Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 44

• 45 599
  • 774
  •   1
Отговори
# 135
LaDiDa , при вас явно едните майстори са ви дали цена за изграждане изцяло на нов покрив, а другите за реконструкция и са ползвали част от стария покрив.
От моят личен опит мога да споделя е, че да намериш майстор  на подпазарни цени и да работи качествено е по-трудно от това да видиш бяла лястовица!  За съжаление дори да си готов да платиш за дадена дейност повече не е гаранция, че ще получиш накрая по-добър резултат.
Това, което липсва в момента на нашия пазар е липсата на фирми, които могат да направят една къща от начало до край и то качествено.

# 136
  • София
Което вероятно се дължи на обусловеностите на пазара и затова едва ли и ще имаме такива фирми, докато не си оправим държавата. Дано сме гласували днес.

# 137
Здравейте! Със съпруга ми тепърва стъпваме по трънливия път на къща от нулата. Чета цените, които се обсъждат за груб строеж и ми се струва странно как на едни им е излезнало 80к, на други 210к за приблизително еднакви по площ и етажност сгради. Това, което имам като информация от архитектите, с които ще проектираме е, че за 2022-ра година къща до акт 16 излиза около 1000 лева/квадрат (правят сметки за всяка година за всяка къща, която са построили). По мои доста груби сметки, залагам 800 евро/квадрат за къща до акт 16 (двуетажна, РЗП около 180-200 кв.м., ЗП съответно 90-100кв.м., без 10-те процента непредвидени разходи) и гледайки 210 000 лева за груб строеж, въобще не излиза сметката? На мястото, където възнамеряваме да строим ме ориентират между 400-800 лева за груб строеж, което си е минимум 50к-60к лева разлика с цитираната голяма сума по-горе. Предстои ми да направя груб идеен проект с фасади и евентуални материали, за да направим груба количествена сметка към какъв дизайн можем да се стремим и кой трябва да отпишем тотално. Въпросът ми към тези от вас, които вече са минали или наближават акт 16 - каква разлика (грубо) в проценти ви излезе при предварително пресмятане на разходите и при реалното им осъществяване? Използвахте изцяло самостоятелно финансиране, или кредит от банка?
Ние сме на етап закупуване на един имот и продажба на други два имота с цел финансиране на бъдещата къща. В момента издирваме адвокат в околността, който да прегледа наличната документация и да изиска допълнителна такава, ако липсва, след което, ако всичко е наред, да изповядаме сделката. След това ще се борим с продажбата на другите два имота - разчистване, евентуалното им обединяване, геодезия и пр.

Последна редакция: пн, 03 апр 2023, 12:13 от Анонимен

# 138
  • София/Варна
Колкото и да сравняват със стари проекти Вашите архитекти не могат да Ви кажат колко ще Ви излезе сега. Ако сравнават с обекти от преди 2 години, може съвсем спокойно да умножите по 2 и ще получите нещо реалистично. Сега ако се окаже, че във Вашия случай е трябвало да умножите по 1,7, а не по 2, ще празнувате. Цена от 500 евро на квадрат до УВЕ в настоящия момент е абсолютно нереалистична, поне за София и околия,но има огромна разлика в различни райони.
На предната страница една дама беше писала, че където строят 120лв. е кубик бетон с транспорт и полагане, е да ама в София в бетоновия възел е 140лв., а като добавиш транспорт, бетонпомпа и работа и хоп стават 200лв. кубика. Сега за спорта гледах в някакъв сайт, цена на кубик бетон в Шумен 108лв. , ако е вярна тази цена естествено, то разликата м/у София и Шумен, стартово е около 30%.
А за цените на дървените покриви да не говорим, там разликите са колосални.

# 139
Здравейте!
Как избрахте цвета за фасадата? Съобразихте ли се с нещо? На нас нии е много трудно да изберем измежду палитрата.
Освен това, има ли нещо, което задължително да съобразим относно цвета и мазилката като материал? Май ще ползваме материали на Баумит, имате ли впечатления?

# 140
  • София
Само със собстения си вкус😀

# 141
  • Бургас
Цветът на фасадата го съобразете със стила, който харесвате. Ние сме със синя къща към която прозорците са със шпроси, съответно сме със по друг стил кухня. В хола сме с 2 дивана и фотьойл, за този стил не пасва да е ъгъл. Мноооого четох, за да разбера какво искам. Цокъла не е с камък и още и още. Също парапетите вървят със стила. Ние имаме и горният парапет. Слагам примерна снимка.

Последна редакция: пн, 03 апр 2023, 14:10 от Bar B Q

# 142
  • Перник
...
Вчера за едната къща ни обясняваха, как септичните ями в комплекса са супер, защото нямало да искат поддръжка FlushedFlushedFlushed
Това за къщи с доста висока цена, над средната за Марково и Белащица.
Били с бетонни пръстени само и сами се утаявали, както се изразиха Flushed

Това въобще законно ли е? Понякога се чудя в какво точно живеем...

