Бързи въпроси и отговори деца - 4

• 33 295
  • 841
  •   1
Отговори
# 675
SUPERMAMA, надявам се да не се обидиш за въпроса, но просто ми стана интересно.. Защо  стелки за плоскостъпие за толкова малко дете? Едната ми дъщеря се роди с деформация на крачетата и доста съм обикаляла по ортопеди, от всякъде са ми казвали, че до 5г. ( някои са ми казвали дори до 7г) децата са с физиологично плоскостъпие и не се налага да се прави нищо. Естествено след тази възраст вече ако има проблем се взимат мерки. Но останах с впечатление, че детенцето е малко..

# 676
  • Седмото небе
Ооо ама няма защо да се обидя и ще ти кажа. Може пък опита ми да е полезен и на други. Иначе да, сравнително малко е детето, на 2г и 7м, проходи късно на 1 г и 6 м, като и преди, и след това е водена на ортопед. Изключително подвижна и активна, много енергична личност ми е тя, ама и с доста опак характер. Висока и доста слаба е, с тънки кости и стави като цяло, като явно и това за съжаление е взела от “създателя” си. И много малко от мен, но това е друга тежка за мен тема.

По същина… Днес бяхме на консултация с ортопед, като И по негова препоръка ще пробвам с такива стелки. А причината да го посетим беше, че съвсем наскоро забелязах как тя си буквално криви крачетата от глезените навътре. На дясното краче е по-малко видимо, на лявото е значително. Същевременно всичките и три чифта летни “обувки” имат почти аналогични изтърквания и деформации на едно и също място, към петата но от външната страна. Към ортопед за консултация ни насочи нейната педиатърка и то не отидох в тази клиника към която тя ме насочи, а при лекар при който съм водила детето и преди. Но още тогава тя в кабинета си ми каза, че където и да избера да я заведа, според нея ще препоръчат специални стелки. С моя позната физиотерапевт също е консултирана ситуацията с клипче как върви и снимки, мнението беше същото. Отделно татко на детенце с което дъщеря ми често играе на площадката и е ортопед, също каза, че според него детето има нужда от стелки. Викам си-айде нали видя ме и чу, че обсъждах това с баба и, сигурно се чуди как да привлече пореден пациент и леко си го пуснах покрай ушите. Но ме тормозеше това притеснение, което за съжаление се потвърди от няколко независими източника. Та затова така-ще пробвам. Ааа също и днешния доктор ме посъветва да правя тримесечни курсове с Вит.Д за хулиганката и после три месеца да почива. С идеята, че юни, юли и август ги е прекарала основно навън, да започнем от септември и така схемата 3/3, като след тримесечната почивка правим контрола на нивата в лаборатория. Отделно по друг повод коментирахме, че тя зимата издиша много Пулмикорт и Вентолин, а те имали сериозно отношение към ниските нива на Вит. Д, не го питах обаче подробно нищо. Тия гадни, но помагащи препарати на нея и довлякоха още куп проблеми със зъбчета и явно хронифициращ вече периодично рефлукс. Тоест нашата беля не е само една. За капак на всичките ми други несгоди.
Важното е, че не е нещо супер драматично и подлежи поетапно на корекция това леко изкривяване в крачета.

# 677
Здравейте, на детската площадка сега едно момиченце одра сина ми по корема с дървена пръчка, не е плакал, има голяма червенина. Може ли нещо да му е навредила вътрешно?

# 678
Здравейте, на детската площадка сега едно момиченце одра сина ми по корема с дървена пръчка, не е плакал, има голяма червенина. Може ли нещо да му е навредила вътрешно?
Не

# 679
Здравейте искам да ви попитам относно проходилките какво ви е мнението?
Имам 9 месечно бебе и искам да му взема една?Чета че били вредни...Има ли такова нещо някой имал ли е за неговото бебе,доволни ли сте или?

