Пубертетът при момичетата - как да подготвим децата ? - 17

• 47 670
  • 751
  •   1
Отговори
# 435
Няма как да налагам своите възгледи и да командвам живота на децата си. Иначе рискувам да отгледам инвалиди. Здрави физически и психически, но инвалиди. Ако ме разбираш.
Разбирам, че съм те жегнала и затова говориш язвително. Но, според мен, когато в едно семейство хората са с еднакви разбирания за живота всичко е наред. Родителите възпитават децата. Децата си търсят приятелчета с подобни интереси. Да, в голямата компания, където презервативите бързо свършват е много забавно. И всички останали са обявени за задръстеняци. И какво от това? Да, има родители, които се умиляват когато детето им на 13 излиза с гаджета. И по мое време беше така. Нищо ново под слънцето.
Говоря с децата си, обяснявам им и тайничко си стискам палци да не се превърнат в такива, каквито ти описа. Знам, че е трудно в днешно време, но мисля че не е невъзможно

.
Пък и не си представям да опъна гащи по балконите, в двора в къщата е ОК, ама в апартамент в града няма как...
Е, аз като съм в апартамент в града как си си ги опъвам гащите? Имам си и простор, и сушилник и всичко си е ОК 🙂

Последна редакция: пт, 09 юни 2023, 05:33 от Mia Rulana

# 436
И как ще възпитавате децата си ,че да не правят секс на 16  примерно?!? 🤣
Това е НЕЛЕПО ...децата порастват и правят секс ...това е най- нормалното нещо на света...пък вие приемайте или не приемайте ,ваша си работа...но това не означава ,че няма да го правят...

# 437
Накъде бях чела, че няма правилни и неправилни действия. Има само критерии на обществото. Това, което от масата се приема за приемливо, то е нормалното. Различните мнения са аномалии. По този начин едно и също поведение може да бъде напълно без никакви последствия в една държава, докато в друга за същото деяние би те очаквало най- строгото наказание, допустимо от закона.
И в конкретния случай е така. Щом масата пишещи в бг мама смятат, че 13, 14… 16 години е нормално да водиш полов живот, то значи е нормално. И всяко друго мнение е ненормално. Хубав ден… от една “ненормална” майка 😃

# 438
Защо слагате в една група 13 и 16 години, едните са млади дами, а другите, дечица. Никой не ви е квалифицирал, доколкото успях да проследя дискусията, вие първа влязохте остро.
Аз като дете не съм била предразположена да споделям с майка си и досега си нося негативите от това. Сега, като родител, правя всичко възможно да съм много близка с децата си, за да се чувстват спокойни, че могат да споделят всичко с мен.
Мисълта ми е, че независимо как е възпитан и отгледан човек, той трябва да отчете негативите или плюсовете и евентуално да се опита да се промени, в името на децата си (макар и да е отгледан по-консервативно).

# 439
От 13 до 16 години разликата ехеееей....
Най-важното във връзката родител -дете е доверието ...а разговорът за безопасният секс ,връзките и това ,че никой няма право да те пипа без твое съгласие трябва да започне отрано,спокойно и  без излишно морализиране на темата ...На мен дъщеря ми каза за първият секс ,но се съмнявам ,че на някой дървен морализатор  детето му ще му каже нещо ....с тези уотабоутизми и аз щях да си спестя "новината" ...както и направих де ,като бях на 16 ...не съм си и помисляла да споделям на майка ми ...
И не мисля ,че тук някой е писал ,че за него е нормално на 13 детето му да прави секс ,айде да не изопачаваме нещата...
Както и да е -Успех в живота и тийнейджърите  с това мислене ! 🙄

# 440
  • Mediterraneo
По никакъв начин не си ме засегнала, Руслана, въпреки че се опитваш да обиждаш. "Да се превърнат в такива, каквото описваш"- ще кажеш, че съм описала тотално деградирали деца. А децата ми са си съвсем нормални и се гордея, че съм успяла да възпитам у тях качества, които ти очевадно няма да успееш у твоите.

# 441
Mila Rulana,
Голямата дъщеря на Тарталета е пълнолетна и завърши училище и тя ли няма право да прави секс? Защо не прочетеш внимателно поста на Тарталета отново?

# 442
Аз малко офф топик,но за 3 дни екскурзия колко джобни бихте дали?

# 443
  • Mars Hotel
Зависи къде е екскурзията. Изхранването включено ли е в екскурзията или те ще си го покриват? Ако е само за джобни - може би десетина лева на ден (за България).

По другата тема - мнението ми е, че е много глупаво да не говориш с децата си за секс. Особено в България, където и училището не предлага никаква подготовка по темата.

# 444
И 13-годишните и 17 годишните се влюбват. Докато първите обичайно ходят на сладолед и кино, другите обичайно консумират любовта си и физически. Не че няма правещи секс на 13, има, всички сме чували, но няма разумна майка, която да определи секса на 13 за нещо приемливо. И в темата тук няма.
Не мога да забраня на децата си да се влюбват, нито искам да го правя. Но мога да ги възпитам, че за всичко има време и точен човек, че планове да изпълняване и норми за гонене в секса няма. Въпреки, че съм отгледана от крайно консервативни родители, аз съм от разумно-либералните такива. Говорим с децата по всякакви теми свободно, не се стесняват да споделят, да поискат мнение и съвет. В главата ми има някаква минимална възраст, под която не бих искала децата ми да правят секс, защото са незряли емоционално за това (поне 16 за момичетата и поне 17 за момчетата, защото момичетата съзряват по-рано). Но ми се ще и обстоятелствата около първия им секс да са подредени правилно. Секса да се случи, защото се иска и от двамата, защото са влюбени и готови за това. Не да се случи, защото всички го правят или защото са любопитни , или заради натиск или очаквания на единия, или защото е забранен и напук на забраната.
И преди съм писала, че тук е обичайна практика майка да заведе дъщеря си на гинеколог за обсъждане на сексуално здраве и методи за предпазване от нежелана бременност. Това се случва някъде около 16-17 или при появата на първия сериозен приятел. Намирам тази практика за много разумна.

Интересна тема https://www.bg-mamma.com/?topic=1304187

# 445
Никога не съм казвала на детето, че бебетата ги носи щъркелът.
Не помня на каква възраст се заинтересува, но й обясних, че е била в коремчето на мама.
С времето започнах да разкривам и други подробности, съобразени с нейната възраст.
Вече знае, че мама и тати правят секс и така се е "пръкнала" тя.
Помня, че в 5-ти клас ни заведоха от училището на филма "Хлапета" ("Kids" - 1995 г.).
Смятам догодина да й го пусна.

# 446
На първия гинеколог отидох сама, попаднах на изключителен професионалист, който спокойно ми обясни какво промени в тялото да очаквам. Първия път стана на 15, не ми хареса преживяването и следващите 2-3 години изобщо не ме интересуваше. Smile

# 447
Подсетихте ме за супер учудената физиономия на дъщеря ми, още малка беше, не помня на колко точно, но може би около 5 годишна... не помня наистина, когато обяснявяхме за поява на бебета и т.н. по онзи наивен и детски начин, а тя много учудена ни каза: "Ама вие сте правили секс???" При положение, че има брат, отговорът ми беше"Оооо, минимум два пъти !" Joy
Това беше кратко лирическо встъпление.
Вече е на почти 18, от близо година има сериозно гадже и пролетта, докато заспивах, а тя седеше до мен и гледаше някакъв филм, ей така, от нищото, ме изтръгна от съня, съобщавайки ми, че вече води полов живот. Спокойно, без притеснения и кършене на пръсти. Аз само я помолих да са внимателни, винаги да ползват презервативи и да не прави нещо, което не би ѝ било приятно; благодарих ѝ, че ми е споделила, казах, че го оценявам, като също така ѝ напомних, че винаги съм насреща за всевъзможни въпроси и неща, които би искала да обсъдим по темата. После се обърнах се на другата страна и заспах. Grinning След няколко дена ни каза, че ще спи в гаджето. Драми нямаше- честността и откритостта са ми много по- важни от това да живея в илюзорен свят. Спокойно можеше да ми каже, че ще спи при приятелка, примерно, да не говорим, че "тези неща" не се случват само вечер/ нощем. Grinning Просто сега имам едно наум да ѝ следя цикъла по- отблизо.

ПП. Аз също започнах да водя полов живот на нейната възраст- с голямата ми ученическа любов.

# 448
  • Някъде по Дунава
Не познавам деца, които са имали дори "уж бал" след седми клас. Стандартни сбирки, за завършване на поредната учебна година.
И аз преди не познавах, но като се ожених и преместих в града на мм, разбрах за тези събирания. Миналата година щерката завърши 7 кл. Беше с къса спортна рокля от About you  и обикновени сандали, косата ѝ навих с маша. Имаше деца ходили на грим, прическа и с официални рокли. Празнуваха в ресторант с диджей. Направо мини бал и панаир на суетата.

# 449
  • В царството на игрите:)
Честно да си кажа и на мен интимните разговори с децата ми не са ми приятни. А дори не мога да си представя да водя подобен с майка ми, а иначе сме много близки. Ужасно много съм си ценяла и ценя до сега личното си пространство и уважавам интимния живот на другите, за да ми доставя някаква наслада обсъждането му. Наясно съм,че вече няма тайни за тях и са напълн о наясно /може би още на теория/ как се случват нещата. Едва ли аз ще съм им много по -полезна от инфорвацията,която извира отвсякъде. Когато има нъпроси отговарям без да влизам в подробности. Все пак има една здравословна мярка, която трябва да се спазва и не съм сигурна, че искам да знам как точно правят секс. От това, че майка ми не си е говорила с мен за това, не съм с пострадал сексуален живот Simple Smile Simple Smile Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт