Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема № 11

• 29 600
  • 764
  •   1
Отговори
# 165
  • София
За животните не знам, но хората си пикаят и посред бял ден.
Има трафопост пред блока - срещу входовете - отзад е тоалетна от години въпреки, че се вижда от отсрещните сгради. Един циганин си беше решил, че няма и да се крие, само обръщаше гръб към входа. В близост има оживено кръстовище, пешеходци и е почти в центъра на града.
Най-забавно беше един като бързаше да се скрие между бус и кола. Ама буса го преместиха в най-неподходящия момент.

Ако и хората пикаят, не се борете с кучетата - те просто надушват и отиват и те. Освен да им сложите ето този знак - youtube, youdude, каквото дойде:)

Или някоя от вариациите по темата:

Ето го и на живо, двете заедно:

# 166
Имаме осветление на входа, което е постоянно вечер. И камера имам, която мога да сложа, но ми трябва помощ за поставянето. Обсъждали сме и поставянето на някакви външни врати, понеже входа е закътан леко навътре.
Благодаря ви за съветите!
Ще полея с нещо на първо време, че не се търпи.

# 167
Доскоро живях в кооперация на 5 етажа, която обитавахме само две семейства - ние и една възрастна много мила съседка. Нямаме учредена етажна собственост, защото си се разбирахме по всички въпроси цели 15г.
Скоро се нанесе още едно младо семейство, ние продадохме две жилища и вече стана доста населено. Продадохме ги на уж нормални хора, но едните купувачи явно са скандалджии и на мен сега ми е съвестно, че ще тормозят добрата жена, която е и болна. Имам два въпроса:
1. Възрастната комшийка има две жилища, в едното живее, а другото дава под наем. Тя колко гласа ще има на събранията на етажната собственост?
2. Мой близък има жилище там в което не живее. Мога ли аз да го представлявам на учредяването на етажната собственост и после на събранията и с пълномощно ли става това?

# 168
1. Колкото ид.части има, с тях ще гласува. Не се броят гласове, а ид.части се събират и решения се вземат с % - с 67% ид.части, с 51% и т.н.
Ако тя ще гласува на ОС, наемателят няма да се брои тогава.

2. Отворете закона от линка на 1 страница - там е обяснено кой кого и как може да представлява на събрание.

# 169
  • София
Гласовете са съобразно идеалните части, които има процентно и сумарно за двете жилища. Ако са малки, то някой дори с едно голямо жилище може да има повече проценти.
Можеш устно да упълномощиш член на домакинството за Общо събрание, можеш писмено да упълномощиш комшия да те представлява. Но доколкото разбирам ти вече се явяваш изцяло външен човек за тази етажна собственост и не помня да съм попадал на такава опция в закона.
Но прочети го, да.

# 170
Несобственик, ако иска да представлява с-к, му трябва пълномощно с нотариална заверка на подписа.

# 171
Благодаря!
Жилището е на сина ми, но се води на дядо му. Не ми се иска те да се разправят с луди жени, които спират плътно пред чуждите гаражи и твърдят,че не могат да се използват от собствениците си без позволение на етажната собственост.😆

# 172
Ко не?! Ако пред гаражите няма място да спре кола без да пречи на маневрирането - 112 и идва репатрак да вдигне колата. За спрян достъп пък съвсем.

# 173
Да, ще дойде репатракът, ама сметката е за повикалия го....

# 174
Дали - знам за случай със затапена кола. Шофьорът звъни на 112 - от там чрез МВР звънят на нарушителя и му казват да премести колата до 10 мин иначе идват и взимат колата. Разяснили са му какво ще му струва да си я прибере от наказателния паркинг + глоба за неправилно паркиране.
Малко няма логика изправната страна да плаща.

# 175
  • София
Ако терена е частен, плаща собственикът на терена. Но пък нарушителят ще си плати глобата + наказателният паркинг. Това е проверено за частна кола на чужд паркинг.
От друга страна, ако пречи на движението и затапва - то тогава репатрака ще си е за сметка на провинилият се, според мен.
Последно, на въпроса как го намират - специално за София е достатъчно веднъж да е пращан СМС за зелена/синя зона. И от там ще получите известието. Аз скоро получих за старата служебна кола за спиране на служебен паркинг в зоната, нищо, че в момента не я карам.

# 176
Ако терена е частен, плаща собственикът на терена. Но пък нарушителят ще си плати глобата + наказателният паркинг. Това е проверено за частна кола на чужд паркинг.
От друга страна, ако пречи на движението и затапва - то тогава репатрака ще си е за сметка на провинилият се, според мен.
Последно, на въпроса как го намират - специално за София е достатъчно веднъж да е пращан СМС за зелена/синя зона. И от там ще получите известието. Аз скоро получих за старата служебна кола за спиране на служебен паркинг в зоната, нищо, че в момента не я карам.

Здравейте, а за тези случаи? За Варна става на въпрос. Рампата за подземният паркинг е двупосочна и всеки ден има поне 4 паркирали коли на дясната страна.

# 177
  • София

Здравейте, а за тези случаи? За Варна става на въпрос. Рампата за подземният паркинг е двупосочна и всеки ден има поне 4 паркирали коли на дясната страна.

Този белият отляво си е запушил без съмнение. За другите не знам, все пак има някакъв достъп. На ваше място бих си сложил една бариера автоматична горе на рампата, и проблема се решава веднъж завинаги.

Иначе, на оградените в червено места се бяха научили да спират, съответно при паркирала кола отдясно до тротоара срещу паркинга влизането беше много трудно - и след продължителна борба чрез паяци (безплатни за нас), в крайна сметка сложихме виждащите се на снимката малки бетонови колчета (незаконни), и проблема се реши веднъж завинаги.

Последна редакция: пт, 07 апр 2023, 11:31 от XuHuHa

# 178
Не става с паяк в нашия случай, защото до гаражите се стига през проход в кооперацията. Консултирах се- нахалните новодомци освен, че тотално пречат на използването на 3 гаража, въобще нямат работа в задния двор, защото "притежават" 0 идеални части земя. Дадоха ми номер на дежурния в районното за да звънна, когато колата е там. Иначе, полицаите бяха готови и на момента, но колата не е там.

Последна редакция: пт, 07 апр 2023, 16:58 от Чи лу

# 179
Ако сградата е строена с право на строеж, имат право да ползват земята за да стигнат до жилището си. Все пак не си представяш че могат да летят и трябва да не стъпват върху земята, която е чужда с-ст, нали....за да влязат в ап.си директно от улицата, разпервайки крила.
Собственикът на земята, като си е дал з@дника под наем и е учредявал ПС, да се бе запознал с това право...
Масово си мислят, че като е тяхна земята, сал те могат да я газят. А не е така.

Общи условия

Активация на акаунт