Банята - тема 43

• 37 831
  • 738
  •   1
Отговори
# 120
Не е ли по-лесно и приятно
Не, защото на този апартамент не планирам ремонт в скоро време, а сифонът няма да мога да сменя без разбиване на пода. Приемам вентилаторите за консуматив и толкова. Ама какво ме заядохте с този вентилатор? Просто аз не бих дала над 300 лв за умен вентилатор, ако мога да си го направя сама за 150. Човек да не сподели какво си мисли тук...

# 121
  • София
Май за сега си избрах разпределение на банята, но моля пак помагайте,
Как да се отводнява банята и Как да се отделя мократа зоната?
Какво мислите за само един линеен сифон/червеното/ и параван с врата/зеленото/
дали ще смогва сифона или ще се завирява и в сухата част към тоалетната Sad?

Ако сифонът е така в средата на помещението трябва да има наклон от четири страни към него, което не виждам как може да стане с къс линеен сифон. Линейния предполага или само един наклон към него, когато е в края на помещението или два от двете му страни. Не знам колко дълги сифони има, но при това разположение мисля, че трябва да е по цялата ширина на банята.

# 122

Друго си мисля аз тук... Дали не може вратата да се премести срещу мивката, да се отваря навън, отдясно да се пуснеедна тънка стеничка, с плъзгаща се врата по средата и така да се отдели "мокро"  в горния ъгъл пералня и сушилня, в долния бойлер и някакви други дом дреболии.

За автономен вентилатор Pax Norte

Благодаря за вложената мисъл, но няма смисъл да се мести врата.
по добре и лесно е да се ползва гардеробната ниша преди банята

или по скоро бойлера да остане в банята

Последна редакция: пт, 17 мар 2023, 13:12 от bambam2k

# 123
Линеен сифон точно под душа, за да хваща там водата, евентуално праг(много ги мразя) и втори сифон някъде в сухата част, за да може да се мие.
А вентилатора дали ще му трябва постоянно отворена врата като работи постоянно?

# 124
Линеен сифон точно под душа, за да хваща там водата, евентуално праг(много ги мразя) и втори сифон някъде в сухата част, за да може да се мие.
това беше и моята първа мисъл, но
1. сифоните в сухта част миришели понеже остават сухи /без вода/ а клапичките незнам до колко вършат работат си срещу миризми,ако сифона не се ползва хич.
2. тия прагове да се спъваш и мухлясват , ако могат да се избегнат
3. реално защо да са ми два сифона - един линеен 65-75 см и един точков, може и два точкови влизат в една тръба и имат един и същи дебит на отводняване
4. ако може да стане само с един и то линеен е най умно, просто и евтино без прагове, по малък брой, наклони
като гледах клипа в тубата на един от производителите Т@нушев защо скъпия линеен излиал даже по евтино от 2 сифона+праг
5. идеята да е в средата е най ниски  височкини в края за наклоните, и няма проблем да е в средата наклоните са два от двете страни просто

Последна редакция: пт, 17 мар 2023, 13:40 от bambam2k

# 125
Ние гледахме някакви с магнитна клапа против миризми. С два ще сме и поне този в сухата част ще е такъв.

# 126

за да влиза свеж въздух в банята на вратите слагат долу клапи, не съм тествал как са обаче
обмислям го, дали има смисъл да е алуминиева или обикновена с клапа все пак има суха и мокра част
и врата няма да се мокри реално

# 127
bambam2k, Един наклон може да се направи в банята и всичко да отива към душа.

Има сифони със сух и воден затвор комбинирани, които не миришат като пресъхнат.
https://formabania.bg/alcaplast-apv1321

Душ зоната може да се направи по-ниско с един сантиметър от сухата част, по-парктично е и спестявате прагове и т.н. Тогава сифонът трябва да е на стената в дъното или под душа.

Тоалетната защо е изкривена на една страна, а не гледа напред на някои от проектите?

По-скоро бих сложила бойлера в банята над тоалетната, отколкото над пералнята, защото са доста калпави и често протичат, въпреки, че при мен за едната баня е в шкаф в коридора точно над пералня.

