Египет /Тема 14/

• 57 106
  • 753
  •   1
Отговори
# 660
Има ли много случай на стомашно вирусни инфекции? Прочетох един отзив във фейсбук група, за повръщащо дете и ми настръхна косата. Какви лекарства взимате и лак се предпазвате? Другото което ме притеснява от толкова шнорхелинг дали не се получава и проблем с ушите. Ползвате ли тапи, за да не влиза много вода?

# 661
И аз да попитам за  почивали в JAZ FANARA RESORT в Шарм - къде може да се отиде на разходка извън хотела /прочетох че наблизо били кафе Farsha и рибния ресторант Fares - заслужават ли си?/ и пише че има два ресторанта - основен и  а ла карт, но не става ясно дали е безплатен/обикновено е едно посещение/ или не.

# 662
  • Beyond the Frontiers
Някой дали има отзиви за Royal regency club, Amphoras Beach и/или Jolie ville golf&resort в Шарм? Чудим се накъде да се насочим за НГ. Гледах и Албатросите. Били сме в два Jaz хотела и Coral sea (в Шарм) преди, ама нещо много са им скочили цените сега.
На всичко се вдигнаха цените. Египет не прави изключение.
На фона на предходните ви хотели, тези са по-скромни. Не е шок и ужас, но не е дори близко ниво.

Здравейте, да разбирам ли че новият музей най- после ще бъде отворен през ноември
На официалния сайт няма такава информация: https://grandegyptianmuseum.org/opening/
И още нещо, дори да го отворят, това не означава, че веднага ще стане част от програмите.

Има ли много случай на стомашно вирусни инфекции? Прочетох един отзив във фейсбук група, за повръщащо дете и ми настръхна косата. Какви лекарства взимате и лак се предпазвате? Другото което ме притеснява от толкова шнорхелинг дали не се получава и проблем с ушите. Ползвате ли тапи, за да не влиза много вода?
Няма инфекции. Има вода, която не е годна за пиене. Има много солена морска вода, която си е като разхлабително. Има храна с подправки.
За гмуркането/шнорхелинг винаги се изисква да си без проблем с ушите...иначе лошо.

И аз да попитам за  почивали в JAZ FANARA RESORT в Шарм - къде може да се отиде на разходка извън хотела /прочетох че наблизо били кафе Farsha и рибния ресторант Fares - заслужават ли си?/ и пише че има два ресторанта - основен и  а ла карт, но не става ясно дали е безплатен/обикновено е едно посещение/ или не.
При Джаз хотелите традиционно едно посещение в a-la-carte е безплатно.
Кафе Фарша е много приятно. На мен лично ми допадна - атмосфера, музика, питие (коктейлите са в халба за бира, т.е. стабилно количество). Цените са без ДДС, да не се изненадате като има разлика в сметката 🙂
Сравнително близо е и пазара и джамията. Не пропускайте особено вечер.

# 663
  • София
Ползвате ли тапи, за да не влиза много вода?

аз имам проблеми с ушите и  си купих тапи  от Декатлон. Всеки ден прекарвах по около 1 -2 часа във водата с маска и нямах никакви проблеми.

# 664

Предпазваме се с правилото "peel it, cook it or leave it" - т.е. обели го, свари го или го остави. И сме обиколили самостоятелно държави като Индия, Камбоджа, Кения, като навсякъде сме яли изключително само в местни ресторанти (Египет беше малко изключение) и улична храна и никъде не сме имали проблеми (освен след един туристически ресторант във Виетнам). Основно готвени и печени неща хапваме, плодовете се белят и тогава се ядат, почти никакви пресни салати от бюфети не ядем. Вода - основно бутилирана (проверява се за щракване и т.н., не, че винаги е гаранция), а ако някъде нямаме такава, използваме таблетки за чистене на водата.
Един от големите проблеми при ол инклузив хотелите, който леко остава на заден план, е че много туристи ходят до тоалетна, не си мият ръцете и отиват да си взимат неща от бюфета. В Египет го видях от немски туристи масово (но и от колегите ми немци го виждам често) - не се мият ръце (поне от мъжете) след ходене до тоалетна.
Е, пък като стане проблемът - антинал или някой генерик често помага. И време и солети.

# 665
  • София
Здравейте, в момента сме в Египет и малкия си намери счупено изсъхнало малко парче от корал и мн хубава раковина (празна)
Не се отделя от тях . Дали може да си ги занесе в къщи или ще направят проблем на летището?

# 666
  • София
Здравейте, в момента сме в Египет и малкия си намери счупено изсъхнало малко парче от корал и мн хубава раковина (празна)
Не се отделя от тях . Дали може да си ги занесе в къщи или ще направят проблем на летището?
Забранено е и глобите са много високи (май са на квадратен сантиметър). Багажите се гледат много внимателно на скенерите. Единствено може да ги сложи в джобчето на облечените панталон или блузка, но не и в яке, защото се съблича. Хората минават само на скенер за метали и няма да запищи от раковина. Но ако някой ги намери, ще си имате големи неприятности. По-добре не опитвайте!

