Банята - тема 43

• 37 787
  • 738
  •   1
Отговори
# 660
Много ми харесва изборът ти на плочки, страхотни са! Личи, че с мерак и моноблока и шкафчето  и душа си подбрала. Идеално пасват!
Сега разбирам защо не ти се връзва бялото силиконче на пода Simple Smile.

Малко ми е странно защо за 1-2 см не е монтирал ревизията поне от едната старана на равно с фугата.
С тези спирателни кранове ме хвърли в размисъл. Може ли да пуснеш снимка, на която се виждат за какво иде реч, за да осмисля защо така е измислено? Аз реших, че това е за бойлер оставено.
Батерията на мивката защо е стенна от този тип, че съм пропуснала.
Тази мека връзка за моноблока ли е така направена?!

# 661
  • София
Мандаринке, банята е станала супер сладурска, шарените плочки са разкошни! Радвам се, че одисеята "ремонт на баня" все пак завършва положително... Laughing

# 662
Ох, Драго, болни въпроси задаваш!
Ще пробвам по ред да отговоря:
1) За ревизионната врата - там е малко тегаво, 30х40 см. беше разкъртено, при слагането на новите тръби и преместване на водомерите вертикално в шахтата (преди бяха отвън Angry). Там стана една голяма неравна дупка при къртенето. Поръчах и купих от балтийски сайт от онези ревизионни вратички с двураменна панта, които ги продаваше Парошоп (но вече ги няма). С доставката ми излезе около 350 лв. Майсторът и меринджеят казаха, че "няма да стане" (т.е. аз не разбирам, въпреки че и клипче от нета как се монтират тези ревизии можех да им предоставя). Аз се обидих, взех си ревизията и казах да търсят каквато искат. Вратичката я бавеше майстора до последния ден, тогава я е направил. Имало 2 проблема - 1) плочките са хоризонтални с ширина 33,33 см., а височината на ревизията е 40 см., т.е. трябвало да реже парчета; и 2) плочките са 7 мм., а ширината на ревизията - 14,5 мм., как щял да ги залепи наравно с ръба. По втория проблем му беше предложено (не от мен), да залепи цяла плочка отдолу и върху нея декорната. Аз поставих условие да не се мърдосва и да напасне вертикалните линии на квадратчетата, както и да купи някакво яко монтажно лепило, защото с лепило за плочки нямаше да хване на тънък половин мм. слой. Знам, че е завъртял плочката на 90 градуса, защото иначе трябваше да реже (то можеше да стане лесно, ако беше отделил парчетата, които е рязал тогава покрай дупката, ама май нямаше особена мисъл поне 1 ход напред при него).
2) Спирателните кранове са сложени още като сменяха вертикалните щрангове на кооперацията, те спират водата на тавана. Някакъв сложен за мен тип са, не с врътка, а само кръгло като копче, в което нещо се ръга и върти. Не по мое желание, беше поставено условие да не се пипат и да останат във вида, в който са. Като плякна картона (на декорната стена е най-вече картона, в ъгъла с отдушника е най-много) и след това плочките, крановете потънаха на 3-4 см. навътре. Купих някакви предпазители за крака на столове, като копчета, не съм стигнала до там да пробвам да покрия декоративно тези дупки, че ме побъркват.
3) Със спирателния кран на моноблока е същата история - да не се пипа, да си остане както е. Изначално беше накриво във всички равнини, затова е така. Тази капачка не върши работа, ще я махна, купила съм други, които ще пробвам. Най-тъпото е, че до последно преди слагането на плочките този спирателен кран си стоеше затапен, вместо да го махне, да сложи удължител, който да затапи. Дори картона майсторът го изряза с голяма 10 см. дупка около крана (за да може да се развие). 
4) Батерията е стенна пак не по мое желание.
Като съвет към новоремонтиращите, ако са традиционалисти - не слагайте изводи за стенна батерия, има 2-3 читави маркови модела, всички останали са батерии за мивка са вече стоящи (изключвам онези скъпите изцяло вкопани, на които стърчи само чучура и и ръчката). Предвидете си изводи за стояща батерия.

Ревизионната вратичка е от онези, които се закачат с метална кука отвътре. Някъде от Младост-1 е купувана, но съм ги виждала и по други магазини.

# 663
Безкрайно ти съчувствам. Имало е как да се направят нещата съвсем културно и да станат перфектни, още повече при толкова голям бюджет за труд и вложените материали... Sad

Концепцията ти е перфектна! Relaxed

# 664
Ако говорим за дизайна - чак концепция не съм имала, просто имах някаква визия (повече не-та, отколкото да-та). И стотици часове пред компютъра с надеждата да открия това, което ще ми пасне. Както казах - отидох вече в 12 без 5 (че фирмата идваше следващата седмица) в Гауди за едни други плочки, които бях харесала на живо в Топгруп, но ги нямаха налични. Е, и в Гауди ги нямаха налични, какво да правя - пуснах се да разглеждам каквото имаше. И като ги видях тези и ги познах, моментално си ги представих къде какво ще сложа и как ще изглежда. И при мен се получи 100% съвпадение на реалното с идеята.
Аз просто си визуализирам нещата. Имало е случаи да харесам и други плочки, но не за тази баня.

Между другото, вчера, като се занимавах покрай мивката, забелязах, че майсторът е оставил 2-3 мм. между мивката и шкафа под нея. Т.е. мивката не ляга върху шкафа. Не се забелязва много, но ще мисля, как да запуша тази ивица, че може да подлее вода и да се прецака шкафът.

# 665
  • София
😂 😂 😂 Силиконче😂😂😂

# 666
Акцентната стена много ми допада! Обичам цветни бани, а по принцип хората много се пазят да не излязат от рамката “беж” във всякакви разновидности. Затова поздравления!

# 667
Докато течеше ремонта имаше 2 лампи студена светлина. Тогава дюсовите плочки си бяха сиви отвсякъде. Дори фугата на Мапей е цвят силвър и е само 1 идея по-светла от плочките, но е същия тон. Като напръсках тръбите със сребристото (още на ония лампи), беше само по-наситено от плочките. Плафонът уж е с някаква опция за коригиране на цветната температура с телефон, но още не съм стигнала дотам. Но и в този вариант на светъл беж ми е ОК, въпреки че аз също не съм фен на бежово-кафявата гама.

# 668
Ооо няма нищо общо с това което имам предвид под беж:-)))
Много е свежо и закачливо с цветния акцент .
Дори не видях че едните плочки са такива, видях подовата и цветната. Тоест според мен целта ти е постигната изцяло!

# 669
  • София
А тези тръби защо не ги скрихте?

# 670
Замислила съм някой ден да търся фирма за метални изделия, която да ми направи решетка за закриване на тръбите. Перфориран метал. Засега ще са в този вариант.

# 671
Докато течеше ремонта имаше 2 лампи студена светлина. Тогава дюсовите плочки си бяха сиви отвсякъде. Дори фугата на Мапей е цвят силвър и е само 1 идея по-светла от плочките, но е същия тон. Като напръсках тръбите със сребристото (още на ония лампи), беше само по-наситено от плочките. Плафонът уж е с някаква опция за коригиране на цветната температура с телефон, но още не съм стигнала дотам. Но и в този вариант на светъл беж ми е ОК, въпреки че аз също не съм фен на бежово-кафявата гама.
[/quote

Man_darin_ka, аз съм на тема ремонт на баня в момента и те чета с интерес и ужас.  Направо не знам как издържа това!
Конкретно искам да те питам за фугина на Мапеи от къде го купи и това готова смес ли е? Не сме до фуги още, далеч сме, но обичам да съм готова.

# 672
  • София
Мапей има почти във всеки магазин, пакети на прах. При нас плочкаджията си го купи и носи.

# 673
Да, от строителните хипермаркети - аз конкретно от Баухаус, че ми е най-удобен. Имат цветовете. Има си мостри на цветовете за отделните им продукти. В първия възможен момент, в който имах парченце плочка (първо за пода, че моят майстор започна от пода), а после и от стените (дюс), отидох и купих. После той каза, че ъглите ще ги пълни със силикона на Мапей - Мапесил, там цветовете съответстват на фугиращата смес. Та ходих и за силикона.

Майсторът няма да може да ти избере цвят (освен ако не си с бели фуги), сигурно сте забелязали по разни поводи, че мъжете нещо не се справят с цветовете. Laughing А и за бялото по спомен имаше, освен искрящото бяло, и още май 2 нюанса.

# 674
Здравейте, минавам да дам съвет никога да не си купувате вентилатори на българската фирма ММ Моторс. Пълен боклук са. Банята ми не се изсушава, ако ще и 5-6 часа да бучи въпросния вентилатор. Датчиците за влага никакви ги няма. В нова баня почнаха да ми мухлясват фугите заради тези боклучави вентилатори. И сега дори не мога да го сменя, защото според мъжа ми всички били еднакви и докато не се счупи нямам шанс. Все пак ако някой има препоръка за читав вентилатор ще съм благодарна на отзиви. При вас за колко време изсъхва банята? Приблизително, знам че факторите са много. Благодаря

Общи условия

Активация на акаунт