За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 30 088
  • 762
  •   1
Отговори
# 105
  • In transit
Звънче, в кинкалериите продават, също в магазини от типа на Практикер.
Ако става дума за особукото, не го вързвай.

# 106
В кинкалерия питах съвсем наскоро, казаха че такова не са имали никога. Предложиха ми чиле дебел памучен конец, неизбелван. Взех го, понеже си бях наумила... обаче още ми е съмнително дали искам да го ползвам за храна. И дали не искам както е с чилето да се опитам да го изпера едно хубаво, с повечко изплаквания.
Имам спомен че беше споменавано в Метро че има домакински канап, но дали беше в тая тема или друга... не обърнах внимание, че нямам Метро наблизо.

# 107
  • In transit
Моят дебел памучен канап го бях купила от Практикер. Скоро една приятелка търсеше, пратих я там и намери. Някъде при винтовете се намираше.
Ето ги: https://praktiker.bg/bg/search/?query=%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D … main_category=ALL

# 108
  • here and now
Какъв едър булгур купувате, като марка? Огранява ли ви се? Три пъти купувам един турски, известна марка, но забравих името в момента и като престои малко в буркана замирисва ужасно на гранясало. Писна ми да хвърлям булгур.
Турски купувам и аз. DURU последно съм взела. Не го слагам в буркан, стои си в пакета и нищо му няма.

# 109
Да питам и аз за телешко месо. Имам замразено. Ако ще го готвя в слоукукър за дълго време има ли шанс да стане подметка?
Добавя се малко вода там, не е като фурна.

# 110
  • София
Купувала съм готварски конец от магазин Немски център

# 111
Eфибуш аз няма да купувам особено много специални неща за грила.
Моето впечатление е, че месата се готвят много по-бързо от лук и картофи, така че най-добре започни със зеленчука върху скарата. Не мисля че лукът ще стане по-бързо от картофите, може би ако е на филийки да. А и зависи доколко сготвен го предпочиташ. Винаги може да отвориш внимателно пакетчето и да провериш. Аз добавям мъничко вода като ги завивам във фолиото, 1-2сл, така се създава пара вътре в пакетчето и се готвят по-бързо, но нямам точно впечатление за колко време. Слагала съм и в жарта в началото като се е разгоряла, но загарят.
Момичета, ще правя зелен боб със свинско, но рядко мога да го докарам на гъстота. Как го правите вие?
Като уври боба добавям червен пипер и нещо за сгъстяване. Освен брашно може да ползваш нишесте, то се размива в съвсем малко студена вода и се добавя на кашичка, сгъстява мигновено, после му трябва съвсем малко за да уври и да не е с вкус на сурово. На брашното също му трябва малко готвене, но при него сгъстяването става постепенно и е по-трудно да се ориентираш колко да сложиш освен ако не работиш по точна рецепта. Понякога ползвам готови смески на прах за сос.

# 112
  • Бургас
Благодаря ти,Морена!

# 113
Едър булгур купувам на Рубо, пакети по 1/2 кг. Понякога изсипвам в стъклен буркан, друг път съхранявам както е в пакета. Не ми е замирисвал на граниво.

# 114
  • Велико Търново
Манджи и яхнии сгъстявам с брашно, размито във вода. Естествено, имала съм гозби с бучки брашно, тъй като съм известен гаф-готвач. Но, щом на мен ми се получава, значи не е забележителна техника.
Количеството брашно, измерено в лъжици е винаги толкова, че общия брой продукти в манджата да е кратен на три Simple Smile има си кулинарни техники, които са известни само на мен, и целият свят  не е запознат с тях!

# 115
Да питам и аз за телешко месо. Имам замразено. Ако ще го готвя в слоукукър за дълго време има ли шанс да стане подметка?
Според мен има шанс. Аз съм докарвала подметка. Но много зависи какво ще му сложиш и как ти действа кукъра. Аз имам два. Единия не прави подметки, но прави страхотни сърмички Simple Smile
Eфибуш мрси за идеите

# 116
  • София
Откъде купувате готварски конец? Такова нямам.
Точно готварски конец си купих преди време от Метро, показвах го преди време точно тук, колко струваше не помня

# 117
Откъде купувате готварски конец? Такова нямам.

Последно купих от кинкалерията в края на ЖП под колоните.

# 118
Манджи и яхнии сгъстявам с брашно, размито във вода. Естествено, имала съм гозби с бучки брашно, тъй като съм известен гаф-готвач. Но, щом на мен ми се получава, значи не е забележителна техника.
Количеството брашно, измерено в лъжици е винаги толкова, че общия брой продукти в манджата да е кратен на три Simple Smile има си кулинарни техники, които са известни само на мен, и целият свят  не е запознат с тях!
Брашното ако е предварително препечено до бежов цвят, не прави така бучки и е по-лесно, а и манджата няма този брашнян вкус после. Имах навик по едно време да си държа готово препечено в буркан при другите основни неща за готвене. Компромис е да не е запържено брашното, но и да нямаш вкуса който добавено сурово брашно дава иначе.
Другото дето гледам на доста места е Beurre manié - смесени равни части брашно и меко масло и се добавя пак към края, по този начин брашното е обвито с мазнината и пак няма как да стане на буци в горещата гозба като се попари.
Поне аз не обичам да сгъстявам точно яхнии с нишесте - много е удобно и много бързо виждаш точно какво си направила, обаче не ми харесва ако се притопля после. А аз обичам да сготвя яхнията в голяма тенджера и със сигурност да се яде и на другия ден, те някои яхнии даже тогава са по-вкусни. Ако ще се изяде веднага, не възразявам и на нишесте, наистина е по-лесно с него.
Заинтригува ме с твоите бройки кратни на три, признавам си Grinning Мислех че само аз съм луда да държа на някакви такива мои си системи с броене из кухнята и не само Grinning

# 119
https://www.torti-fenikstur.com/image/cache/data/Roza-900x600.png

Можете ли да ми кажете рецепта за крем, от който мога да направя подобни рози, а също и хубава боя (ако има значение жълта и/или розова)?

Общи условия

Активация на акаунт