На море в Турция - тема 78

• 66 308
  • 736
  •   1
Отговори
# 495
  • София
Ама няма нищо общо с това, на кое име е колата. Промяната е, че при влизане се регистрира колата с конкретен шофьор. И друг няма право да я кара в Турция. А чия е колата, не е важно.

# 496
  Странна история е това с шофьора. И какво означава "солидна глоба"? Ако е прието то трябва да е ясно каква е глобата.

# 497
  • София
Може ли линк към официалния източник?

# 498
  • София

Лично аз го прочетох тук:
https://bnr.bg/factcheck/post/101823620/turcia

Не го виждам къде е на страницата на МВнР.

# 499
Цял час ровя и чета из турски сайтове с преводач и никъде не попадам на подобно ограничение. В сайта на външното им министерство пише следното

"14. Освен вас, вашият съпруг, майка , баща и деца, пребиваващи в чужбина (прекарали 185 дни от последната 1 година назад от датата на искане за докарване на превозното средство), могат да използват вашето превозно средство . Дори ако собственикът на разрешителното е в превозното средство, не е възможно да се използва превозното средство (освен в спешни случаи) освен посочените лица."

Това от някакъв друг документ на техните митници

"МПС с чуждестранни номера; Разрешителното, регистрирано в програмата за превозни средства, може да се използва от бенефициента, неговия съпруг, родители и деца, живеещи в чужбина. Дори ако собственикът на разрешителното е в превозното средство, не е възможно да се използва превозното средство (освен в спешни случаи), освен за лицата, посочени по-горе. Майки, бащи, съпрузи и деца, които не отговарят на условието за пребиваване в чужбина, не могат да управляват превозни средства с чуждестранни номера. Лицата, които ще използват превозното средство, са длъжни да носят със себе си документи, доказващи, че притежателят на разрешителното е съпруг, родител или дете и че пребивават в чужбина (заверен акт за раждане, паспорт и др.). Превозните средства на тези, които не могат да докажат това с документите си при проверка на пътя, ще бъдат спирани от движение и предавани на митницата за извършване на необходимите действия. Лица, различни от собственика на разрешителното, не могат да използват превозното средство дори и да имат пълномощно."

# 500
  • София
Копирах го от сайта на МВнР. Можеш там да го откриеш.

# 501
  • Където морето целува небето...
Извинявам се, че така нахълтвам, прочетох какво сте дискутирали. Моля ако някой е разбрал как точно се тълкува въпросното ново правило за шофиране, да ми каже.
Звънях в агенцията - нямат официална информация, не са информирани от външно, каквото и да кажат ще ме подведат. Писах до МВнР и до Турското консулство, надявам се някой да ме отрази. На телефонона на консулството втори ден никой не ми вдига.
Аз го тълкувам, че шофьорът се регистрира като такъв... Но, кога и къде? Вчера познати минаваха границата на МТ и турците са вдигали рамене, правейки се, че не разбират въпроса.

# 502
  • София
Роже, ето това е приказка, много добре си го казал! И ако имаше повече мъже като теб - чудо би било.

Преди време тук някой повдигна въпроса относно колите и уж било фейк нюз, но е публикувано на сайта на МВнР. Аз понеже не се вълнувам от темата, тъй като мъжът ми шофира собствената ни кола, и не се задълбочих. Направи ми впечатление, че здравната застраховка трябва да покрива 30 000 евро, а аз досега правих до 10 000.

Допълвам се. Ето какво е качено на сайта.

ВАЖНО!
Българските граждани, посещаващи Република Турция, са длъжни да спазват следните изисквания:

При влизане на турска територия с лек автомобил, превозното средство се регистрира на водача и единствено той има право да го управлява и изнесе от територията на Р. Турция. Не се разрешава преотстъпване или управление от друго лице, било то с пълномощно, дори регистрираният на влизане водач да се намира в същото МПС. При проверка от турските контролни органи и установяване на нарушение на горното изискване, автомобилът може да бъде задържан и след няколко дневна бюрократична процедура изпратен в офис на турските митници към съответното населено място, след което върнат на водача след заплащане на солидна глоба.

Българските граждани, на чието име е регистриран автомобил при влизане на турска територия нямат право да напускат страната без да изнесат автомобила или е необходимо да представят официален документ с уважителни причини, налагащи това.

Напомняме на българските граждани, пътуващи в Р. Турция, че тяхно задължение е снабдяването със здравна застраховка, валидна на турска територия.

Интересно, но тук не се споменава размера, който покрива здравната застраховка. А вчера в група за пътувания във фейса, бяха копирали сумата... Моля, ако някой има актуална информация за застраховката, да сподели.

Мислех, че ще подмине бгмамата но не стана. Някъде по фейса и аз бях категоричен, че е фейк, но се оказва, че верно е публикувано официално. Също бях писал, че е или фейк, или ако е истина го е писал пълен тъпанар. Оказа се второто. Как ви звучи например "солидна глоба", или да "изнесат автомобила"?

# 503
Аз също го подминавах, като фейк, но е качено на сайта на МВнР.

# 504
  • София
Напълно вярвам, че български чиновник от Външно в писал това. Цялото е в стил Само не ни занимавайте, каквото и да става.

# 505
  • Някъде в Европа...
Валерко, много си прав в определението си..
И аз спорех, че е фейк...

# 506
Ако ви е интересно, прилагам отговорът, който получих от МВнР. Очаквам някакъв отговор и на запитването ми към Консулството.

Скрит текст:
Здравейте,

Във връзка с отправеното от Ваша страна запитване, бихме желали да Ви уведомим, че лицето, което ще управлява превозното средство на територията на Република Турция, следва да се регистрира като водач на автомобила при преминаване на границата.

От страна на МВнР е отправено запитване към компетентните турски власти, с цел предоставяне на допълнително информация и разясняване на горепосочените изисквания. При получаване на отговор, информацията ще бъде своевременно публикувана на сайта на МВнР.

С уважение,

Дирекция „Консулски отношения“

# 507
  • на село
Солидна глоба вероятно означава че няма фиксирана сума, тя се определя според случая.

Мисля, че се уточнява шофьорът, заради личната застраховка гражданска отговорност, която е към застраховката за пътуване в чужбина. Аз имам такава - ако причиня щети, застраховката ми ги покрива. Само си разсъждавам.

# 508
  • София
Mamma Suzanna, това добре.....минаваме границата, аз се регистрирам на влизане, после на излизане като "изнасям" колата пак ще държа геврека. Обаче някъде из Турция решаваме жената да покара, да си почина аз, спира ни чичко полицай и какво следва...."солидна глоба" ли, насила ме връща на волана ли, взима ми книжката ли, кастрират ли ме? Пълна тъпня. Край, повече няма да коментирам, че се напрягам, въпреки, че не пътувам с колата.

# 509
  • Пловдив
Какво толкова е станало?Турците си определят правила и който иска да ходи с кола до там трябва да ги спазва,който Не си стои в къщи.Няма нужда да пълним темата с това.Агенциите пишеше някъде ,че са били предупредени за тези правила,защото май нещо имаше проблем и със двамата шофьори на автобусите.

Общи условия

Активация на акаунт