....

Типично българско мислене - на нас на времето един познат ни казваше "абе Оправи си я отвътре и се нанасяй, отвънка и ... майката" Dizzy Face Как да го накараш такова да проумее, че комфортът ти вътре зависи от това навън/ наоколо?

# 143
Ще говоря малко все едно хвърлям боб,но да...
Както стана ясно явно разликата в цените и съответно стойността накрая е много различна от район столица и предградия в Бг. Аз също бях изумена от цените за груб строеж от рода на 250хил. +. Ние също сме много в началото и проучваме стъпките за документалната част все още. До дни се очаква да бъде закупен имота. Правим си сметки,но все още без кръчмаря, както се казва. В нашите най- добри представи (за рзп ~180кв) се надяваме до акт 14 да стигнат 80-100хил,без да е включен парцел и документация. А после да минем до 250хил до акт 16. Но както казах, всичко е във фантазиите ни до момента. Затова с интерес чета това,което пишат момичетата, които са в "играта" в момента, за да не се разочароваме накрая.
Плана ни за момента е да подготвим архитектура, конструкция, част Вик и електро и според нея да ни се изготви КСС за груб строеж /акт 14, за да можем горе долу да си направим някаква сметка. Моля дайте съвет правилно ли се насочваме за първи действия. Simple Smile
Здравейте! Със съпруга ми тепърва стъпваме по трънливия път на къща от нулата. Чета цените, които се обсъждат за груб строеж и ми се струва странно как на едни им е излезнало 80к, на други 210к за приблизително еднакви по площ и етажност сгради. Това, което имам като информация от архитектите, с които ще проектираме е, че за 2022-ра година къща до акт 16 излиза около 1000 лева/квадрат (правят сметки за всяка година за всяка къща, която са построили). По мои доста груби сметки, залагам 800 евро/квадрат за къща до акт 16 (двуетажна, РЗП около 180-200 кв.м., ЗП съответно 90-100кв.м., без 10-те процента непредвидени разходи) и гледайки 210 000 лева за груб строеж, въобще не излиза сметката? На мястото, където възнамеряваме да строим ме ориентират между 400-800 лева за груб строеж, което си е минимум 50к-60к лева разлика с цитираната голяма сума по-горе. Предстои ми да направя груб идеен проект с фасади и евентуални материали, за да направим груба количествена сметка към какъв дизайн можем да се стремим и кой трябва да отпишем тотално. Въпросът ми към тези от вас, които вече са минали или наближават акт 16 - каква разлика (грубо) в проценти ви излезе при предварително пресмятане на разходите и при реалното им осъществяване? Използвахте изцяло самостоятелно финансиране, или кредит от банка?
Ние сме на етап закупуване на един имот и продажба на други два имота с цел финансиране на бъдещата къща. В момента издирваме адвокат в околността, който да прегледа наличната документация и да изиска допълнителна такава, ако липсва, след което, ако всичко е наред, да изповядаме сделката. След това ще се борим с продажбата на другите два имота - разчистване, евентуалното им обединяване, геодезия и пр.

# 144
  • София
То малко зависи и какво ви искат за акт 16, в някои общини явно искат от-до, включително озеленявания, парапети, алеи, огради и тн... В други прозорци, порив и договори с ток, вик и тн...

# 145
  • София
То малко зависи и какво ви искат за акт 16, в някои общини явно искат от-до, включително озеленявания, парапети, алеи, огради и тн... В други прозорци, порив и договори с ток, вик и тн...

В невероятната Банкя, която е по-луксозна от Saint-Jean-Cap-Ferrat, на един приятел му искаха за Акт-16 определени дръвчета, които се оказа, че се продават само в един разсадник в софийско на брутални цени! Естествено, казаха им, че от там е възможно да ги купят. Да се чете "от там трябва да ги купят".
Имаме няколко приятели там с нови къщи, дори не искам да се сещам колко години ходиха по институциите, докато се оправят. Връщаха ги дори за това, че не им харесало как излезнали снимките на двора на цветния принтер, които са им приложили към документацията Rolling Eyes Е, ако бяха платили прилични такси спокойствие на който трябва, сигурно щеше да стане по-бързо.......

Та много зависи къде е къщата. На някои места могат да ти скъсят живота и да ти нулират банковата сметка за норматив, невероятните неподкупни държавни служители...

# 146
  • София/Варна
Правилно сте се насочили. Като Ви дадат оферта, можеш да я качиш тук, може и без цените. Много от фирмите се правят на тарикати и лееко пропускат разни неща или ги слагат както им е угодно. Най ми е забавно като ми дадат отделно цена на бетонпомпа, че те ако им плащам така, могат да си викат бетонпомпа за 2 кубика наливане, а когато е разпределен този разход в цената на бетона си правят сметка, какво и кога да наливат, за да не се набутат.

