ВИНА - тема 3

 • 41 621
 • 791
 •   1
Отговори
 • Мнения: 6 814
Вина

Толкова много винá трудно се преглъща с... вѝно


По БНТ 1, всеки четвъртък от 21:00ч12-сериен телевизионен филм
Драма

Сценарий: Нели Димитрова, Ваня Николова, Екатерина Николова
Режисьор: Виктор Божинов
В ролите: Владимир Зомбори, Елена Телбис, Михаил Билалов, Параскева Джукелова и др.

Продуцент: БНТ

Мръсни тайни, любов, изневяра и алчност създават по-големите дългове в една плодородна, но спорна земя - с лозя за вино...
На кантара тежестите измерват и вѝното, и винáта в един объркан живот...


"Вина" пресъздава история от човешки проблеми, които трудно се преглъщат, дори с много отлежало вино - като премълчаната от миналото истина, която капка по капка си проправя път в настоящето, като любовта и изневярата, от които никой не е пощаден.


В дъното на чашата отлежава изкоренният дълг към семейството и уважението към труда на предците, съчетан с вътрешния стремеж към опазване на създаденото - с трайна следа. По ръба плува неутолимата жажда за власт и пари, в сянката на бизнес без морални граници.

СЮЖЕТ


Филип се завръща със съпругата си от Америка, за да продаде винарната на починалия си вуйчо.
Бизнесът, който наследява обаче, се оказва в тежко състояние – с много натрупани дългове, недоволни служители и тонове залежало вино.


В защита на производството е талантливата и отдадена на работата си млада еноложка Елина, завършила в Дижон.


Срещу нея е скритият съдружник Андрей , който саботира работата на винарната заради други интереси с лична облага.


Докато Филип заедно с Елина и съмишленици се опитват да възродят винарната и да опазят целостта на семейството, наяве започват да излизат тъмни тайни от миналото и всеки от героите се бори с горчиво чувство за вина, много по-неуловимо от вкуса на виното…Youtube канал на сериала: https://www.youtube.com/watch?v=dMMyEpmfSgM&list=PLGCzxbT2dltwBg … Dpjb2kQDMq4zgE6R-

# 1
 • Мнения: 25 612
Да не ви изпусна.

Марта и Фил са хубав тандем във винарната. На романтичния фронт обаче нямат кликване.
Нищо де, гледаме за развръзката.
Само 2 епизода останаха.

Благодаря за темата.

# 2
 • Враца
 • Мнения: 2 521
Нямам никакви забележки. Гледам с интерес!
Благодаря за темата. Heart

# 3
 • София
 • Мнения: 26 699
Благодаря за темата!
Брей с какъв бум започна темата за Войната на буквите, не вярвах, че ще ги настигнем по брой изписани теми. Ама ''Вина'' колкото повече епизоди минават толкова по-хубав става и добре се разгръща историята...

Този сериал определено ще ми липсва, тази седмица сме на предпоследния епизод.

# 4
 • Мнения: 16 587
Алиса,
"Кое му е архаичното на мисленето, че една жена трябва да бъде до мъжа си и обратното и трябва да се подкрепят и да са рамо до рамо, а не единият да избяга отвъд океана?"

Архаичното е, че именно жената трябва да отстъпва винаги и да бъде придатък на мъжа си. Тук не говорим за нещо кратковременно. Няма начин Филип да съживи винарната и да я продаде. Той реално щом е избрал да я съживява, значи вече е избрал завинаги да остане в България. Това значи, че Марта трябва да зареже целия си живот заради една авантюра. Още в самото начало се каза, че не може да отсъства дълго от работа. Филип е безработен, може да си го позволи, Марта - не. От нея се изисква да захвърил работата си, образованието си и да дойде да помага в една винарна. Тя нищо не разбира от вино, а и не възприема този начин на живот. Защо трябва да се измъчва, за да е на кеф Филип. Впрочем Филип не ѝ обръщаше никакво внимание, за времето през което Марта бе до него. Откъде -накъде Марта ще виси в къщата, да домакинства, само за да си начеше егото Филип. това ли е "борбата"? Колко пъти Филип защити Марта пред работниците? Нула!
 Впрочем ако някой е избягал това е Филип - те живееха в САЩ, то извърши бягство от реалноста като дойде в България, за да се разтовари. Интересно защо не критикуваш Филип? Впромем абсурдно е, човек който от дълги години живее в чужбина да обикне родината, най-малкото акцент би трябвало да има и всичко тук да му е странно и непривично.

Да си до другия в болест и здраве не значи да нямаш право на мнение. Филип не е болен, не умира, няма за какво Марта да се влачи с него.   По твоята логика ако утре мъжа ти се замъкне да воюва на фронта ти трябва да идеш с него и да бъдеш неотлъчно до него в ротата. Впрочем ние днес не знаем в ерата на гражданските бракове, дали имат църковен брак Елина и Филип, а ако нямат, може да не е давал никой от тях обещание да бъде до другия в болка и радост.

