ВИНА - тема 3

• 51 385
  • 791
  •   1
Отговори
# 690
Нищо втрещяващо няма. Спокойно може  във филма да има проект за биовино. * Напоследък биохраните са модерни. Смятам, че ще е интересно и полезно. Всъщност съм изненадан как досега не се сетиха за биовино.
Специално виното голяма част към момента се прави от ГМО.
Уточнение: изненада ме начина, по който отговори на въпроса- с бавна мисъл и желание да каже нещо, без да знае какво.
А иначе, че включват тема за био вино е супер идея, както за филма- доказателство, че е в крак с тенденциите, така и за реклама на винопроизводството и туризма.

# 691
Няма как да  бъде иначе. Забранено е да се издава прекалено много информация, затова в такива интервюта трябва да премисляш всяка дума, и почти да не пускаш спойлери.
Да, че включват темата за био-вино е добра идея, а доколкото разбрах е имало много консултанти, т.е. очаквам нещата да са ниво.

# 692

ГМО какво? Грозде? Може ли източник на информацията?
Досега не бях чувала за ГМО грозде, ама знам ли, може и такова да има вече. Кръстоска с риба балон например?

# 693
Малко ще отида в оф топик, но...
Не знам как е сега с ГМО гроздето, но на 11.01 ЕК ще се пробва за втори път да прокара ГМО-то под друго, подобно наименование. Ако това стане, до няколко години всичко ще е ГМО, не само виното ConfoundedConfoundedConfounded

# 694

ГМО какво? Грозде? Може ли източник на информацията?
Досега не бях чувала за ГМО грозде, ама знам ли, може и такова да има вече. Кръстоска с риба балон например?

не съм казал, че гроздето се прави от ГМО, а че виното се прави от ГМО. Голяма част от виното не е само от грозде, има и от моркови, от авокадо и от какво ли не
Почти 2 процента от виното са химия, а не естествен продукт. И тук не включвам етанола. За сметка на това биовиното е естествен продукт.

Последна редакция: пт, 05 яну 2024, 17:17 от Лорд Сняг

# 695
Е как да няма гмо грозде - грозде без семки?!
Съжалявам за офф-топика..

# 696
За много години и аз го чакам

# 697
  • тук, на мястото си
Благодаря, Yo_Ana19, за линка! Дано успея тази вечер да го гледам.
Мая е добра актриса и ще се справи, зависи все пак от ролята. И Геро е комедиен актьор, но тук прави добра роля.

# 698
Е как да няма гмо грозде - грозде без семки?!
Съжалявам за офф-топика..

Правиш ли разлика между ГМО, селекция, хибриди и т.н.? Simple Smile
Много се злоупотребява напоследък с модерните думички: ГМО, био, еко и т.н., без да се разбира смисълът.

не съм казал, че гроздето се прави от ГМО, а че виното се прави от ГМО. Голяма част от виното не е само от грозде, има и от моркови, от авокадо и от какво ли не

Не знам какво вино пиеш, аз досега за вино от моркови дори не бях чувала. (То и за ГМО моркови и ГМО авокадо не бях чувала, ама нищо чудно вече и да има. Щом има търсене... Simple Smile )
Вкъщи пием само вино от грозде, е, понякога и малиново.

За сметка на това биовиното е естествен продукт.

Щом казваш... Лично ли гарантираш, или просто вярваш на етикетите? Щом пише био и органик, значи наистина е така. Ако не пише, значи е ГМО или каквото още там може да е? Simple Smile

# 699
Не, не правя разлика 😁

# 700
Не, не правя разлика 😁

Разбрахме. Simple Smile

# 701
Извинете, каква е разликата между хибридни сортове грозде, и генно модифицирани такива?

# 702
Извинете, каква е разликата между хибридни сортове грозде, и генно модифицирани такива?

Разликата е огромна! Накратко:
При хибридизацията се "смесват" два сорта/породи от един и същи вид. Пример: българският сорт грозде Рубин е хибрид между сортовете Сира и Небиоло. Последните са директни сортове. Сортът Каберне совиньон също е хибриден - получен от директните сортове Каберне фран и Совиньон блан. Мулето е хибрид между магаре и кон.

Генната модификация е генно инженерство - при нея се "включват", "присаждат" гени от друг растителен или животински вид - например гени от риба да се присадят на домат (примерно, за да се повиши издръжливостта му на студ). Или гени от картоф на ягода. Или от мечка на човек.
При ГМО се променя ДНК на вида (растителен или животински) - това е ключовата разлика.

Последна редакция: пт, 05 яну 2024, 19:16 от Vetrena

# 703
Съвсем грубо, да ме извиняват професионалистите. Но ако кръстосваме по естествен начин организми от един вид, това са естествени мутации. Например сорт ябълка с друг сорт ябълка.
Когато се кръстосват организми, които в естествената природа няма как да бъдат кръстосани – например растение с животно или вид растение със съвсем друг вид (измислен от мен пример за илюстрация – ябълка с морков, което естествено няма как да стане), това обикновено наричаме ГМО – генно модифициран организъм.
Повечето ГМО са микроорганизми, които се използват за производството на лекарства – например на инсулин.
По-сложно става при по-висшите организми – като домати с ген на сьомга и т.н. Като там проблемът е не толкова играта с гените, колкото умишлено търсената устойчивост към определени хербициди, производство на същата фирма, произвела ГМО-организмите, което на практика ги прави универсални и много агресивни плевели. Соя например.
Другият главен проблем е, че въпросните фирми държат патентите за семената и при опрашване със съседни насаждения могат да предявят претенции и да изискат заплащане. Напр. сееш някакъв български сорт царевица, съседът е посял царевица на фирмата Х, те се опрашват, идват представители на фирмата Х и те съдят да им платиш, защото държат патента за твоята продукция.
Повтарям – съвсем груби примери, ако някой се интересува, в нета има предостатъчно инфо. Четеш и ревеш... Simple Smile

# 704
Включвам се и аз два дни прети старта на новия сезон. Радвам се, че се събрахме отново. Purple Heart

Маравиля на мен много ми хареса с играта си във "Връзки" и в "Под прикритие". С Мишо Билалов са просто чудесна екранна двойка, а доколкото знам той я е помолил да преподава на някои от студентите му.
Не мога да я нарека посредствена нито актриса, нито личност. Ще погледна интервюто, което сте споделили с нея и Мая Бежанска. Мая Бежанска винаги съм я приемала като комедийна актриса, беше страхотна в "Домашен арест", но във "Вина" очаквам, че ще е в сериозен образ.
Като цяло актьорският състав е просто страхотен, очаквам наистина чудесен сезон.

Общи условия

Активация на акаунт