Ако сложите интериорна врата, тя просто може да е по-къса с 1-2 см и долу през процепа ще осигурите въздуха за нормално функциониране на вентилацията.

Последна редакция: пт, 17 мар 2023, 16:01 от drago_2008

# 128
Тоалетната е завъртяна уж за удобство , свобода на около, гледам че като се пада в ъгъл често така ги завъртат леко. По  широк и свободен достъп към душ зоната.При пълно затваряне на душзоната с стъкло от край до край /параван и врата -орнажевото/, ако е права може да е леко неприятно и притесняващо от дясно от преградата само 10-15 см. Друга причина е е ч ще излезе по напред и така кръглия бойлер 46 см дебел и 85 висок, по малко ще се усеща и пречи над тоалетната, аз си мисля така де. третата е ако бързаш много спестява ти една крачка, която може да е важна секунда  Wink

Как е най добре - Сифона да е един много дълъг 120см /череното/ или по към душа 95см /червено/ или 75 см /зеленото/  

Последна редакция: пт, 17 мар 2023, 17:13 от bambam2k

# 129
Ох, тази тоалетна няколко пъти посегнах  да я изправя на телефона с пръсти😆 не знам как ще я изтърпите с години? Ще можете ли?
Само аз ли съм екстремен Монк и такова нещо ще ми докара психично разтройство ?😂

# 130
Аз нещо не разбрах, тази пералня в банята ли остава?

Защо просто не се влиза от другата страна? Този душ елементарно се мести на отсрещната стена! Изправете я тази тоалетна. Ако трябва издърпайте малко пакета напред, та бойлерът да влезе в по-дълбока ниша и да не Ви притеснява. Не проумявам подобни недоразумения на такава голяма площ, извенете ме, че съм откровена.
Защо не сложите един плосък бойлер?

Баня не се прави всеки ден, затова първо се обмисля, а после се правят инсталации и т.н., а не като се стигне до плочки... Това не конкретно към Вас, просто ретроспекция на базата на години сблъскване със сходни ситуации.

П.П. Сифонът независимо колко е дълъг има еднакъв дебит. Избира се според ширината на кабината, защото се слага най-често под душа или на отсрещната стена. Или според размера на плочките в някои случаи...

Последна редакция: пт, 17 мар 2023, 19:39 от drago_2008

# 131
  • София
Мда, може да се обърне душа, врата зад тоалетната ми се струва абсурдно...
А ако пералнята няма да е там, предполагам може би  да може и тоалетната да е от страната на мивката и душа.

# 132
Радвам се че някой е откровен и отделя време и енергия по мой проблем. За пералнята мисля със сушилнята да са в банята една върху друга, иначе се чудя какво се прави в баня 5м2 само с тоалетна, мивка и душ /все пак имаме  два пъти на ден по 30мин работа там т.е. за кратко и рядко/.
От друга страна е шахта с ВиК /белия правоъгълник/  , може би ще се опакова с ГК/аква панел, сега е отворена няма нищо още.
Плоския бойлер немога да го измисля, проблем  е че е висок 105см, тоалетна 130см  и остават само общо 10 см за отгоре и отдолу  свобода и става трудно свързването му.
Казаха има начин но странично, тогава иска по широка ниша ще трябва,
плоските са с ширина 51см, точно колкото е ширината на нишата може би 55 см, затова за да нямам ядове  един дебел кръгъл 80л 46см шир  на 85 вис да си влиза спокойно от всякъде, но пък е 2 пъти по евтин

значи идеята е нещо такова за душа на другата страна и сифони

Последна редакция: пт, 17 мар 2023, 21:39 от bambam2k

# 133
плосък бойлер няма да стърчи, височини има различни вероятно, не е само един модел.
и тоалетната ще си е права, и мен това ме побърква ако е под наклон.
За сифоните не разбирам защо ги сложи сега в двата края?

# 134
При тези условия, това ми се вижда най-удачно.

Общи условия

Активация на акаунт