Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема № 11

• 29 619
  • 764
  •   1
Отговори
# 195
С такива нахалници още отначало ги  режете и им спирайте набезите, защото ще ви се качат на главата.

# 196
Комшия не, Петя, само суперфициар. Балкан разлика има.

# 197
Гаражите са си част от кооперацията, партер. Купени са заедно с жилищата.
Ами тогава ако някой ти пречи да си ползваш собствеността по предназначение може да ги завлечеш в съда и да искаш да престанат. Лошото е, че ако и впоследствие продължат да ти пречат трябва пак да правиш разходи за същото. Според мен подобни проблеми се разрешават успешно само с местене.

# 198
Никакви разходи няма да правя. Аз се набутах днес за този адвокат, защото се занимава точно с това и исках да го чуя от него. Иначе юристи има много, около мен, ще ме заЩиЩават пламенно и без хонорар в съда😂
Лошото е, че ми казаха, че не мога директно да отивам да я съдя, а аз още снощи в 23.00ч изявих мерак😂😂

# 199
  • София
Нямат работа с коли във вътрешния двор.
Сложете си бариера. Нека те ви съдят, ако им стиска.
Не можете да им ограничавате достъпа до сградата, но категорично нямат право да паркират във вътрешния двор.

Напълно ви вярвам колко нагли могат да са хората, защото и родителите ми имат сходни проблеми.

Скрит текст:
Истинска история. Блокът на нашите е с магазини отпред и гаражи отзад. Нашите имат предвидена топла връзка между магазин и гараж, който се пада точно зад него. Но съседите нямат такава, защото магазинът и гаражът им се допират само в единия ъгъл. В израз на добра воля и приятелски отношения, баща ми е отделил част от собствения си гараж, в ъгъла, един триъгълник, колкото да си направят врата и да може да се минава от там. Поради това в този ъгъл на гаража няма рафтове за багаж, както от другата страна, на практика гаражът е леко осакатен, макар и използваем. Преустройството е направено от татко изцяло за негова сметка, само като добросъседски жест.
Наскоро съседът отишъл при баща ми и го питал, не може ли още малко да премести стената или да я смени с по-тънка, защото синът му напълнял и му било трудно да минава.
?!?

# 200
Така е, няма ненаказано добро Sad

# 201
Ми, то и ние изпатихме от глупостта и добрината си. Дъщерята, която всъщност е шофьорката (51г) първо плахо и възпитано попита, дали може да спира понякога вечер, когато идва да види майка си. Това било много рядко и рано-рано сутринта тръгвала, преди мм да паркира. Ние се съгласихме, защото живеем другаде и нали, разбииш ли, ще е много рядко. Да, ама то стана всяка вечер, защото дъщерята всъщност си живее там. И това не успя да ме разяри, макар, че понякога вечер ходим на гости наоколо и вместо да си оставя колата в двора, обикалям да търся място.
Но, чашата преля, когато два или три дни колата и не помръдна от двора. Аз и писах  учтиво на вайбър да я махне  и повече да не спира там, "ако обича".
Отговорът: "Не ми харесва тонът. Нищо не мога да направя с колата, защото ще отсъствам 20 дни"🤔
Прибра се след 20 дни и заяви, че ще спира там, щото имала право. После майката взе телефона и бълва 30мин глупости, като междувременно около 6 пъти попита с какво образование сме аз и мм😂
На това му викат: подаваш пръст и ти отхапват ръката до лакътя. Обаче сега, сама ще се задави с хапката, щото можеше да си спира всяка вечер и да си свирка. Ние горе-долу и бяхме позволили.
Колко трябва да си нагъл, за да си оставиш съзнателно колата 20 дни на чуждо място, пред чужди гаражи?

Последна редакция: пт, 07 апр 2023, 23:22 от Чи лу

# 202
Сложете си порта, и им спрете достъпа.

Последна редакция: сб, 08 апр 2023, 12:11 от petiaivanov

# 203
  • Сф
Имам един въпрос. Относно ремонтите в жилищна сграда. По наредба на СОС от 8 до 14 и от 16 до 22 в делнични дни , събота и неделя и празници не, освен със изричното съгласие на съседите. Какво ще рече това изрично съгласие според вас? Трябва всички да нямат против или мнозинство или какво? Предполагам ще е писмено. Че тука едни ми наглеят, хем кротко пробвах да им обясня. То не бе събота и неделя , ама и на Цветница да запалиш тежката артилерия ...

# 204
  • София
При нас/110 апарт. 18 етажа/ ако ще се ремонтират шумно в почивни дни просто слагат 1 обява на таблото до входа.
В момента у нас има майстори в тоалетната - къртят и сменят общия мръсен канал, защото в долната съседка тече. Теча е точно между двата етажа.
Извикани са от домоупавителката, тя ще им плаща.
Ако някой си позволи да ми прави забележка - няма да му обърна внимание. Да се разправя с нея и съседката долу.  Какво като е Цветница, нали е за общо добро.
А и в къщи цветни имена нямаме.

# 205
Дай точния текст от наредбата - как е формулирано дословно?

# 206
  • Сф
Айша , при авария е друго, по всяко време може. И не питам как сте се разбрали във входа и "какво като е Цветница или неделя" , питам за тълкуването на наредбата на СОС за обществения ред. https://sofia.obshtini.bg/doc/3792691
Сега погледнах и аз наредбата , само ако никой не писне явно от засегнатите.  Ами мълчете си, щом ви устройва къртач в неделя , какво да кажа . Въпроса е, че ако дори само на мен пречи, не става явно. 112 и се обяснявай как точно само днес можеш да къртиш. Не е към теб Айша , не ме разбирай погрешно, да не влизаме в полемика кой какво има вкъщи и защо

# 207
  • София
За съжаление не е авария. От месеци се борим с тъпата домоуправителка да извика и плати ремонт на общи части.
Иначе, въпреки наредбата се кърти в почивните дни в блока. Само 14 - 16 ч. спазват тишина.

# 208
Празници не се споменават в наредбата ви, а работни и почивни дни само. Значи само официално обявените за почивни дни празници се има предвид. Не всички празници.

Изрично съгласие означава ...ами изрично, конкретно и категорично.

Често поставят бележка наколко дена по -рано, че на ден Х ще се вдига шум, плюс извинение и молба за проявяване на разбиране.

Дали всички или с решение - не знам.
По-скоро няма как всички да се питат, защото по наредба този шум може да пречи и на съседен блок..едва ли целта на наредбата е била да се обиколи целия квартал за да се съберат подписи от всички...

Не пречи, на коготу шумът му създава дискомфорт, да повика полицията...

# 209
  • Сф
Да Тета, официалните празници - ето Великден 4 дни са го дали например. По нашия календар де,   че някои от майсторите  по Рамазана се движат 😉
Така е , да. То много ясно ,че съседа на 9 тия в другия край може да не чува, ама ако е под теб или малко надолу/нагоре в панелката, все едно е у вас. Аз съм учудена ,че при Айша не се спазва това с ремонтите , защото обичайно за Сф не е така и се съобразяват с ремонтите хората. Просто си оставят тихи дейности за уикенда , така че да не пречат на околните. Знам и защото мм е в бранша и също се съобразяват самите ремонтиращи. Разбира се авария , инцидентно, наложително нещо всеки проявява разбиране обичайно, нали целта е разбирателство в ЕС ! Но когато някой се направи на интересен в стил " Я ще си правим така щото пък кой е казАл " вече се действа на принципа " Сложи простака на място както си трябва". Виждам ,че и с паркирането спорите по- горе. Хич не е лесно ...
Но в крайна сметка всички искаме да има малко ред, нали? Никой няма против хубавото и правилното, освен когато не касае собствената му черга понякога. Щото пък утре като се нанесе тоя новодомец с малко дете ,първи ще писне, че над него ехти музика от кино уредба, нищо че е в разрешените часове. Едва ли слуша металика ..
На макс. Та така. Благодаря Тет.
Ей го е ..сега пълни контейнера със строителни отпадъци...и до него хвърля боклуци. Ами...само с глоби се оправят подобни .
Лек ви ден и Честит празник на празнуващите! 💐

Общи условия

Активация на акаунт