На море в Турция - тема 78

• 66 286
  • 736
  •   1
Отговори
# 510
  • София
Славейче, не е като да е дребен проблем. Много хора пътуват, като някои не спират за междинни нощувки и карат по 15-16 часа нон стоп. Ако шофьорите са двама, не е пречка. Ако е само един, си е реален проблем. Турците може и още простоии да измислят, някак не е цивилизовано подобно отношение.
Току що по Нова казаха същото, което е качено на сайта на МВнР. Без разяснения естествено.
Тези неща са си съвсем по темата, тъй като самото пътуването до морето в Турция също е предмет на темата. Както се разискват винетни стикери, валутни курсове, бакшиши и какво ли още не.

# 511
Е защо пък да не се коментира, това е важна информация, която засега не е един  тук. И след като отиваме в друга страна е редно да познаваме закона на тази страна, особено за движение по пътищата. Смятам че почти  всеки е ходил с кола я до Истанбул, я до Одрин. В този ред мисля че е изключително полезна информацията. Та Благодаря, че са  направени усилия  и писано на Външно

# 512
Я сега какво излезе във ФБ групата:

По темата за влизането в Турция с автомобил и регистрацията на митницата. @everyone

1. В Турция може да влезнете с лично Ваш автомобил, също и с такъв, за който имате пълномощно.

2. На границата се регистрира този, който управлява превозното средство (собственик, член семейство или упълномощено лице).

3. Според изискванията, които НЕ са нови, регистрираният шофьор на границата може да управлява автомобила от влизането до напускането на република Турция.
Не може да бъде заместен от друг спътник в колата.

4. ‼️ ИЗКЛЮЧЕНИЕ ‼️
Членовете семейство на собственика на автомобила ИМАТ право да управляват МПС-то, дори да са били пасажери и да не са вкарали автомобила на територията на Турция.
Това означава - собственикът, неговите родители, съпруг/ съпруга и децата му/й.

❗️ВАЖНО УТОЧНЕНИЕ Е, ЧЕ ВЪПРОСНИЯТ “ЧЛЕН СЕМЕЙСТВО” ТРЯБВА ДА ПРЕБИВАВА ЗА ПОСТОЯННО ИЗВЪН ТУРЦИЯ, НО НЕ И В ТУРЦИЯ ❗️

🛑ПРИМЕР:
Иван пътува с личния си автомобил, с майка си и дъщеря си.
На границата Иван се регистрира, НО в Турция и на излизане от Турция двете спътнички могат да управляват МПС-то, защото се водят член .

Което ще рече че може да се сменят шофьорите от едно сем.при пътуване,поне аз така го разбрах!!!

# 513
  • София
Това последното е съвсем друга работа, дори логична (защото ме устройва Grinning )
Моя план е да карам аз на влизане. После ако се наложи ММ да си шофира собствения автомобил, предполагам че ще е по-ок от обратното.

# 514
  • Пловдив
Момичета и момчета ,коментирайте колкото искате но файда Йок.Имат си някакви аргументи турците.Според мен лично искат да ограничат движението на чужденци по пътищата и да си напълнят хазната с глоби.Сигурно и там се е напълнило с украинци.А що се отнася до туристи всички западняци и руснаци си пътуват със самолети.

# 515
  • София
Има нова информация на ОНАЗИ фейсбук страница:

Славейче, разбира се че каквото има като закон, ще спазваме.
Въпросът е дали ни пращат за зелен хайвер онези дето уж трябва да улесняват българските граждани.

# 516
 С две думи можехте да обясните, че според турския адвокат автор на горното всичко си е постарому. И въпросните фейсбук избухвания на тази псевдо консулска страница са кьорфишек. За съжаление бяха тиражирани от доста по-сериозни медии и предизвикаха ненужни притеснения. Това което цитирах по-назад от сайта на тяхното МВнР и сайта на техните митници е меродавано.

# 517
  • Варна
Можеш да караш десетки хиляди км. без никога да те спрат , никога не спират хей така , а само при нарушение - ако си карате уставно шанса да се сблъскате с ченгетата е минимален

# 518
Тъй като и мен ме касае проблема ( аз бях тази, която първа пуснах тук линка), говорих с местен турчин, който пък  с полицай. Той казал, че нямало промяна и може да шофира човек от семейството, но пък при нас колата е моя, а мислех да се сменям с гаджето на дъщерята, който по документи не е член на семейството. Но говорих и с адвокат, който ми каза, че текста може да се тълкува, че това важи само за териорията на границата - влизане и излизане, а по шофирането на автомобил по пътищата не е конкретно упоменато. С една дума...всеки си решава за себе си и като не сме запознати си има риск за всичко.

# 519
 Питай го този адвокат дали ще ти поеме защитата ако вие сте вкарали колата в Турция,  спре ви полицай, момчето кара и спрат колата от движение и ви наложат глоба? Откъде им ражда главата такива бисери, че можело да се тълкува "само за територията на митницата"?
 Като не е ясно и колко е глобата. Стана ясно, че ако колата се изкара от Турция от член от семейството(жената ), а при влизането е отбелязан мъжа като шофьор и той липсва(отлетял занякъде от Истанбул) глобата е 4300TL.

# 520
Питай го този адвокат дали ще ти поеме защитата ако вие сте вкарали колата в Турция,  спре ви полицай, момчето кара и спрат колата от движение и ви наложат глоба? Откъде им ражда главата такива бисери, че можело да се тълкува "само за територията на митницата"?
 Като не е ясно и колко е глобата. Стана ясно, че ако колата се изкара от Турция от член от семейството(жената ), а при влизането е отбелязан мъжа като шофьор и той липсва(отлетял занякъде от Истанбул) глобата е 4300TL.

Аз за себе си съм си направила изводите и съм решила как да действам.
Няма нужда да разпитвам повече!

# 521
  • София
Сутринта е имало интервю по бтв с консула ни и се е коментирало. Не съм имала все още възможност да го изгледам, но доколкото разбирам това е още от 2009.

# 522
  • Берлин
Аз съм в Турция и поразучих. Целта е следната - да не остава бг автомобил на тр територия /да се избегне продажба/. Другото е както досега-шофира член на семейството, без ограничение за собствеността. На границата с печат в паспорта е въпросната регистрация.
Водата не става, студена е все още. В Белек съм.
Времето е хладно към момента.

# 523
PAPURCHE MEHURCHE благодаря за информацията. В кой хотел си?

За първи път имам притеснения за времето и температурата на водата  за таз годишната ни почивка юни месец.

Последна редакция: чт, 18 май 2023, 13:58 от viliiianka

# 524
Здравейте, има ли някой в Сиде в момента? Утре летим, но прогнозата за времето е ужасна Sad

Общи условия

Активация на акаунт