Сигурно ли е, че раковината е празна? Навремето децата намериха в пясъка две и си мислихме, че са празни. Не знам какво ни накара да ги пуснем в чаша с вода и след малко се показаха. После имаше тържествено пускане в морето. Simple Smile

Последна редакция: чт, 21 сеп 2023, 19:52 от Таня67

# 667
  • Sofia
Dornrose, според мен можете да имате проблем на летището. Преминава се през три скенера преди да се качите на самолета, куфари, чанти, обувки - всичко минава на лентата. Аз толкова боса не съм ходила на никое летище, без значение дали си с маратонки, обувки, чехли или джапанки, шляпаш бос, обувките на скенер. Така три пъти, калцуни няма. Simple Smile Отделно всяка чанта се отваря и се  намазва с лентичка с някакъв разтвор (стана ми интересно и мислех да питам каква й е целта, после се отказах). Да проверяват щом искат. Онзи ден се прибрахме с полет от Хургада, та ми е прясна информацията. Беше ми останала една малка мидичка в джоба на плажната чанта от нашето море, добре, че я видях преди прибирането и я изхвърлих, че ходи доказвай, че не е тяхна. Simple Smile

# 668
  • Beyond the Frontiers
Забранен е износът на корали.
Това изрично се упоменава навсякъде.

Ясно е, че всеки може да направи, каквото реши. Ама ако ви глобят, ще е болезнено.

# 669
Dornrose, според мен можете да имате проблем на летището. Преминава се през три скенера преди да се качите на самолета, куфари, чанти, обувки - всичко минава на лентата. Аз толкова боса не съм ходила на никое летище, без значение дали си с маратонки, обувки, чехли или джапанки, шляпаш бос, обувките на скенер. Така три пъти, калцуни няма. Simple Smile Отделно всяка чанта се отваря и се  намазва с лентичка с някакъв разтвор (стана ми интересно и мислех да питам каква й е целта, после се отказах). Да проверяват щом искат. Онзи ден се прибрахме с полет от Хургада, та ми е прясна информацията. Беше ми останала една малка мидичка в джоба на плажната чанта от нашето море, добре, че я видях преди прибирането и я изхвърлих, че ходи доказвай, че не е тяхна. Simple Smile
За следи от взривни вещества проверяват с лентите. Мен редовно ме проверяват на всяко летище, понеже имам импланти и пищя на скенера. Търкат ми с тези ленти обувки, раница и ръцете

# 670
  • На планетата Земя
Коралите са със специфична форма и може да ги хване скенерът.

Аз, нали съм луда на тема Древен Египет, като вървяхме с туристическия гид из пирамидените комплекси, постоянно се оглеждах и намирах купища глинени парченца. Около пирамидата на Джосер не се сдържах и го попитах как може да има толкова много артефакти по земята, а да не ги събират. Той обясни, че няма никакъв смисъл, количеството им, както се изрази, е като люспи на семки, които голяма компания е чоплила, навсякъде са, няма къде да ги складират и в този смисъл не ги ценят, защото са навсякъде (в района на Сакарра е имало много жилища на работниците, които са строили подземните гробници  и пирамидите, оттам и многото останки от посуда).
И по едно време в края на деня ми даде две парченца, които е взел за мен, без да разбера. Прибрах ги в несесера ми с пили, ножички, пинсети, всякакви дребни боклучки + едно камъче от Огънатата пирамида - за момента най-трудната, дълбока и интересна, която сме посетили.

Нямах проблем на летището, което си е било късмет, разбира се.

# 671
Здравейте! Някой ползвал ли е детегледачка от хотела в Египет? Децата са малки и не говорят английски, на 2г и 5г са. Няма да ги захвърлим горките на непознати хора, но заспиват рано и бих искала да не се прибираме в стаята в 21:00 часа, а да има човек с тях, докато си спят в леглата. Хотелът, в който ще отседнем има тази услуга, но се колебая дали да се доверим.

# 672
Привет,
Някой планира ли есенна ваканция с деца в Египет? Предвид, че местните избори са в неделя на 29, е малко ограничаващо, но ми се иска да заведа децата. Може ли да препоръчате хубав 5* хотел (може би по-евтин от най-новия Rixos), да има чист плаж (да не е блато както чета на някои хотели), вкусна храна, да не се плаща за бутилирана вода? И коя агенция предлага Кайро и Хургада или Шарм с полет между двете места, не автобус.
Благодаря!

# 673
Офертите са налични за Нова година вече.
Всички 5* имат външен отопляем басейн. И повечето 4*.

Много са ми полезни коментарите ти относно Египет Galactic Voyager Simple Smile
Искам да пътуваме около 10.11 ,мъжа ми е рожденник с полет от Варна
с нас ще бъде и сина ни на 12г
Хубав плаж,добра храна и може би басейни -това търсим
Кайро е ясно че ще се ходи,аз мисля да си запиша и Луксор
Спрели сме на толкова коментирания Desert Rose или препоръчан ми от колежка
Swiss Inn
Чета че хвалиш веригата Jazz
Та ако може мнение ще съм благодарна
Те пътуваха с DS Tours мисля беше,но ще ти се доверя с кого да пътуваме

Благодаря предварително

# 674
Здравейте! Някой ползвал ли е детегледачка от хотела в Египет? Децата са малки и не говорят английски, на 2г и 5г са. Няма да ги захвърлим горките на непознати хора, но заспиват рано и бих искала да не се прибираме в стаята в 21:00 часа, а да има човек с тях, докато си спят в леглата. Хотелът, в който ще отседнем има тази услуга, но се колебая дали да се доверим.

Аз мога да изкажа лично мнение - не съм ползвал, въпреки, че се предлагаше. Единият от двамата отиваше и взимаше бири или коктейли от бара и сядахме на балкона, докато малкият спеше. Аз лично не мога да се доверя на някой, който виждам за първи път и да му оставя детето си.

Общи условия

Активация на акаунт