# 680
Здравейте искам да ви попитам относно проходилките какво ви е мнението?
Имам 9 месечно бебе и искам да му взема една?Чета че били вредни...Има ли такова нещо някой имал ли е за неговото бебе,доволни ли сте или?
Предполагам питате да проходилка тип паяк. Ако вземате такава трябва да внимавате на каква височина я нагласяте. Трябва детето да стъпва на цяло стъпало, а не на пръсти. Стъпването на пръсти води до скъсяване на сухужилието в задната част на крака и има вероятност когато детето проходи самостоятелно да ходи на пръсти. Ние водихме детето на рехабилитация, защото не пълзеше и ни беше препоръчана от невролог. Там изрично предупредиха да не вземаме паяк. Имахме от тези дето се бутат, детето е изправено и просто се държи отпред. Такава имаха и в стаята за рехабилитация. Чувала съм, че паяка може и да забави прохождането.

# 681
Имах хубав килим на земята за игра, бебето седеше по цял ден и се занимаваше. И двете ми дъщери бързо се научиха да пълзят и проходиха доста стабилно преди годинката. Според мен, защото не са ползвали проходилки, които създават погрешен навик за разпределяне на тежестта и опора, кактп и масово стъпване на пръсти, а не на цял крак.

# 682
Момичета, сблъсквали ли сте се с ниски моноцити при дете? Какво ще рече това?

# 683
Относно проходилките, вижте темата на  д-р Чавдаров тук във форума. Има и пдф с двигателното развитие на детето, разработен от него. Като цяло мисля, че напоследък ги отричат и че всъщност пречат на правилното прохождане.

# 684
Относно проходилките, вижте темата на  д-р Чавдаров тук във форума. Има и пдф с двигателното развитие на детето, разработен от него. Като цяло мисля, че напоследък ги отричат и че всъщност пречат на правилното прохождане.
Не напоследък, от много време ги отричат.

# 685
  • София
На нас ортопед ни каза въобще да не мислим за проходилка тип паяк, ако искаме да е от бутащите. Общо взето докато вземем той проходи (седмица преди да навърши 10м). Бутащата я ползва само за игра, така и не я бута нито веднъж.

# 686
Ние нямаше нищо да взимаме, но ни донесоха бутаща от едно детенце - тип уокър, много я харесваше. Но отделно харесваше да бута и други неща, стол примерно Simple Smile.
Започна да се придвижва на 6м в някакъв странен стил като плуване на сухо, пролази на 8м, на 10 вървеше покрай мебелите, но проходи самостоятелно на година и 3м, точно в деня в който ги навърши. Не знам дали уокърчето забави нещата или много успешно си пълзеше и така щеше да си е и без него.

И моят въпрос:
Видях днес, че има малко слуз в акото, колко да се притеснявам? Беше болен, има леко разстройство, 2 пъти на ден ака примерно, но е по-рядко, не е повръщал.

Последна редакция: пт, 01 сеп 2023, 22:02 от Одри ♡

# 687
И моето мнение е, че ако можете да издържите без проходилка е по-добре. Но понякога си е помощ дори за няколко минути да го оставиш детето в нея и да свършиш нещо. В такива случаи се съмнявам да се отрази толкова сериозно. Аз едва издържам в момента, просто не мога и до тоалетната да отида без моето 9 месечно, но все си казвам, че ще мине скоро. И аз се надявам да проходи бързо за да не се изкушавам повече.

# 688
Като цяло съм против паяците.
Първото ми дете ползва,изглупих да го сложа рано ,но много добре се придвижваше в последствие с него,проходи на 1,2г ,но не пълзеше,пропусна този етап от развитието.Бях си поставила за цел второто дете да не слагам в паяк и в резултат започна да пълзи,проходи по-късно (на 1,4г. вероятно,защото преди това падна и се изплаши) ,но пък си беше доста стабилен,почти не е падал.

# 689
Здравейте,мами!🌺Какво мислите за електронните детски играчки.Полезни или вредни са?Тъй като дървените омръзват на моят 9 месечен син,и забелязвам че го привличат повече електронните с мелодии и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт