Пубертетът при момичетата - как да подготвим децата ? - 17

• 47 722
  • 751
  •   1
Отговори
# 300
Ще се присъедния към темата с дълго и хаотично оплакване.

Това все едно аз съм го писала. От до. И моето момиченце какво сладко беше като малко, сега е някакъв отврат. Знам че търпение му е майката, ама просто е много трудно.

# 301
А на това дете защо му се налага да ползва вашата козметика? Няма ли собствена? А и да има, какво лошо, че ползвала парфюма на майка си?
Дъщеря ми е на 12. Има си собствен шкаф с козметика. Гримове има, защото й трябват, като излиза на сцена. Парфюми има повече от мен. Ползваме си ги взаимно. Дори баба й като ни дойде на гости, ползва нейните парфюми. Респективно у тях, ние ползваме на баба й.
За дрехите от много отдавна нямам думата. Рокля не беше носила от детската градина. Сега си купи една, защото след месец сме на кръщене. Не съм сигурна дали ще я сложи, но пък има желание. Понита, еднорози и дъги отдавна няма в гардероба й.
Всяка възраст си има и трудните етапи, но чак такава неприязън към дете, не мога да приема.

# 302
  • Deutschland/HE
Мьосбауер и Дени са казали много верни неща, но опитайте се да имате време само двете, разбирам колко е трудно, но веднъж седмично да излизате за един час на разходка двете, да не обсъждате проблемите между вас, а да си говорите просто ей така, да отидете на пица/суши или на пазар за дрехи, да се запишете заедно на йога или фитнес или каквото решите, време само за вас двете. Угодих веднъж да купя дрехи от Shein и тя се убеди, че качеството не си заслужава и така лека-полека тя си изгради вкус, намери разумни граници за цените на дрехите, без изхвърляния.
След тежък ден в училище и много учене излизаме след вечеря с дъщеря ми в полето, мъжете оправят кухнята и си е време за тях, а ние с нея вървим и си говорим.
Желая ви успех в намирането н апът една към друга.

# 303
  • София
При нас парфюмите не са общи. Просто моите са доста скъпи и няма начин да си ги споделям с нея. Тя си има собствени. С гримовете/козметика е същото положение, с тази разлика, че нейните са къде-къде повече от моите и най-разнообразни.

# 304
В картинката виждам следните проблеми:
- Лоша среда, кофти обкръжение, влияние от приятели с лошо възпитание и грешни ценности. Опция смяна на клас/училище има ли?
още една година поне трябва да избута в това училище. По принцип смяната на училище тук е трудна, но не съвсем невъзможна. Проблемът е в детето ми, където и да е, тя ще попива лошото

В тази много сложна ситуация, и след опита ми с трима тийна от които един с много труден пубертет, бих дала следните съвети:

Говорете с детето само спокойно, без викане, заплахи, забрани, ултиматуми, обвинения и квалификации. Подбирайте моментите, когато тя е спокойна, говорете кратко и директно. Иначе спират да чуват и автоматично минават в режим " напук".
Това на практика ми е много трудно да го осъществя. Полагам някакви усилия, но тя парира всичко в зародиш.

Бъдете честна - обяснете приоритетите на семейството в момента, защо здравето на малкото изидква усилия и внимание, какво е финансовото състояние, какво може и какво не можете да си позволите. Говорете като на възрастен човек, без да щадите. Информирайте.
Информирани са и за финансите, и за майка, и за състоянието на малкия. Синът ми на 10г много страдаше от липсата ми и педиатъра мисли, че  е развил хранително разстройство на психосоматична основа, така ще и с него се влача по болници и изследвания. Тя не показва с нищо, че страда или е страдала. Много пъти казва на малкия “без теб ми беше много хубаво и тихо”.

Лъжите - там трябва да поиграете умно. Например кажете, че лъжите показват слаб човек, който не може да стои зад действията и решенията си. Затова ви разочарова, когато лъже, защото действа като слабоволев човек, а всъщност тя е силна и умна и може да взима правилни решения и когато сгреши, да поеме отговорност за грешките си и да се учи от тях. Кажете, че вярвате в нея, че може да бъде себе си и да е силна и отговорна.
Истината е, че полудявам като лъже. А тя лъже от малка, преди за тъпотии, но вече за сериозни неща.

Отпуснете малко каишката - купете и нейни гримове и парфюм, за да не пипа вашите.
Дала съм ѝ 2-3 мои псрфюма, останалите ми 2-3 са по-скъпи и дори аз не ги използвам ежедневно, а тя се пръска щедро за училище. Купила съм няколко лака и балсами за устни, тя ги зарязва отворени и малкия ги размазва. Мечтае за фон дьо тен и сенки, а те наистина не са подходящи за възрастта ѝ. Ама съученичките се мажели, а майките не им забранявали .

Запълнете времето, което явно има в изобилие, с някакво занимание в група - спорт например. Така има шанс да попадне в нова, по-читава среда, да намери нормални приятели. Разпределете някакви задължения и отговорности в къщи. Не може само да се иска, трябва и да се дава.
Преди ми извади душата да ходи на фигурно пързаляне. Изпотроших сума ти пари за професионални кънки и уроци, едва се научи да кара кънките, да не говорим за нещо по-сложно.
После настоя за ски, пак сериозна сума за екипировка и учител две зими и пак едва-едва.

Поговорете с бащата - трябва да обсъдите родителството си и да се срещнете по средата, така че пред децата да сте на едно мнение, да сте едно цяло и никой да не саботира другия.
Ето тук е разковничето на всичките ми мъки и това е кауза пердута. Години наред го предупреждавах, че това, което той нарича политика, всъщност е подкопаване на моя авторитет и в даден момент ще се обърне и срещу него. И този момент вече дойде, тя е като кон с капаци, няма баща, няма майка,

# 305
Моята има нейни парфюми, но давам и от моите.
Козметиката също.

# 306
Дъщеря ви не страда заради брат си. Имам дъщеря и по-малък с 3 г. син. Нейните реплики доскоро също бяха: "Пречи ми, дразни ме" и т.н. Иначе сами са по-гъсти от водата. Може да страда, че вие нямате време за нея.

# 307
Мьосбауер и Дени са казали много верни неща, но опитайте се да имате време само двете, разбирам колко е трудно, но веднъж седмично да излизате за един час на разходка двете, да не обсъждате проблемите между вас, а да си говорите просто ей така, да отидете на пица/суши или на пазар за дрехи, да се запишете заедно на йога или фитнес или каквото решите, време само за вас двете. Угодих веднъж да купя дрехи от Shein и тя се убеди, че качеството не си заслужава и така лека-полека тя си изгради вкус, намери разумни граници за цените на дрехите, без изхвърляния.
След тежък ден в училище и много учене излизаме след вечеря с дъщеря ми в полето, мъжете оправят кухнята и си е време за тях, а ние с нея вървим и си говорим.
Желая ви успех в намирането н апът една към друга.
Точно за Shein водим горещи полемики. Аз съм на принципа, че не съм достатъчно богата, за да купувам евтини неща. Тя не го разбира и с вечното “ ама всички”. Да, ама защо да си като всички, защо да не си по-различна в положителния смисъл. Тя иска дрехи, които не са подходящи нито за възрастта, нито за фигурата ѝ, да не говорим, че повечето от мечтаните ѝ тоалети са откровено долнопробни.
Вече не очаквам да носи рокличката на понита, но в гардероба ѝ има хубави обикновени класически дрехи-панталони, тениски, рокли, ризи. Не са смешни, нито демоде, хубави материи, кройки, цветове. Признавам си, гадно ми е да я оставя да се облича като клошар.
Започна да яде като разпрана, трябвало да натрупа месо, така се изрази. Туркините и арабките в класа ежедневно ѝ повтарят  колко е грозно да си слаб и висок. Те високи и слаби няма как да бъдат, но пък чудесно се справят с набиване на комплекси и манипулиране на моята глупава дъщеря. Като е толкова хуабво да си дебел, защо майката на едната ходи в Турция да ѝ смучат месата и от 120 кг да я направят на 60… Ама моята не схваща. Добре, поне че е наследила моята фигура и няма опасност да затлъстее въпреки старанията ѝ в тази насока.

Признавам и страдам, че сили за другите ми две деца не остават. Мечтая да отидем с нея сами до мола, но това не е възможно, мъжа ми почива само неделя, тогава магазини не работят.
Като семейно забавление преди болестта на малкия, практикувахме каране на колела. Сега ме е страх да се отдалечавам с колелото, защото малкият може да има спешна нужда от медицинска помощ във всеки един момент.

