност) зъбни импланти, поради факта, че то може да бъде неуспешно. В тази група имаме висок риск от инфекции на венците около имплантите, които могат да прераснат в периимплантит и това да доведе до загуба на конвенционалните (двучастовите) импланти.

Какви са основните видове зъбни импланти?
Най-общо зъбните импланти се разделят на едночастови и двучастови, като системи за лечение и приложението им в голяма степен се определя съответно от наличието или липсата на достатъчно кост при пациента.

Лечението с двучастови зъбни импланти е по-продължително във времето и често налага добавянето на кост.

При едночастовите зъбни импланти лечението се провежда в рамките на 3 до 5 работни дни и на пациентите са поставят окончателни зъбни конструкции, с които незабавно могат да се хранят и да възстановят всички говорни и дъвкателни функции. Наричат се още бързи или експресни, заради бързото изработване на конструкция върху тях - те заместват липсващите зъби и върху тях се изработва мост, също както върху зъби.

Възстановяване след поставяне на зъбни импланти - колко време отнема и как протича?
Важно е да се отчете първо мястото на имплантирането, дали имплантът ще се поставя веднага след екстракцията, имало ли е възпаление в костта и меките тъкани на това място и колко травмираща е била екстракцията на зъба.

Най-общо, ако говорим за възстановяване на костта на мястото на имплантиране, тогава са необходими минимум 2-3 месеца за долна челюст, и 4-6 месеца за горна челюст. Ако говорим за възстановяване на меките тъкани, то тогава 2-3 седмици са достатъчни за заздравяване на тези тъкани.
В повечето случаи, в моята практика обратната връзка от пациентите е, че в рамките на няколко дни до седмица, те напълно забравят за хирургичната интервенция. Аз препоръчвам да се използва вода за уста или гел за венци, които помагат за поддържането на добра хигиена на мястото на имплантирането. Повече и подробни съвети от мен в тази насока можете да видите на нашия уебсайт - Възстановяване след поставяне на зъбни импланти.

Зъбни импланти при пушачи - какво трябва да знаем?
Тютюнопушенето не е крайна контраиндикация за поставяне на зъбен имплант. Тъй като то намалява качеството на кръвоснабдителния процес в челюстните кости, обичайно се приема за пречка при възстановяване с конвенционални (класически) зъбни импланти.
Едночастовите зъбни импланти се закрепват в дълбоките и твърди части на костта, които са по-малко кръвоснабдени и в по-малка степен биха се повлияли от вредните фактори свързани с тютюнопушенето.
Доколкото е  възможно, желателно е да спрете пушенето преди поставянето на импланта за няколко дни, и поне 24-48 часа след неговото поставяне. Не е необходимо само заради имплантирането да спирате да пушите доживот, но като цяло  е препоръчително за Вашето общо здраве да не пушите.

Базални зъбни импланти - успеваемост и от какъв специалист трябва да се поставят?
Базалните импланти се отнасят към групата на едночастовите зъбни импланти с имедиатно натоварване и раздела на Стратегическата имплантология. Базалната имплантология е сложна като хирургия и зъботехника, затова за съжаление има стоматолози, които правят неуспешни опити и след това техните грешки се приписват на имплантологичната система като цяло, а не на отделния лекар. Затова е важно базални импланти да се поставят от специалисти, които са профилирани в тяхното поставяне и притежават необходимия опит и сертификация.

Успеваемостта на базалните импланти е същатата, а в някои случаи дори надвишава тази на двучастовите импланти.  Възможно е да се поставят базални импланти и за заместване на един зъб, това може да се определи за конкретният случай, но тази система работи най-добре при възстановяване на всички зъби или сегменти, т.е. липсващи 3 или 4 зъба.

Базалната имплантологична система работи много успешно, когато обаче, се прилага от опитни професионалисти в специализирани клиники. Нашата клиника за зъбни импланти Дентатайм притежава такъв профил, специализация и сертификация. Всички зъбни импланти, с които работим, включително и базалните, се поставят по утвърдени международни протоколи, закупени са от официални представители на имплантологичните системи в България и притежават паспорт, който даваме на пациентите за всеки поставен имплант.

Колко издържат зъбните импланти и каква профилактика е необходима?
Зъбните имплантите нямат „срок на годност“, т.е. не се очаква да бъдат подменяни след определено време. Всичко зависи от това каква е системата и как са поставени самите зъбни импланти. Има импланти, които изпълняват своята функция в продължение на 20-30 години, но все по-често се говори за възможността да се появи периимплантит около тях - възпалителен процес, засягащ меките и твърдите тъкани около самия зъбен имплант.
При добре свършена работа от имплантолога, добра изработка на короните върху имплантите, при поддържане на добра орална хигиена, както и без някакви общи тежки хронични заболявания, които водят до увреждане на метаболизма на костта, имплантите могат да служат цял живот на пациента. Това е най-доброто и дълготрайно решение за заместване на липсващи зъби, както функционално, така и естетично.

Зъбни импланти при стопяване на костта - какво трябва да знаем?
Стопяването на костта е физиологичен процес и ако протича нормално, може да предизвика подвижност и загуба на зъбите в много напреднала възраст. За съжаление обаче, много фактори в съвременния начин на живот и хранене оказват неблагоприятно влияние върху този процес и водят до по-ранна и по-ускорена загуба на кост.
Това, което може да направи пациентът, е да поддържа много добра орална хигиена, поне два пъти годишно да посещава своя лекар по дентална медицина и ако той професионално подхожда към пациента, т.е. правят се поне 2 пъти годишно ортопантомографии (панорамни снимки), може да следи нивото на костта и да се реагира навреме, за да се забави процесът на резорбция (стопяване).

Какви упойки се поставят при поставяне на зъбни импланти, интервенцията безболезнена ли е и задължителен ли е приемът на антибиотик?
Упойката, която най-често се поставя е стандартна и прави оперативната част напълно безболезнена.  Тя е на практика същата упойка, която се използва и при лечението на кариес и екстракция на зъб.
В някои по-специфични случаи интервенцията може да се проведе под „будна седация”. Тогава е добре да се се предвиди помощ от близък човек за прибиране на пациента от клиниката след операцията и известна помощ в първите няколко часа.
Приемът на антибиотик е нещо, което имплантологът преценява индивидуално за всеки пациент, в зависимост от общото му здравословно състояние, вида на хирургичната интервенция и много други фактори.

Вашата консултация с д-р Радослав Симеонов можете да запишете през сайта на клиника за зъбни импланти Дентатайм в София или на телефон (+359) 892 600 602.

Последна редакция: чт, 09 мар 2023, 13:50 от Адри