За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 29 860
  • 762
  •   1
Отговори
# 450
  • Мнения: 3 900
Моля за веган сиропирани курабии/ сладки без олио 🙂 Т.е. да няма никакъв животински продукт в тях, вкл. мед и да няма олио.

Всички постни рецепти за сиропирани сладки, които знам, са с доста маслени теста. Мазнината е необходима, за да се получи крехка и хрупкава текстурата. Без мазнина не вярвам да стане нещо сполучливо.

Има разни други подходящи рецепти, като например тези бонбони от фурми:
https://www.youtube.com/watch?v=w5-4Ut5ojdQ В интернет има доста вариации на тази рецепта с добавка на различни постни продукти - всички са вкусни.

Ако е важно десертът да е сиропиран - печени ябълки. Издълбават се семките, като ябълката се запазва цяла - т.е. една цилиндрична дупка се изрязва - и тази дупка се пълни със захар. В тавичката с ябълките се налива един пръст вода и при печенето захарта се стопява и се образува карамелен захарен сироп.

Не разбрах веган рецепта ли търсиш или такава за строг пост. Ако е второто - медът е постен продукт и може да се консумира дори през строг пост.

# 451
  • Бургас
  • Мнения: 1 734
Изобщо не съм наясно с постите. Четох, че при строг пост (какъвто е този преди Великден - 40 дни строг пост) се забранява и олиото. Ама дали зехтинът например е позволен, не знам. Спрях се на една рецепта и ако станат хубави сладките, ще я напиша тук 🙂

# 452
  • София
  • Мнения: 20 726
Май строгият пост е само в последната седмица. Как 7 седмици без съвсем никаква мазнина

# 453
  • Мнения: 1 712
Строг пост без олио е само на 10,11 и 12 идната седмица. На 14 е разпети петък и не се яде нищо и не се пие. На 9 в събота е разрешено олио и  риба, а в останалите дни само олио.
https://pravoslaven-kalendar.com/%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B5% … D0%B0%D1%80-2023/

# 454
  • Мнения: 15 046
Преди поне четири години купих яйцеварка и я съм я ползвала десет пъти, я не. Имам си един съд (като канче с дръжка, но по-широко) от левчето, от тънка ламарина и в него стават хем бързо, хем най-много едно да се спука. Осем яйца събира и само в него варя. И лесно, и бързо се мие. А яйцеварката я разглобявам, суша, сглобявам... излишни и напрягащи ме действия.

# 455
  • Мнения: 3 900
Ябълкова, разрешено е олиото през постите, освен в дните, които е написала morskibriz. Няма нужда от излишна строгост, особено ако не готвиш за себе си, а за почерпка на хора, които постят.
Има много сиропирани постни сладкиши с олио. Меломакароните са такъв тип сиропирани сладки https://www.youtube.com/watch?v=9USSwLV5WDg&t=4s Също всякакъв тип баклавички, саралии, тригуни, толумбички могат да се направят постни и да се сиропират.

# 456
  • Мнения: 10 885
аз много си обичам яйцеварката. не стоя край котлона кога ще кипне

# 457
  • Мнения: 5 436
Ще си правите ли някакви сладки или курабийки за Великден?
Трябва ми някаква рецепта, с която могат да се ползват формички за сладки.
Струва ми се, че с войнишките курабийки няма да мога да ползвам едни нови форми от Пепко. Меденки не искам и се чудя с какво тесто да ги използвам.

# 458
  • Русе
  • Мнения: 6 174
Скрит текст:
Ще си правите ли някакви сладки или курабийки за Великден?
Трябва ми някаква рецепта, с която могат да се ползват формички за сладки.
Струва ми се, че с войнишките курабийки няма да мога да ползвам едни нови форми от Пепко. Меденки не искам и се чудя с какво тесто да ги използвам.

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/04/blog-post_5825.html

# 459
  • София
  • Мнения: 12 223
Ще си правите ли някакви сладки или курабийки за Великден?
Трябва ми някаква рецепта, с която могат да се ползват формички за сладки.
Струва ми се, че с войнишките курабийки няма да мога да ползвам едни нови форми от Пепко. Меденки не искам и се чудя с какво тесто да ги използвам.
Правя тези великденски бисквитки,  ние много ги харесваме, сутрин с кафето са прекрасни, а и не само сутрин, но те не се поставят във формички, а само се усукват, но и всука бисквитка може да се нарече великденска
ТРАДИЦИОННИ ГРЪЦКИ ВЕЛИКДЕНСКИ БИСКВИТИ

https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2021/04/blog-post_26.html

# 460
  • Sofia
  • Мнения: 22 581
Ще си правите ли някакви сладки или курабийки за Великден?
Трябва ми някаква рецепта, с която могат да се ползват формички за сладки.
Струва ми се, че с войнишките курабийки няма да мога да ползвам едни нови форми от Пепко. Меденки не искам и се чудя с какво тесто да ги използвам.
Покажи тия форми де. Simple Smile

# 461
  • Мнения: 5 436
Много са мънички Сладките ще са с такава някаква големина

# 462
  • Мнения: 9 464
Като разточиш тестото по-тънко и става  с тези, правила съм пиленца и яйца и най-вероятно пак ще правя с тях.- Като имат очертания, могат да се украсяват с боички , или с фондан отгоре, ето тук са такива


Ще си правите ли някакви сладки или курабийки за Великден?
Трябва ми някаква рецепта, с която могат да се ползват формички за сладки.
Струва ми се, че с войнишките курабийки няма да мога да ползвам едни нови форми от Пепко. Меденки не искам и се чудя с какво тесто да ги използвам.
от 30 години правя курабии https://pep-4o.blogspot.com/2009/12/6-300.html С различни формички, надуват се, но не се обезформят много, личи си  коя каква форма е била. Тази година мислех да не правя, че дозата е огромна, но пък внучката толкова се радва като правим бисквити, че ще замеся 1/3 доза, или пък соленките зайчета да правим .

https://pep-4o.blogspot.com/2010/03/blog-post_28.html

Последна редакция: чт, 06 апр 2023, 19:33 от пеп-4o

# 463
  • Sofia
  • Мнения: 29 137
В нет-а видях рецепта за течен шоколад от равни количества прясно мляко,захар,олио и какао.Направих пробно малко количество,става,добавих и смляни лешници...С пасатор се прави за 1-2мин.
Някой правил ли го е,но с краве или кокосово масло?
Дали ще се получи 🤔

# 464
  • Мнения: 10 694
Масло, сухо мляко, мляко/вода, захар, какао. Соц. класика

Общи условия

Активация на акаунт