Последна редакция: пн, 13 мар 2023, 14:25 от Лорд Сняг

# 5
 • Мнения: 30 733
Хубав е сериалът. Дано разплетат всичко добре за оставащите две серии.

# 6
 • Мнения: 13 261
Много благодаря за новата тема! Blue Heart

И на мен сериалът много ми харесва. За съжаление ми се струва,
че финалът ще бъде претупан - много линии остават открити,
много герои остават "недоразвити", остава още много "кино-материал"...
Но това явно си е решениие на продуцентите. Може би нямат повече пари... Disappointed

Нещо за Владимир Зомбори.

Скрит текст:
Снощи гледах "Оскарите". В първата част сред гостуващите в специалното студи
на "Нова ТВ" беше и Владимир Зомбори. Направи ми отлично впечатление! Hands Ok Hand
За пръв път го глудам във "Вина",(много успешна роля!) верояятно повеечот му роли са  в театъра,
но разбрах, че е и певец. Някой знае ли дали има видео с негово изпълнение?

# 7
 • Мнения: 714
Благодаря за темата! Сериалът е много хубав.По добре да няма други сезони.Ще се разводни както много често се случва при нас...

# 8
 • Мнения: 9 204
И аз благодаря за темата. Също мисля, че ще го претупат, малко са 2 серии за финализиране на всичко. За втори сезон - по принцип защо не , историята е семейна , могат да се завъртят различни сценарии, нови персонажи

# 9
 • Мнения: 5 485
Лорд Сняг, оценявам дългия ти пост, но както вече казах, наистина не ми се спори и написах какво мисля, не знам защо толкова настоятелно държиш да ме убедиш в тезата си. Simple Smile Изобщо не съм съгласна, че Филип е отишъл в БГ да се разтовари. Ми не, напротив, отиде да върши сериозна работа вместо майка си. Това, че за миг "забрави" за гигантското си нещастие, зает с новите си ангажименти и борба, е просто бонус. И най-малкото чувството за дълг към тези преди него, отговорността към наследството на фамилията също е достойно за уважение. Дошли са с идеята да е за малко, но нещата се промениха в движение. И Марта не прояви разбиране. Най-малкото можеше да не си тръгва по този начин. Как се фръцна в таксито и си замина сърдита. Нямаше нормален, спокоен разговор, никаква пълноценна комуникация, само фасони. Не е това начинът. Да бяха седнали да се изяснят, но не.
И не, нищо, ама наистина нищо архаично няма в идеята, че двама души трябва да бъдат рамо до рамо в житейските битки. Ако обстоятелства налагат физическа раздяла - ок, но не и да се отдалечиш всякак - емоционално, духовно да се дистанцираш. Веднъж един ще направи приемлив компромис, друг път - другият. Така работи една връзка, ако човек иска да просъществува.
А сравнението с фронта не желая дори да го коментирам. Grinning
Всеки си има мнение, остани си с твоето, не ме убеждавай повече колко си прав, моля те. Светът е шарен. Simple Smile

И аз гледах Владко Зомбори в студиото на Оскарите. Страхотен! И колко си отиват с Весела. Heart

Благодаря за темата, интересни 2 епизода ни чакат. Blush

Последна редакция: пн, 13 мар 2023, 16:58 от АлисаВСтранатаНаЧудесата

# 10
 • София
 • Мнения: 12 333
Филип явно е имал нужда да смени всичко около себе си, за да преодолее болката по детето си. И има пълното право на това. Всеки преодолява проблемите в живота си по различен начин. Не може да се очаква само единият да е съпричастен, но не и другият. Явно с Марта са се разминали по пътя.

# 11
 • Мнения: 6 814
Когато Марта и Филип дойдоха в България, той въобще нямаше намерение да остава. Впоследствие стана всичко, като резултат от обстоятелства - общуването му с тези хора, спомените, миналото, споделено от дядо Станко, трудностите при продажбата, сблъсъкът с Бончев и дъщеря му,... всичко това го накара да осъзнае, че мястото му е тук, при тези хора, при тази винарна. Каузата по спасяването й стана негова, сякаш това ще спаси самия него.

Не виждам защо се точат досадни локуми и се намила едно и също.

# 12
 • Пловдив
 • Мнения: 40 372
само 2 епизода...? жалко...

# 13
 • Бургас
 • Мнения: 633
Gift Heart Благодаря за новата тема!
 Съгласна с повечето от вас и особено с казаното от Как'Сийка на финала на предишната тема. Май проблемът не е толкова в това , че Марта си тръгна, а по- скоро в начина по който го стори... А като обобщение- всички грешим, особено когато обстоятелствата ни изненадват и застигат изневиделица...Човешко е!
Дано не е дразнещ спойлер за някого:


Французинът май се появява!?

# 14
 • София
 • Мнения: 12 169
То две серии още има, за кога ще се появява този французин? Thinking

Общи условия

Активация на акаунт