За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 29 552
  • 762
  •   1
Отговори
# 555
  • Sofia
Какво мога да направя с орзо/от Лидл/?
Никога не съм яла такова и не знам как се готви.
Паста като всяка друга, просто дребна форма.  В супа, с масло и сирене, в салата, яхния с пилешко (така го готвеше баба ми - гъркиня) и т.н.
Аз скоро тъкмо салата правих.

# 556
  • София/Испания
Morena,благодаря.Как се прави яхния с пилешко,звучи интересно.

# 557
  • Sofia
Ако си яла пилешко с лучена яхния, вместо лука е орзото. Simple Smile  Проста, обикновена яхния.
Пилешкото подправяш със сол и п-р и запечатваш, наливаш гореща вода, пускаш и малка глава лук и морков на едро и сваряваш месото почти до готвоност  - да можеш да го обезкостиш (ако изобщо го правиш). Запържваш лук, морков, сол и п-р, дом. пюре, малко брашно, бульон от свареното пилешко,  орзото, като и месото - вариш  да се свари пастата и към края добавяш 400г консерва домати, магданоз и готово. Simple Smile

# 558
Сполучлива рецепта за френски макарони? Също така къде бъркам, защо ми се получават кухи, а не плътни?

Също така какъв крем мога да направя, някой който стои много гъст?  

Всички бои при печене ли избеляват малко. В момента разполагам Wilton бои вкъщи.

# 559
  • София
Какво мога да направя с орзо/от Лидл/?
Никога не съм яла такова и не знам как се готви.
Много я обичам, много е хубава, това е гръцката паста и чети и готви
ГРЪЦКА МАНЕСТРА - GREEK ORZO WITH TOMATO SAUCE - MANESTRA

https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2022/10/greek-orzo-with-to … uce-manestra.html

# 560
Моите много обичат месо на късчета с арпа, като добавям например пресен лук, спанак, сметана и т.н.

# 561
# 562
Здравейте отново Grinning
Дайте някакви идеи за готвене на зеленчуци, които да не са на пара или печени във фурната ( като манджичка във фурна или нещо по-завъртяно във фурна може). Не търся диетични рецепти в традиционния смисъл, ами нещо да разнообразя за семейството. Зеленчуци на пара и на фурна само със зехтин, понякога чесън или червен пипер, билки правя всеки ден и вече ми е втръснало. Може и идея за някой хубав сос, всичко е позволено.

Какво правя често:
Гъби с ориз/тиквички и ориз в масло и чесън, копър
Зеле на фурна
Спанак с ориз
Картофи соте на фурна
Рататуй

Какво още в този дух може да се направи със зеленчуци, което да не е супа? Манджи, сосове, пълнени зеленчуци? Ще съм ви много благодарна за идеи.

# 563
  • софия
Последно правих орзо със сьомга. В тавичка слагаш тиквички на кубчета/аспержи на кръгчета, грах, орзо, добавяш бульон/вода. Овкусяваш със сол, затваряш с капак и слагаш във фурна да се вари. Когато е полуготово махаш капака, слагаш сьомгата и връщаш във фурната до готовност на рибата.
Рецептата търпи много вариации.

# 564
  • Sofia
Дайте някакви идеи за готвене на зеленчуци, които да не са на пара или печени във фурната ( като манджичка във фурна или нещо по-завъртяно във фурна може). Не търся диетични рецепти в традиционния смисъл, ами нещо да разнообразя за семейството. Зеленчуци на пара и на фурна само със зехтин, понякога чесън или червен пипер, билки правя всеки ден и вече ми е втръснало. Може и идея за някой хубав сос, всичко е позволено.

Какво правя често:
Зеле на фурна
Спанак с ориз
Картофи соте на фурна
Рататуй

Какво още в този дух може да се направи със зеленчуци, което да не е супа? Манджи, сосове, пълнени зеленчуци? Ще съм ви много благодарна за идеи.
И аз така (болднатото) и затова завих към чужди кухни като започнеш от китайската, на която сме фенове, ако случайно те влече нещо подобно, заповядай при мен - https://morrennaa.blogspot.com  разгледай етикетите вдясно. Simple Smile

# 565
  • here and now
Зеленчуците - гриловани, мариновани. Тиквички, патладжан, лук, моркови, чушки...

# 566
Как запазвате плодовете върху торта свежи? По рецепта са със сироп с желатин, но се чудя просто се намазват с четка, или се заливат? Какъв е чалъмът? Flowers Four Leaf Clover Ще я сглобя вечерта, в деня на празника ще я украсявам.

Snow-white 12, вкъщи на огромна почит са тези зеленчуци на Мики

# 567
  • София

Какво правя често:
Зеле на фурна
Спанак с ориз
Картофи соте на фурна
Рататуй

Спанак с картофи

Боб със зеленчуци и сирене на фурна

Пълнени картофи със спанак

Спанак със сирене

Пълнени домати с ориз и каперси

# 568
  • в сърцата на децата <3

Какво правя често:
Зеле на фурна
Спанак с ориз
Картофи соте на фурна
Рататуй

Вкъщи обожаваме ориенталски гювеч! Но да знаеш, че е пипкава работа готвенето му. За вкуса - ох, ох, ох... Разкош! Рядко ме навиват да вися толкова в кухнята, обаче. Ето примерен линк, като спокойно заместваш рендосаните домати с пюре или лютеница - https://recepti.gotvach.bg/r-11685-%D0%9E%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%B … %D1%87?l=3,4#prep

# 569
Аз често напоследък правя пълнен патладжан - нарязан на ветрило, между отделните резенчета слагам домати, сирене, извара, кашкавал - няма значение дали български или гауда, едам - всичко нарязано на тънко. Ако искам да е постно, само домати са достатъчни. Поръсвам мазнина и пека във фурната докато омекне и се позапече.

Общи условия

Активация на акаунт