На море в Турция - тема 78

• 66 341
  • 736
  •   1
Отговори
# 465
  • София
Като сме подхванали темата за бакшишите, горе-долу какви суми са адекватни в наши дни? То и от хотела зависи, но някой среден клас 5* например.
Предишни години сме давали по 1-2 евро/долара, т.е. 20-40 лири например. Сега обаче всичко е много по-скъпо и не знам дали са адекватни тези числа.

За разкош и балотажа ще уцелим, дано не си спретнем някоя революция докато сме там. Специално гледах като резервирам да сме преди изборите, но късмет.

# 466
  • София
Нелка, януари като бяхме в Cullinan Belek давах между 20 и 100 лири в заведенията, 50 лири на пиколото, което мъкне куфарите ни, и по 1 / някои дни по 2$ /на камериерката / оставях ги на възглавницата/, и момчето зареждащо мини бара ни / оставях ги в мини бара/.

# 467
  • София
Тонка, недей моля те монети, 1 лира е 10 стинки, жива подигравка.

# 468
  • София
Валерко, аз за евро пиша (понеже Роже спомена монетите), ти къде отиде... Надали някой ще дава стотинки.

На камериерките оставям или 5 евро или 100 лири два пъти по време на престоя, просто съм преценила, че трудът им никак не е лек. На пиколото два пъти надолу. Честно, за персонала с други позиции в хотела дори не съм се сещала за бакшиши. Извън стаята, както казах, пари не нося.

Последна редакция: вт, 16 май 2023, 13:15 от Тонка*

# 469
  • Някъде в Европа...
За разкош и балотажа ще уцелим, дано не си спретнем някоя революция докато сме там. Специално гледах като резервирам да сме преди изборите, но късмет.
И ние ще сме там по време на балотажа. Не се притеснявам, по-скоро ще ми е интересно...Кое ви притеснява от страна на хотела, Нелка?

Бакшишите - оставям доларче в стаята, давам и на пиколото. На другите - нямам навика. На рецепция съм плащала за надграждане на помещението след питане...Обаче, аз почивам с детето само и не ми е от голямо значение да ме чака заредена с напитки маса например или персонално да знаят предпочитанията ни барманите...Разбира се, бих дала ако някое момче или момиче ми направи изключително впечатление...

Последна редакция: вт, 16 май 2023, 14:49 от AIR

# 470
  • София
И ние ще сме там по време на балотажа. Не се притеснявам, по-скоро ще ми е интересно...Кое ви притеснява от страна на хотела, Нелка?

AIR, в хотела няма проблем, там е ясно че животът ще си върви за туристите каквото и да става отвън.
Но ние летим от и до Истанбул, ако има големи протести или нещо такова трябва да ги имаме предвид.

# 471
Ние с ММ, като Роже си обичаме специалното внимание и отношение. И аз мислех, че сървиса не ми пречи, но след като походихме по различни хотели, веднага направихме разликата. Веднъж например, в началото на почивката  ни в Селектум Фемили Белек, ми направи впечатление, че сервитьорите са супер неориентирани. Тичат,  като луди, но не чистят масите навреме, прибори забравят, ако поръчаш нещо чакаш много. След бакшиша нещата се промениха коренно. На бара на басейна вечер гледаха, кога ни свършва питието и веднага носят друго.
В друг хотел  на малкото дете спретнаха такова хубаво парти за РД с торта, подаръци, игри, е как да не им оставя пари, още повече че самата услуга сама по себе си беше безплатна.

Последна редакция: вт, 16 май 2023, 15:20 от viliiianka

# 472
  • на село
Ние почиваме без деца и имаме време да обръщаме внимание и да се наслаждаваме на дребните удоволствия. Като например сервитьорът да знае какво ти е питието и да ти го носи, когато види чашата празна. Да ти отсервират масата, да те видят отдалеч и да те настанят, нищо че си на бюфет. Също обичаме коктейлчета и сме забелязали, че рязко им се качва качеството, когато стимулираш барманите, че на ол инклузива знаете как разреждат 😉  Също така разбирам, че хората сме различни и всеки се забавлява по своя си начин и може тези неща да не са му важни и в това няма нищо лошо.

# 473
  • София
Аз явно съм късметлийка, миналата година в кулинан получавах питието, което пия и без да го поръчвам /аз пия едно и също/ и отношението беше вежливо, пък даже ми  дадоха супер скъпия суим ъп мезонет, където струваше 4 пъти по това, което бях платила, и то без бакшиш. Също не знаех, че е е редно и прието да се дава на персонала извън пиколото и камериерки.  Но пък няма лошо в това.  Аз  оставям портмонето в стаята  и просто едвам телефона си мъкна, защото не нося дамски чанти, кокво остава за разни дребни монети, не ми е удобно. От друга страна съм такава, че не обичам някакво внимание в повече, предпочитам просто да си вършат работата нормално. Не държа на лично отношение

Последна редакция: вт, 16 май 2023, 17:13 от insane

# 474
Здравейте, имам нужда от вашия съвет. В договора с туристическата агенция не е записан изглед на стаята. Имам ли основание да изисквам изглед море в този случай? Нямам много опит с агенции и явно това съм го пропуснала. Не, че е нещо, което ще ми развали почивката, но ми стана интересно, защото от агенцията бяха категорични, че щом не пише изрично не е с изглед към море.

Здравейте! Днес си взех договора от агенцията и в него пише "стая със странична гледка море". Точно за Арканус Сиде Ризорт става въпрос.

# 475
  • София
insane, всичко, което си написала, важи и за мен. Не държа на лично отношение. Последният път буквално ни задушиха откъм внимание и ми дойде туу мъч, при това без бакшиши.

Сега разбирам защо не ми пука за обслужването - не пия алкохол. Grin Вие споменавате питиета и т.н. Аз пия вода. Мъжът ми да си се оправя със сервитьорите и барманите. Искам чиста стая, басейни, вечерно шоу и хубаво време. Sunglasses

# 476
  • София
Ами и ние не пием, не виждам общо с това. Като цяло обслужването в хотелите винаги е било страхотно, аз нямам спомен за лошо обслужване за толкова много години. Това мисля че е един от най-големите плюсове на Турция

# 477
Като чета последните страници, разбирам поведението на персонала в хотелите. Аз лично не понасям някой да се върти около мен и да се опитва да ми угоди, съответно по никакъв начин не насърчавам подобно поведение - любезна съм, поздравявам, усмихвам се, не оставям кочина в стаята, оправям си леглото, но приключвам до тук. Мисля, че съм платила достатъчно пари и искам да получа точно стаята, за която съм платила, а не да пъхам пари на някого за нещо, за да се грижи персонално за мен. Всеки с разбиранията си, но за мен подобно поведение е неприемливо. Бих написала друга дума, ама ще ми се скарат. Достатъчни са ми продавачите по магазините - не дай си боже да се загледаш в нещо, считай, че е твое, плюс поне още пет.

В Анталия ходя заради слънцето и морето, които вършат чудеса с дробовете на сина ми и благодарение на това успява да изкара зимата без пристъпи. Три години пропуснахме заради пандемията и положението пак е зле.

# 478
Споменавате паспорти, но в Турция вече не са необходими, така че в какво да мушкам пари. Joy

Последният път ни настаниха в лобито, донесоха ни шампанско и френски макарони, и там попълвахме формулярите. Но стаите бяха с изглед море и не съм имала подобни терзания.

Роже, хотелът ни е в Кушадасъ, избран от наши приятели - Отиум. Уж 5 звезди, ама поръсени за цвят.

Бях написала, че ме е срам да им бутна пари, но в крайна сметка какво толкова. 20 евро и се надявам да има резултат. Само гледката ми е важна, друго не ме вълнува.
Ама верно са поръсени, точно там ми обясняваха, че типа стая който съм платила няма изглед море. После да кажете дали има 😂.

# 479
  • София
Ели, ами така е като не си им бутнала бакшиш. Grin
Иначе, сериозно, аз никъде за този хотел не видях видове стаи и цени спрямо гледките. Явно разпределят народа по техни си знайни и незнайни критерии.

Общи условия

Активация на акаунт