Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 44

• 45 047
  • 774
  •   1
Отговори
# 480
Искам да си сложа в поземлен имот (нива 8 категория) една барака 2х2 м за лопати, вили и др. градински инструменти. Трябва ли ми някакво разрешение от общината?

# 481
  • София/Варна
Искам да си сложа в поземлен имот (нива 8 категория) една барака 2х2 м за лопати, вили и др. градински инструменти. Трябва ли ми някакво разрешение от общината?

Чл. 151. (1) (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г., предишен текст на чл. 151, изм. - ДВ, бр. 61 от 2007 г., в сила от 27.07.2007 г., изм. - ДВ, бр. 101 от 2015 г.) Не се изисква разрешение за строеж за:
1. текущ ремонт на сгради, постройки, съоръжения и инсталации;
2. текущ ремонт и поддържане на елементите на техническата инфраструктура по чл. 64, ал. 1, с който не се променят трасето и техническите характеристики;
3. (доп. - ДВ, бр. 16 от 2021 г.) оранжерии с площ до 200 кв. м, леки постройки за отоплителни материали и инвентар, кладенци, чешми, водоплътни изгребни ями и временни тоалетни;

# 482
  • София
Здравейте, може ли да препоръчате фирма за град София която инсталира мълниезащита както и да издава сертификат за контрол на ел. инсталация (съпротивление на изолация на кабели, импеданс на контура фаза, защита заземителни уредби, мълниезащита заземителни уредби, прекъсвач за защитно изключване).
Ние ползвахме Блитцгард и бяхме доволни от цената и скоростта им. Преди 1-2 седмици съседите също викнаха тях за мълниезащитата си - казаха, че е добре цената и бяха доволни.

# 483
Е, хич не е! 3 м ширина! То няма как една нормална спалня да сложиш, че да имаш и място покрай нея да минеш. А и ламарина, която лято държи горещо, а зиме студено и дъжъдът ти чука по главата. Как ли пък не бих живяла в контейнер. Дори бежанците не ги искат.
Stаrrydream, може да провериш дали тази фирма би ти свършила работа https://mig-03.com/  , ако техните бунгала може по някакъв начин да ги признаят за контейнери. Провери и Топ хаус http://tophouse.bg/ , поне имат някава изолация.

# 484
  • София
Starrydream, Gerundiq е специалист и е  отговорила за документите.
Това ПИ, има ли ток, вода?
Дали си струва зависи от намеренията ви. Ако те са да построите сграда за постоянно живеене от тези морските контейнери, не че е невъзможно, но не е като във филмите на HGTV - идват едни готини момчета и отупват всичко за месец Wink Ако имате възможност и умения, разбира се, че може да направите всичко и сами! Но размерите на контейнерите са различни:
20' стандартна височина контейнер : 6,05 x 2,43 x 2,59 м. /дължина x ширина x височина/
40' стандартна височина контейнер : 12,19 x 2,43 x 2,59 м.
40' висок контейнер : 12,19 x 2,43 x 2,89 м.
45'висок контейнер : 13,56 x 2,43 x 2,89 м.
Единият е с цена 4500-7500 лв, а транспорта ще бъде голяма сума.

Ако поръчате сглобяем контейнер от термопанели, то той ще бъде изработен по поръчка и няма да са три отделни, а ще са три модула, които обикновено се докарват и сглобяват на място. Тук ще стои въпросът върху каква стабилна основа ще се поставят, защото не може да са временни, но на бетонов фундамент. Ще ви струват минимум 40-45 000 лв с масовите панели от 40-50 мм, с които обитаването на сградата ще бъде КРАЙНО неприятно, защото топлоизолационните характеристики са далеч от комфорта. С една дума, два климатика трябва да работят почти целогодишно и денонощно.

Дървени модули - не, няма. Има сглобяема конструкция сгради, строежът на които не е никак проста работа и не могат да се вдигат и местят.

Въпреки разрешителното с размери, може да помислите за мобилна къща - тя се строи на шаси и е с различна дължина, като широчина е максимум 3 м.
Ето снимки от една такава, от изложение. Напълно готова, с две спални на "втори" етаж, цената беше 95000 лв.
Скрит текст:

# 485
Сложна е тая работа с мобилните къщи! От една страна в България няма много опит и традиции, от друга качествените излизат доста скъпо, но пък получаваш готов продукт и спестяваш маса време и главоболия. Зависи и от настройката на човека, семейното положение и т.н. От термопанели може да се строи най-бързо и качествено, но трябва познаване на технологията и опит - с една външна и вътрешна облицовка и никой няма да познае, че е термопанел. За всичко се иска четене и много сметки. Аз правя доста неща сам и ми излиза сметката. В Ютюб има много канали за Tiny House, Mobile House и Park Model Homes. Тук пича прави къщи от термопанели - https://www.youtube.com/c/IncredibleTinyHomes/videos

# 486
  • София
Скрит текст:
Starrydream, Gerundiq е специалист и е  отговорила за документите.
Това ПИ, има ли ток, вода?
Дали си струва зависи от намеренията ви. Ако те са да построите сграда за постоянно живеене от тези морските контейнери, не че е невъзможно, но не е като във филмите на HGTV - идват едни готини момчета и отупват всичко за месец Wink Ако имате възможност и умения, разбира се, че може да направите всичко и сами! Но размерите на контейнерите са различни:
20' стандартна височина контейнер : 6,05 x 2,43 x 2,59 м. /дължина x ширина x височина/
40' стандартна височина контейнер : 12,19 x 2,43 x 2,59 м.
40' висок контейнер : 12,19 x 2,43 x 2,89 м.
45'висок контейнер : 13,56 x 2,43 x 2,89 м.
Единият е с цена 4500-7500 лв, а транспорта ще бъде голяма сума.

Ако поръчате сглобяем контейнер от термопанели, то той ще бъде изработен по поръчка и няма да са три отделни, а ще са три модула, които обикновено се докарват и сглобяват на място. Тук ще стои въпросът върху каква стабилна основа ще се поставят, защото не може да са временни, но на бетонов фундамент. Ще ви струват минимум 40-45 000 лв с масовите панели от 40-50 мм, с които обитаването на сградата ще бъде КРАЙНО неприятно, защото топлоизолационните характеристики са далеч от комфорта. С една дума, два климатика трябва да работят почти целогодишно и денонощно.

Дървени модули - не, няма. Има сглобяема конструкция сгради, строежът на които не е никак проста работа и не могат да се вдигат и местят.

Въпреки разрешителното с размери, може да помислите за мобилна къща - тя се строи на шаси и е с различна дължина, като широчина е максимум 3 м.
Ето снимки от една такава, от изложение. Напълно готова, с две спални на "втори" етаж, цената беше 95000 лв.
Скрит текст:

ПИ е. Ток, ни казаха след издаване на разрешението. Някъде четох че ако имаш кладенец/ сондаж - също може ток 6.5кВт да ти позволят, на стълб. Но сондьорите станаха и те алчни, макар че излиза на 10м водата при нас...
A дали си струва - ами ако видите цените в Банкя например - на УПИ - о да...
Така като чета за тези контейнери, ми се иде да накъсам визата на парчета ... при все че вероятно ще се ползва от друг човек. Ако евентуално продадем на нашето село (тип малко имение) - може да ни потрябва това. Но не може да влезе в регулация и за това май ще се продава при всички случаи.
Като се сетя колко време ни отне да вземем визата, не ми се занимава повече.
Писах на няколко фирми, да видим дали ще се отзове някоя, мисля че видях една с тип: модулни с вата и осб... т.е. не е консерва.

