Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема № 11

• 29 030
  • 764
  •   1
Отговори
# 630
  • София-в сърцата на моите деца
Нашите не са равни...Питам другите, които събират равни вноски как разпределят разходите за ремонт. В нашия бивш вход всичко се определя от профито, живущите са съгласни. Не питам Тета, а тези, които събират поравно

Еми нали обясних подробно, явно на някои не им се обяснява, а други си събират по ид.ч., особено в блокове с апартаменти с голяма разлика.
https://bg-mam.ma/p/1532115/46546276
Нали разбирате,че ако не си събирате по закон  сумите много лесно този,който не плаща може да ви атакува в съда!  Фонд ремонт е по идеални части-ние сме приели -5лв-гарсониери, 7лв-двустайни и 9лв тристайни. /по принцип мин.вноска е 1% от мин.раб.заплата/.Колкото до такса режийни сме приели  по 6лв на човек, но ние сме 8ет.блок , в който живеят повече пенсионери и по-малко деца.

# 631
Нашите не са равни...Питам другите, които събират равни вноски как разпределят разходите за ремонт. В нашия бивш вход всичко се определя от профито, живущите са съгласни. Не питам Тета, а тези, които събират поравно

Еми нали обясних подробно, явно на някои не им се обяснява, а други си събират по ид.ч., особено в блокове с апартаменти с голяма разлика.
https://bg-mam.ma/p/1532115/46546276
Нали разбирате,че ако не си събирате по закон  сумите много лесно този,който не плаща може да ви атакува в съда!  Фонд ремонт е по идеални части-ние сме приели -5лв-гарсониери, 7лв-двустайни и 9лв тристайни. /по принцип мин.вноска е 1% от мин.раб.заплата/.Колкото до такса режийни сме приели  по 6лв на човек, но ние сме 8ет.блок , в който живеят повече пенсионери и по-малко деца.
Кой не си плаща? Дали наистина си мислите, че не знам закона, за да ми възкликвате? И дали прочетохте, че сме имали 100% съгласие на събранията и ДА,  взели сме информирано решение и знаем какво би станало в съда?
Питането беше как процедират блоковете, които не събират по закон вноските и съм дала ясен отговор, защо и как и при нас.

# 632
Здравейте
Аз с едно питане - при освежаване на стълбище - парите идващи от ФР се събират не само от притежателите на апартаменти , но и на гаражи, нали ?!
Ако собствениците на гаражите са неоткриваеми (дълга история) как следва да се направи преразпределението на техните общи части за събиране на сумата … за съжаление няма как да си вземем тези пари от тях Sad

# 633
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
зависи.
при нас гаражите са с отделен вход и са обособени като отделна етажна собственост.
не биха участвали в освежаването на входа, както и ние не бихме участвали в освежаването на гаражите.

# 634
Имаш предвид, че те участват в режийните, но не и във ФР ли ? Два от гаражите са собственост на притежатели на апартаменти и са с топла връзка със сградата.

# 635
кой точно е собственикът няма връзка.
важно е как са разположени във или извън сградата.

и в режийните не участват, защото няма достъп до тях през сградата. както вече писах, с отделен вход са.
и всичките им инсталации са отделни. имат си партиди за тях, плащат си ги както са си решили - отделна ЕС са.

# 636
кой точно е собственикът няма връзка.
важно е как са разположени във или извън сградата.

и в режийните не участват, защото няма достъп до тях през сградата. както вече писах, с отделен вход са.
и всичките им инсталации са отделни. имат си партиди за тях, плащат си ги както са си решили - отделна ЕС са.
Гаражите са във сградата.
Може би в началото не го описах ясно - гаражите са всъщност първи етаж.
Аз имам гараж в друга сграда, където ако следваме логиката на твоите думи не трябва да плащам нищо … имам си отделен вход , не влизам вътре по никакъв повод , нямам топла връзка ,  разбира се отделна партида и се водя към ЕС на тази сграда.
И ми се начислява естествено ФРО сграда.

# 637
различно е. нашите не са под блока, а до него. покрива на гаража се явява площадка зад блока и това е единственото общо.

а твоят гараж, доколкото разбирам, е в сградата. ако от него не се влиза в сградата по никакъв начин би трябвало да плащаш фонд ремонт, заради общите фасади, покриви, инсталации - електро и ВиК... но не и режийни за ток, асансьор, почистване...

в стария ни блок имаше магазини на партера.
те не плащаха за освежаване на входа и не плащаха нищо за асансьора,  защото физически нямаха достъп до тях.
участваха във всички останали общи части.
но всичко това беше договорено на общо събрание.

# 638
различно е. нашите не са под блока, а до него. покрива на гаража се явява площадка зад блока и това е единственото общо.

а твоят гараж, доколкото разбирам, е в сградата. ако от него не се влиза в сградата по никакъв начин би трябвало да плащаш фонд ремонт, заради общите фасади, покриви, инсталации - електро и ВиК... но не и режийни за ток, асансьор, почистване...

в стария ни блок имаше магазини на партера.
те не плащаха за освежаване на входа и не плащаха нищо за асансьора,  защото физически нямаха достъп до тях.
участваха във всички останали общи части.
но всичко това беше договорено на общо събрание.
Да, точно така е … 2 от гаражите се ползват от външни хора и те реално не влизат през входа на кооперацията - и те не плащат режийни Simple Smile
Но би трябвало да участват във ФРО Simple Smile

# 639
Входните такси при нас не са на живущ а на апартамент , ремонтите са на ид.части  големите Simple Smile  Осветлението поравно го делих , догрма по ид.части .

# 640
Преди време ви писах, че всякакви индивиди пикаят точно пред входа ни, който е навътре в тунелче. Но напоследък положението е нетърпимо. Смрадта е невероятна, нищо не ги спира. Та сме решили да сложим врата на входа на самия тунел.
Ще трябва да се изнесат и пощите и домофоните. За сега клоним към обикновена, неавтоматизирана врата. Нещо като тези. Ще съм ви благодарна за координати на фирми за София ако някой е поставял нещо подобно или за всякакви съвети.

# 641
бих попитала първо в общината. не се знае какви ще ги накъдрят там ако някой подаде оплакване, че му е ограничен/затруднен достъпа.

при нас сложиха колчета, за да не се паркира точно пред входа на подземните гаражи. махнаха ги и отнесоха глоба. не знам повече подробности, но доста писане и ядове имаше.

# 642
“Каракашев” правят хубави врати. Използвали сме ги.  Сайтът им не е добър, но работят добре и са коректни.

# 643
И при нас имаше препикаващи граждани( на камерата откъм улицата сме ги виждали), но понеже нямаше как да ограничим достъпа до мястото, сложихме отгоре лампа със сензор- е, спряха се, щото никой не ще да е добре осветен, докато се облекчава. Иначе и ние мислехме да изнесем пощите и домофоните и да правим нова врата, но предвид липсата на събираемост на таксите за режийни и за ремонт и офертите, които получихме, ни мина бързичко ентусиазЪма...

# 644
  • Под Слънцето
Привет, хора!
Моят казус  и търсене е за това , къде да чета , че ежемесечните сметки / такси за ЕС е нужно да бъдат оповестени на собствениците, а не да минава някакъв младеж , който хабер си няма от ЗУЕС  и не може да  ми отговори на елементарни въпроси , но да събира едни пари от грозно спретната табличка.  На  касиерката ни й писна да пише документацията и викна някакви .. Ни адрес има , ни име на фирма..

Общи условия

Активация на акаунт