Deni-Meni, за мен е очевидно, че тя не страда за брат си. Другият ми син, който е на 10г, той страда и досега изпитва страх как ще се развият нещата.
Тя не иска да прекарвам време с нея, напротив, иска да я оставя на мира.

# 308
Насочили сте изцяло вниманието си към по-малкото дете, защото е болно. Изпитвате вина, че е заради вас и очаквате от дъщеря ви да се държи като голям човек. Тя е на 13. Хормоните й бушуват, а насреща вижда майка, която едва я търпи. Съжалявам, че така директно го пиша, но до такъв извод стигам, като чета.
Скъпия парфюм е купен, за да се използва, а не да стои в шкафа. Какво толкова, че го е изхабила тя. Позволете й. Купете й нейни лични, които тя да си избере. Не да й дадете 2-3, които сигурно не харесвате.
Търси да прилича на други хора, защото й липсва това в семейството.

# 309
Според мен бащата е човекът, който " обръща каруцата". Не осъзнава, че с поведението си прави мечешка услуга на дъщеря си и че тя използва този факт в своя полза( тя не може да прецени, че това е минус, но той би трябвало да може, в качеството си на зрял човек). Ако въпреки всичко и той не разбира какъв е проблемът като противоречи на майката и взима страната на детето всеки път( и то пред нея), не е ли вариант да посетите двамата психолог и той да даде съвети как да действате и колко е важно да сте на едно мнение пред детето?

# 310
Аз също мисля, че първо с бащата трябва да се работи. Разбирате се като родители какви граници да и поставите и никой не отстъпва, не спорите пред нея!!! Бащата говори с нея, какви жени харесват мъжете. Да види по списанията, че манекенките не са ниски и дебели, но той да и го каже като мъж.
Според мен е много полезно да започне да посещава психолог, защото ревността към братята излиза извън граници. Абсолютно я разбирам, че не ги понася, защото са отнели лидерството и. Тя е първото дете, а и цялото семейство се върти около болестта на малкото.
Разбирам и вас, че не ви е леко, но тя е ваше дете. Вгледайте се в себе си т.е. вие къде сте сгрешили за да се стигне до този етап. Малко непримирима ми звучите, но не си струва да се води битка за всичко. Преценете си, за кои неща можете да отпуснете хватката. Защото иначе ми се струва, че ще продължите да се конфронтирате

# 311
  • Mediterraneo
Разбирам, че бащата работи нон- стоп и почива само в неделя. Какво е отношението на дъщерята спрямо него, когато той си е вкъщи? С него успява ли да говори, да сподели или и него игнорира? Някак не виждам фигурата на бащата в цялата картинка, а момичетата също имат нужда от мъжки авторитет наоколо. ММ също ги гевези и им угажда, вечно аз съм лошото ченге, но има някакъв запазен баланс и не са успявали чак толкова да му се качат на главата.
Трудно е, моята е на 13- докато се смее и разговаряме, се появява мистър Хайд, слънцето залязва и се започва; докато е мила и добра, смеем се и се забавляваме, изплува намусената физиономия и всичко приключва. Две деца в едно.

А относно дрехите от Шейн бях на същия принцип. Веднъж реших да им угодя и поръчахме. Ами оказаха се доста сносни неща и се пречупих. Последно натоварихме 100 евро поръчки, цяла камара дрехи дойдоха за тези пари. Важното е да се четат отзивите, да се гледат реални снимки и да има опция връщане. Като искат Шейн- Шейн, тази битка я водя спечелена от тях, не искам да водя войни за подобни щуротии.

# 312
  • София
И аз съм много доволна от Шиин. 4-5 поръчки направихме, аз дори и една камара рокли за морето си получих. Не са някакви евтинджоси, все пак гоним и добро качество, не само цена. Размерите отговарят, описанието е коректно, ще поръчвам и занапред.

# 313
И дребната има оттам 2 поръчки.
Добре са дрешките.

# 314
Не съм поръчвала от там, но също мисля, че това е битка, която не си струва да се води. След като нещата са и евтини, още по-добре. Тийн  в началото на пуберството изобщо няма нужда от скъпи маркови дрехи. И без това растат бързо, въргалят се в училище ( сядат по земята, закачат дрехите си по трески на чиновете, посбиват се, губят вещи).
Клошарският вид не е приятен, но на фона на останалото може да иде на заден план за момент .

Общи условия

Активация на акаунт