Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема № 11

• 29 621
  • 764
  •   1
Отговори
# 210
Празник или не, днес е почивен ден, това че съвпада с празника е подробност. Нямат право да вдигат шум до утре. Ако празникът е официален и е в делник, то пак става неработен и пак не се вдига шум...
PureLove, хубав празник! Дано поне по Великден Ви оставят на мира!

# 211
Подробност е, която уточних във връзка с поста на Пюр....защото някой може да си помисли че важи за всеки празник. За това се чете наредбата...

Аз не държа да ми пазят тихо цяла събота и неделя. Държа 14-16 да се спазва....

# 212
ако се изгражда в сградата, система за вентилация (аспираторите)
Имали в закон, правилник някакви изисквания за вид тръба материали, или е кой както му хареса

# 213
Проект няма ли...там се дават подробности ...

# 214
засега това е само идея - и се смята ориентировачно като цена - например проблем ли ще е ако требите са пластмасови а не метални
гледам продават и пласмасови - но има разлика дали е в частен имот или обща част - затова питам - регламент има ли за материала на тръбата

# 215
Регламент със сигурност има, вкл.се вземат предвид и изисквания за пожароустойчивост...
Според мен попитайте някой проектант по ОВ /отопление и вентилация/, или строителен техник/инженер...в тази оцласт, ще ви ориентират.

# 216
засега това е само идея - и се смята ориентировачно като цена - например проблем ли ще е ако требите са пластмасови а не метални
гледам продават и пласмасови - но има разлика дали е в частен имот или обща част - затова питам - регламент има ли за материала на тръбата
В проекта ще имате част пожарна и там ще е описано всичко.
Иначе може да прочете Наредба Iз-1971

# 217
Ако ще се чудите кухненския аспиратор къде да го включите или изкарате на фасадата, ПВЦ със съответното фи като коляно, преди това алуминиево гофре.
Ако ще е система за цялата сграда, проектант ОВК и той прави всичко + ккви материали се ползват. Метални коминни тела са по принцип, незапалими, негорими.

# 218
Никакви гофрета към аспиратора. Това понижава налягането и усилва шума. Само
твърди връзки  да се използват.

# 219
гофрето знам че е шумно, като процес не ми се вижда сложно, да се пусне една тръба до канализационната тръба , има място

# 220
Вентилационна тръба може би?
Канализация е друго, за мръсната вода...

# 221
  • София
Явно там имат място, до канализационната, това е писала мюзик.

# 222
  • In the land of Never Never
На мен ми смърди на чужди манджи, когато някой по етажите реши да си включи аспиратора. Нещо не е направено както трябва, трябва да има някаква клапа вероятно, но апартаментът е обзавеждан преди 20 години и не знам какво са правили тогава. Много е шумен абсорбатора освен това, но работи.
Да купя нов, да викам майстор да го сменя, не мога да си причиня това колосално усилие. При този дефицит на майстори, техните претенции и при тези цени, вече съм развила алергия към ремонти, освен ако не са крайно наложителни.

# 223
  • София
На мен ми смърди на чужди манджи, когато някой по етажите реши да си включи аспиратора. Нещо не е направено както трябва, трябва да има някаква клапа вероятно, но апартаментът е обзавеждан преди 20 години и не знам какво са правили тогава. Много е шумен абсорбатора освен това, но работи.
Да купя нов, да викам майстор да го сменя, не мога да си причиня това колосално усилие. При този дефицит на майстори, техните претенции и при тези цени, вече съм развила алергия към ремонти, освен ако не са крайно наложителни.
Най-лесното решение е монтиране на клапа след абсорбатора или на връзката към комина. Може и сама да се справите, а клапи продават в големите строителни магазини - от типа на Бриколаж, Баухаус и подобни.

# 224
Купувате си от тези клапи и забравяте за миризмите
https://aspirator.bg/vazvraten-klapan-za-aspirator-naber-thermobox

Общи условия

Активация на акаунт