# 487
  • София
От моят опит, ток от Електрохолд може да получите само след разрешително за строеж. Не съм запозната с вариантите по чл.56, но ако след петата година всичко наново трябва да се завърти, не знам. Пък и ако документите се придвижват 1 г, трябва явно на четвъртата да се започне!
Само ЕВН май имат опция за малка мощност с цел сонда, помпа, косачка и подобни. Но по инфо от мои близки е до 3 kW.
Има термопанели, които не са с полиуретан, а с каменна вата, може да погледнете Фригопан.
Но аз като ги проучвах, максимално имаше с дебелина 120 ММ, което ще бъде доста по-добре от 50 ММ, но реално погледнато е една средна изолация към стена 25 см.
Има много варианти на сглобяеми конструкции, които са с чудесни топло- и звукоизолиращи параметри. Въпросът е за временното разрешително и за поставяне на стъпки или пилони, не на фундамент.
За къщите тип контейнери - Топ хаус и Балкан контейнер са една и съща фирма с различни имена Simple Smile Може да се поръча с по-дебели термопанели плюс изолация. Цитираната цена е само за 50 ММ панел.

# 488
  • тук-там
След близо 4 години мъки, най-после имаме строително разрешение! Започвамееееее! Надявам се следващата пролет да сме в нова къща. Ще ви следя изкъсо. Въпроси колкото щеш.

# 489
  • София
Честито! 4 години наистина звучи многоооо. Бързо и качествено строителство на приемливи за вас цени ви пожелавам Simple Smile

P.S.: Чакаме и снимков материал от различните етапи

# 490
  • Sofiа
Wild_rabbut, честито!
Пожелавам ви спокойствие и съвестни строители!

# 491
  • София
Ние стигнахме до външната изолация на къщата. Заложена ни е 10см стиропор или неопор ( графитения). Започнах да правя проучвани, за 10см дебелина на продукта, как да получа най-викоси нива на топлоизолация. Оказа се, че трябва да обърна внимание на плътността на материала. До тук добре, ноооо графитния стиропор, който ми хвалят, намирам с макс. плътност 20, а стиропора го намирам с плътност до 50-60. Ще съм много благодарна, ако ме насочите към най-добрия вариант, за постигане на максимална изолация. Този форум страшно много ми помогна за взимането на правилните решения Blush.

# 492
  • Пловдив
Слънце ,съмнявам се някой да Ви положи стиропор с плътност над 21кг/м3 на стени .Този ,който гледате с плътност 40-50кг/м3 е за подове и натовареност .Освен това ,коефициентът на читав EPS  15-18 кг е 0,35 ,а на 40-50кг -0,32 .Тоест ,ако сложите само 2 см повече от нормалния ,ще получите дори по-добра изолация .Отделно ,че плътният е много труден за рязане и гарантирано ще Ви таксуват повече за труд .
За графитения съм писала неведнъж .По каталожни данни е 30% по-добър топлоизолационно ,но в чуждбина  Wink  ,не тук .
Много ,ама много ,  хора мислят ,че полагайки нещо малко по-качествено на стената ще доведе до видим резултат .Всъщност ,полагайки голяма дебелина изолация на тавана -30см+ ,ще доведе до много по-голяма енергоефективност на къщата .Това го казвам ,защото хората обикновено мислят в посока 10 или 12 см EPS .И 20см да сложите ,нямате ли голяма изолация на под ,цокъл и таван ,резултатът няма да е чувствително по-добър .

# 493
  • София
Проблема е, че не може да сложим повече от 10см ( нарушаваме отстоянието от границата на имота, ако сложиме повече от 10см, колкото е и заложено). Затова търся най-добрия вариант за топлоизолация при въпросната дебелина на материала.

Последна редакция: нд, 02 юли 2023, 15:30 от Слънце888

# 494
  • Пловдив
Нека някои от специалистите се изкаже ,но мисля ,че отстоянията не важат за изолацията .Отделно , геодезистът ми каза ,че винаги има допуск отклонение .
Ако държите на 10см EPS си сложете 18-21 кг , повече е безмислено .Много пъти съм казвала ,че ММ  е точно в тази сфера и нашият EPS е 15-18 кг /м3  .Съветът ми бе да наблегнете на изолацията на покрива .
 При почти всички съседи с двуетажни къщи разликата в температурата между първи и втори етаж е 3° (лятно време) ,при нас е от 0° до 1° и то ,само заради отвореното стълбище и конвекцията на топлия въздух .Дори ,те са със стъкла 4С ,а ние с К .Съответно ,изолацията на тавана при тях е 10 см XPS  ,при нас 35 см вата  .

Общи условия

Активация на акаунт