На мен продължава да ми стои малко това за до акт 14 - т.е. бетон,покрив,зидарии.
Бакалски сметки
35-40кг. на кв.м. РЗП желязо х 2,7-3 лв.=100лв. кв.м.
2,5-3 кв.м. кофраж на кв.м. РЗП х 50-55лв. = 150лв. кв.м.
0,5 кубика на кв.м. РЗП х 120-200лв. = 80лв. кв.м
Или 330лв./кв.м. и за къща за 180кв.м. минимум  60 хил.
Изкопи и насипи, обратен насип, скално, извозване на земни маси – 10 хил.
До тук станаха 70 хил. оптимистично
Покрива за 90 кв.м. е около 120-130кв. , не знам какви са цените при Вас ( при нас са умопомрачителни), но едва ли ще Ви излезе под 150лв./кв.м. – 20 хил.
До тук 90 хил. лв. без зидарията,топло и хидроизолации на основи и под на кота 0, без дренаж и то ако строите в наистина евтин район.

# 147
Колкото и да сравняват със стари проекти Вашите архитекти не могат да Ви кажат колко ще Ви излезе сега. Ако сравнават с обекти от преди 2 години, може съвсем спокойно да умножите по 2 и ще получите нещо реалистично. Сега ако се окаже, че във Вашия случай е трябвало да умножите по 1,7, а не по 2, ще празнувате. Цена от 500 евро на квадрат до УВЕ в настоящия момент е абсолютно нереалистична, поне за София и околия,но има огромна разлика в различни райони.
На предната страница една дама беше писала, че където строят 120лв. е кубик бетон с транспорт и полагане, е да ама в София в бетоновия възел е 140лв., а като добавиш транспорт, бетонпомпа и работа и хоп стават 200лв. кубика. Сега за спорта гледах в някакъв сайт, цена на кубик бетон в Шумен 108лв. , ако е вярна тази цена естествено, то разликата м/у София и Шумен, стартово е около 30%.
А за цените на дървените покриви да не говорим, там разликите са колосални.

Все още не са и няма как да направят сметка за тази година, нормално е. Това са ориентири, а аз смятам, че съм заложила много по-висока цена, която дори за София е висока. Всички покрай мен са в стротиелството и черпя информация от извора (макар още да не съм обявила какви са ни намеренията, но разпитвам и опипвам почвата). Реалистично в София строят на 600 евро/квадрат, но тази информация я имам от калкулации на двама приятели, които строят активно. Затова и завишавам чувствително, макар че ще строим в Ботевград. Ясно е, че София не е България, но предпочитам да се ориентирам по по-високите цени, за да съм подготвена за най-тегавия вариант и да си направя груба сметка, дори и да е доста завишена (по-добре, отколкото занижена). Затова и ми е интересно хората, които са по-напред с материала откъм изпълнение, да дадат ориентир как им се промениха плановете спрямо реализацията във финансово измерение. От къща до къща също има значение - онзи ден на позната за 200кв. къща само ОВК-то ѝ е 65 000 лева, но пък включва всичко от-до. Просто в началото ми е изключително трудно да гледам реалистично на нещата и се чудя откъде да започна. През това време се надявам бързо да купим имота, за да задействам разрешително за строеж, визи и пр.

# 148
  • София
Аз да вдигна малко сметките на Gerundiq, (която е професионалист и знае точно как стоят нещата) пак с уговорката, че едноетажна, повдигната на 70 см над терена е най-скъпо.
Това ми е офертата от бетоновъзел Враня 93 в София, който се спряга за един от добрите и коректните, от 08.02.2022, а след това вдигнаха още цените:

Т.е 130 лв/м3, без труд, стара неактуална цена. И това е все пак по документи, а в действителност отива повече.
Нашата оферта от този период беше 170 лв/м3, но три месеца по-късно договор подписахме на 190 лв/м3. А сега преди месец, понеже плочата на гаража не беше в тази оферта, го изравнявахме на 215 лв/м3.

NarniaV,  е това 65 хил.за ОВК наистина ми идва много! Освен ако не е с някаква изключително скъпа ТП и голямо количество медни (т.е златни) тръби?!

Последна редакция: пн, 03 апр 2023, 17:32 от sofyia

# 149
  • София
Включвам се да напомня, че едно е да строиш сам за себе си праовъгълен блок с материали с отстъпки, да си разчистваш със собствена технка, да си направиш изкопа със собствен багер, да караш поне част от материалите със осбствени камиони и т.н.; друго е да възложиш на строител да строи всичко вместо теб, а проектът ти да е с овални прозорци, еркери, лоджии, разчупен покрив, вити стълби, на специфичен терен и т.н. За покрив например знам, че всяка чупка оскъпява супер много; разликата между опростен проект и проект със завъртулки е доста голяма.
Когато някой каже "цена за груб строеж на 200 м2 къща", всеки път в главата ми изниква "ама каква къща точно".

Общи условия

Активация на акаунт